A kutya ugat, a karaván halad, a műsorvezető lelőné az ebet

2024.09.04. 15:00

Sebestyén Balázs biztos, hogy így gondolta?

Nagy vihart kavart a Rádió1 kedd reggeli adása. Sebestyén Balázs – talán csak jópofaságból – egy hangos kutya lelövését hozta szóba. Az állatbarátok és állatvédők, valamint a hallgatók természetesen felháborodtak ezen a kijelentésen.

Mozsár Eszter

Sebestyén Balázs műsorvezető lehet, hogy nem komolyan gondolta

Fotó: Facebook

Sebestyén Balázs egy órákon át hangoskodó eb miatt panaszkodott. A rádióban elhangzottak szerint két-három órán át vonyított az erkélye alatt a szomszéd kutyája, amit nem igazán bírt idegekkel, így bevallása szerint nem sokon múlt, hogy kimegy és „lelövi a kutyát egy sörétes puskával” vagy „ketaminos steak-kel” orvosolja a problémát. Bár hangsúlyozta, imádja az állatokat, de nem sokon múlt, hogy ilyen tettre szánja el magát.

Sebestyén Balázs
A kutya legtöbbször ugat, mert ez a dolga
Fotó: Internet

Az eset két dolog miatt is elgondolkodtató. Egyrészt egy ilyen hallgatott műsorban talán jó lenne kétszer meggondolni, hogy mit mond egy felelősségteljes műsorvezető. Akire emberek hallgatnak, adnak a véleményére, ne adj’ Isten, Istenként tisztelik.

A másik dolog, ami talán túlmutat még Sebestyén Balázson is, az jól példázza korunkat. Hogy mennyire türelmetlenek és tiszteletlenek vagyunk egymással, környezetünkkel, élővilágunkkal. Mennyire kicsi az ingerküszöbünk, még akkor is, ha jogos a felháborodásunk és nem szól a tulaj a hangos ebre.

A kutya ugat, a karaván halad, mondhatnánk. A kutya ugat, mert legtöbbször az a dolga, és ne feledjük, így jelez. Az a nem mindegy, hogy figyelünk-e, válaszolunk-e a jelzésre.

De jó lenne, ha létezne egy Google-fordító, ami az állatok nyelvét tolmácsolná számunkra. Mennyivel szebb lenne a világ, ha azonnal értenénk: „éhes vagyok”, „gyere játszani”, „ne bánts, mert félek”.

Még tovább mennék, milyen érdekes lenne egy fordított világban élni: a kutya kötné ki méteres láncra a gazdáját, a macska kínozná meg az embertelen elkövetőt, az oroszlán kergetné és lőné le a vadászt. Megtehetné, hiszen úgysem érti, hogy mit akart mondani, akarom mondani ugatni az alany.

Az ingerküszöbre visszatérve, nem vagyok álszent. Vidéken élek, engem is zavar a közeli sertéstelep sokszor kibírhatatlan bűze, az éveken át szomszédban tartott „kutyamenhely” hangoskodása, az elkerített házban egész nap kikötött kutya látványa. A következő lépés, hogy elgondolkodjam, melyik ellen tudok tenni, szólni, finoman és intelligensen. Ha pedig egyik sem játszik, akkor továbblépni. Ugatás nélkül.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában