Harminc éve szentelték fel a templomot

2024.09.17. 08:30

Rendhagyó szilvafesztivál Szilvágyon

A kedvezőtlen időjárás miatt néhány programelemet kihagyva tartották az elmúlt hétvégén Szilvágyon az immár 18. Göcseji Szilvafesztivált s ünnepelték meg a római katolikus templom felszentelésének 30. évfordulóját.

Korosa Titanilla

A templom felszentelésének 30 éves évfordulóján dr. Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsek celebrált szentmisét Szilvágyon

Fotó: Korosa Titanilla

Elmaradt a meghirdetett főzőverseny és a gyerekprogramok az esős, hűvös időjárás miatt, s zenés fellépők közül is többet lemondtak, de így is jó hangulatban telt el a szombat délután a kultúrházban, ahol az ebédet követően a Zalaapáti Harmonika Zenekar, majd a Szilvágyi Népdalkör, illetve a testvértelepülések, Völgyifalu és Nagymad kulturális csoportjai léptek a közönség elé. 

Pácsonyi Imre köszöntötte a szilvafesztivál résztvevőit s méltatta az eseményt
Fotó: Korosa Titanilla

A rendezvényhez kapcsolódóan ünnepelték meg a szilvágyi katolikus templom 30. évfordulóját, a szentmisét dr. Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsek celebrálta. A rendszerváltozás után 1993-ban döntött a falu, hogy templomot épít. 1993. június 16-án történt az első kapavágás, majd 1994. április 30-ra az épület elkészült, ideiglenes oltár és ülőhelyek kerültek a templomba, 1994 márciusában volt az első szentmise, s a nyár folyamán elkészült a belső berendezés. Így érkezett el a templomszentelés napja, dr. Konkoly István megyéspüspök 1994 augusztus elején szentelte fel Szilvágy új templomát a Szent Jobb tiszteletére. Szilvágy a novai plébániához tartozik, szentmisét kéthetente tartanak vasárnap délután. Most a helyi közösség az évfordulóra új szőnyegeket és oltárterítőt vásárolt, erre a pénzt a tavalyi szilvafesztiválon gyűjtötték össze.

A hétvégi rendezvényről Péntek Katalin, Szilvágy polgármestere elmondta, hogy a szentmisét követően ebédre várták a vendégeket, majd a hagyományos szilvás desszertek zsűrizése, illetve értékelése következett, s három első helyet is kiosztottak a szilvás tortákkal és süteményekkel nevezők között.

Támogatta a fesztivál megrendezését Zala Vármegye Közgyűlése is, a megjelenteket Pácsonyi Imre, a megyegyűlés alelnök köszöntötte s méltatta a rendezvényt, mely egy fontos zalai hagyomány már. 

Köszöntötték továbbá a kitűnő tanulmányi eredményeket elért helyi diákokat, illetve a legjobb sportolókat, majd bemutatták a Szilvágyi Értékeink című kiadványt. Az összeállításból megismerheti az olvasó a helyi értéktárba ezidáig felvett szilvágyi örökséget, mint például a boronafalú pincesor, a tündérkert, a műemlék harangláb, a Göcseji Szilvafesztivál, valamint helyi alkotók munkái. 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában