Jelentősen, 10-15 százalékkal nőtt a szódavíz forgalma

5 órája

Szódavíz vagy szénsavas ásványvíz?

Amióta bevezették a palack és az egyéb göngyölegek 50 forintos visszaváltási díját, azóta jelentősen, 10-15 százalékkal megnövekedett a szódavíz forgalma – fogalmazott Vörös Ferenc, egy nagykanizsai szikvíz forgalmazással is foglalkozó vegyesbolt alkalmazottja.

Benedek Bálint

Vörös Ferenc az odafigyelést igénylő szódatöltés közben. Egyre több vásárló érdeklődik a szódavíz iránt

Fotó: Szakony Attila

A szakértő hozzátette: náluk egy palack újkorában, az első vásárláskor 750 forintba kerül szódavízzel megtöltve. Függetlenül attól, hogy 1, 1,5 vagy éppen 2 literes. Az 1 literes palackot 60, a 1,5 literesen 90, míg a 2 literes legnagyobbat 120 forintért töltik. A palackot szinte ugyanazon az áron adják, amennyiért veszik, a nagyobb árrésük a szódavíz töltéséből származik.

Szódavíz - sokan a betétdíjas ásványvíz helyett választják

– Egy ilyen palack élettartalma rendeltetésszerű használat esetén, akár 10-15 év is lehet – fogalmazott. – Ha vigyáznak rá! Ha nem így tesznek, akkor akár az üzletből kilépve leejtik a túlnyomás miatt azonnal felrobbanhat. Napfénytől védett helyen, hűvösben tárolt palack valóban bő egy évtizedig bírja a "gyűrődést". Az új vevők megjelenése összefüggésben van az 50 forintos betétdíj bevetésével, hiszen aki eddig szén-dioxiddal dúsított ásványvizet fogyasztott, az nem akar többet bíbelődni az automatás visszaváltással.

Tisztított víz szén-dioxiddal

Vörös Ferenc a víz összetételével kapcsolatban elmondta: ugyanolyan víz érkezik a hálózatról, mint bármelyik nagykanizsai családhoz. Ezt viszont átereszti egy speciális UV-, textil- és szénszűrőn, utóbbi kiveszi belőle a klórt, majd egy újabb textilszűrőt követően kerül egy tartályba. Onnan szén-dioxid hozzáadásával szabvány szerint meghatározott mennyiségével kerül az adott, hermetikusan lezárt palackba.

Fröccsnek és szörppel

– Érthetően nyáron, melegben szinte egymásnak adják a kilincset a vásárlók, nyilván, ahogy lehűl a levegő, úgy kevesebben érkeznek – folytatta a szakértő. – A vásárlóink nagyobbik része középkorú, illetve idős, nyugdíjas, viszont a fiatalok ugyanúgy érkeznek, hiszen a fröccsszezon soha nem ér véget. Ahogy a nagyszülők gyakran viszik szörpökhöz, az unokák azt részesítik előnyben. A fél éven keresztül tárolt szódavíz szén-dioxid tartalma még élvezhető, de azt érdemes tudni, hogy a szénsav egy idő után képes eltűnni a műanyagból. Van olyan vásárlója, aki napi 2-3 palackkal visz. Sőt olyan ügyféllel is gyakran találkozik, aki hetente 30-40 darab szódavizet fogyaszt.

Heti 15 liter szóda

Körtvélyessy Attila nyugállományú rendőr alezredes, a Nagykanizsai Honvéd Egyesület elnöke szódafogyasztása szintén kiemelkedő, ugyanis hetente 15 liter szódavizet elfogyaszt, hőségben 25 litert is. Mint mondta: nem iszik csapvizet 18 éves kora óta, csak szódát iszik, s szinte rajong a szénsavas vízért. A gyümölcslevektől megfájdul a gyomra, a lehűtött 3-4 Celsius-fokos szódától szinte új erőre kap.

– Megiszom a palackos ásványvizet is, de a szódánál nincs jobb szomjoltó – vélekedett Attila. – Van egy ásványvíz, amiben dupla mennyiségű a szénsav, az az egyetlen, amit utazáskor előnyben részesítek.

Követendő példa: napi 4-6 liter szénsavas ásványvíz!

Viszont beszéltünk olyanokkal is, akik nem kedvelik a szódát, helyette kizárólag szénsavas ásványvizet fogyasztanak. A fityeházi származású, ma Svájcban élő Csordás Attila például kifejezetten nem szereti a csapvizet és a szénsavmentes verziót sem kedveli. Azért nem szódát iszik, mert az erős szénsavas ásványvizet vásárolni kényelmesebb leveszi a polcról és megissza. Naponta olykor 4-6 litert is elfogyaszt belőle és például a gyomrának semmi baja nincs tőle. Ha szódát szeretne inni akkor otthoni szódakészítővel szintén elérhető az az élmény.

Nincs gond a visszaváltással

– A családunk mindig szénsavas ásványvizet fogyasztott, aztán kipróbáltuk a szódát, de a kényelem miatt visszatértünk a szénsavval extrán dúsított ásványvízhez – mesélte Szollár-Nikolics Zsanna, a Kanizsai Fiatalok Közösségének elnöke. – A szóda nem éppen mobil megoldás és úgy vettük észre, hogy a szénsav is hamar elillant belőle. Egyáltalán nem zavar a visszaváltás módja, Nagykanizsán szinte mindenütt jól működnek az automaták és könnyedén elvégezhető a művelet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában