Mit tegyünk villámcsapás esetén?

2 órája

Pénteken zivatar, vasárnap hidegfront várható

Rosszabbra fordul az időjárás, pénteken akár villámcsapásokkal, jégesővel kísért zivatar is kialakulhat térségünkben – figyelmeztet a Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Az előrejelzések alapján jelenleg elsőfokú figyelmeztetés van érvényben vármegyénkre.

Gyuricza Ferenc

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

A veszélyhelyzetet az említett villámcsapás és jégeső lehetősége, illetve az esetenkénti szélerősödés valószínűsége indokolta. Az igazgatóság az esetleges károk elkerülése vagy minimalizálása érdekében azt tanácsolja: gondoskodjunk vízelvezető árkaink tisztán tartásáról. Azok túltelítődöttsége ugyanis akár a közlekedésben, akár saját ingatlanjainkban is problémát, károkat okozhat. A saját ingatlanunk előtti árkok tisztítása a mi feladatunk, oda vágástéri hulladékot, kommunális szemetet és egyéb tárgyakat elhelyezni veszélyes. Akik már kitisztították árkaikat, a nagyobb esőre való felhívás előtt gondosan nézzék át a területet, s ha szükséges, ismételjék meg a műveletet.

Ha úttestre, járdára dőlt kisebb méretű fát, vagy annak ágát találunk, távolítsuk el, így segítve másokat. Amennyiben a kidőlt fa, letört nagyobb méretű faág eltávolítása tűzoltói beavatkozást igényel, hívjuk a 112-es segélykérőt.

Villámlás esetén, zivatarok alkalmával kerüljük a kiemelkedő tárgyak – például oszlop, torony, fák, elektromos távvezetékek, illetve barlangbejáratok, nyitott térségek, valamint vízfelületek közelségét. Épületen belül maradjunk távol a vízvezetékektől, ajtótól, ablakoktól, ne használjuk a vezetékes telefont, a kézmosót, a zuhanyzót, a fürdőkádat. Kapcsoljuk ki az összes elektromos készüléket, húzzuk ki a konnektorból és az antennacsatlakozóból a zsinórokat, és ezektől is maradjunk távol. Az utolsó, hallható villámcsapás után még várjunk 30 percet, s csak aztán folytassuk normál tevékenységünket.

Szabadban végzett tevékenységünket az aktuális időjárás jelentés ismeretében tervezzük meg úgy, hogy villámlás esetén vissza tudjunk vonulni egy közeli épületbe vagy egy teljesen zárt, felül is fémmel borított gépjárműbe. Járműben is maradjunk távol a fémes részektől. Közvetlenül a villámcsapás előtt sercegést vagy recsegést lehet hallani, és bőrünkön felállhat a szőr vagy bizsergést érzünk rajta. Ha ilyenkor csoportban vagyunk, szóródjunk szét, és guggoljunk le úgy, hogy az egyes emberek között legyen 4-5 méter távolság. Ha az egyik csoporttagot villámcsapás éri, a többiek segíteni tudnak rajta.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában