A múzeum és a világhírű geológus születésének jubileumát ünnepelték

2 órája

Ötvenöt éves a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum

A Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum (MOGIM) alapításának 55 éves jubileumát ünnepelte, s egyúttal dr. Böckh Hugó geológus születésének 150. évfordulója előtt tisztelgett meghívott vendégei és szépszámú érdeklődők körében pénteken a szabadtéri gyűjtemény kollektívája.

Fincza Zsuzsa

A MOGIM 55 évét képekben Farkas László mutatta be

Fotó: Fincza Zsuzsa

A megjelenteket Eichinger Attila igazgató köszöntötte, örömmel újságolva, hogy idén a MOGIM nyerte el az Év bányászati-kohászati kiállítóhelye" szakmai címet. A több mint 3 hektáros területen elhelyezett, s immár kétnyelvű ismertetőtáblákkal ellátott olajbányászati relikviák között egyre több belföldi és külföldi szakmai, valamint turistacsoportnak tarthattak tárlatvezetést, nagysikerű időszakos kiállítást, s falumúzeummal több közös rendezvényt is szerveztek.

A múzeum igazgatója és igazgatóhelyettesen koszorúval tisztelgett Tóth Ferenc, a gyűjtemény alapítója mellszobránál
Fotó: Fincza Zsuzsa

"Szerencse fel, szerencse le,/ Ilyen a bányász élete..." - énekelték az ikonikus  Bányászhimnuszt" a gellénházi dr. Papp Simon Általános Iskola kórusának diákjai, akik olajbányászattal kapcsolatos dalcsokorral színesítették a rendezvényt. Az ünnepség a szoborparkban tisztelegtek Tóth Ferenc, a múzeum alapítója, valamint dr. Böckh Hugó geológus emlékoszlopánál, majd Eichinger Attila és Németh-Gotthárd Gréta igazgatóhelyettes koszorút helyezett el a talapzatokon. 

A gellénházi Papp Simon Általános Iskola énekkara - névadójuk előtt tisztelegve gyakran megfordulnak a gyűjtemény területén
Fotó: Fincza Zsuzsa

Böckh Hugó geológus, "a hazai kőolajföldtan legnagyobb, világszerte elismert személyisége, a magyar kőolaj- és földgázkutatás atyja, számos magyarországi szénhidrogén mező felfedezője" életéről és munkásságáról dr. Cseh Valentin, a múzeum munkatársa tartott előadást, kiemelve: hogy az 1911. évi kőolaj monopólium törvényt követően ő rakta le a magyar kőolajkutatás és bányászat alapjait - többek között azzal, hogy keze alatt felnőtt a kőolajkutatók első hazai nemzedéke - soraikban a zalai kőolajmezők felfedezésében is részt vett Papp Simonnal. 

Az egbelli (Gley-i) emlékmű
Fotó: Fincza Zsuzsa

Az állami kutatások eredményeként 1913-ban Egbell környékén jelentős kőolajmezőt tártak fel, amely azonban 1918 októberétől már a Cseh Köztársaság területét képezte, s ma Szlovákiához tartozik. Eichinger Attila augusztusban felkereste a ma Gbely nevet viselő szlovák falucskában felállított emlékművet, amelyet a felirata szerint az első (csehszlovák) olajkút helyén emeltek.

Az ünnepségen résztvevő Jesch Aladár az édesapja, Jesch Aladár mellszobra mellett
Fotó: Fincza Zsuzsa

A múzeum 55 évét - zömmel saját felvételei segítségével - Farkas László, a Földgázszállító Zrt. nyugalmazott üzemvezetője, a MOGIM önkéntese és fotósa mutatta be. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában