Gyuk Balázs György: A minőség intézményévé szeretnénk válni

2024.09.02. 20:00

Tanévnyitó szentmise, a Szentlélek segítségét kérve

Becsengettek az egyházi fenntartású oktatási intézményekben is. Nincs ez másként Keszthelyen és Reziben sem, ahol a – hagyományoknak megfelelően – tanévnyitó szentmise keretében kérték a Szentlélek segítségét.

Péter B. Árpád

A jövő reménységei a Ranolder-intézmény keszthelyi tanévnyitó szentmiséjén Fotó: Halász Gábor

Fontos változás, hogy a veszprémi érsekség térségi intézményei idén ősztől összevontan működnek, vagyis a keszthelyi Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda tagintézménye lett az úgyszintén főegyházmegyei fenntartású rezi Laky Demeter Római Katolikus Tagiskola. Mindkét településen Veni Sancte, vagyis tanévnyitó szentmise vezette be az oktatási-nevelési évet.

A veszprémi érsekség térségi intézményei idén ősztől összevontan működnek. Képünkön Földi István címzetes esperes, plébános a keszthelyi Fő téri templom Veni Sancte szentmiséjén Fotó: Halász Gábor

Tanévnyitó szentmise Reziben

A rezi iskola történetében a 161. tanév kezdődött meg. A szentmisén Kiss László kerületi esperes, hévízi plébános kérte a Szentlélek segítségét az eredményes munkáért, Tóth Tamás káplán pedig szentbeszédében biztatta és bátorította a diákokat, lelki muníciót adva a következő 10 hónaphoz. Gyuk Balázs György, az intézmény főigazgatója és Gulyásné Klujber Ildikó tagintézmény-igazgató az iskola életében történt változásokról s a tanév legfontosabb tudnivalóiról adott tájékoztatást. 

Bátorítás a következő 10 hónaphoz. A rezi tanévnyitó szentmisét Kiss László és Tóth Tamás mutatta be Fotó: ZH

Veni Sancte, Keszthelyen is

Keszthelyen a Fő téri templomban tartották az intézményi tanévnyitó szentmisét, amelyen Földi István címzetes esperes, plébános emlékeztetett, véget ért a szünidő, kezdődik a tanév, s „amikor valami olyan dolog előtt állunk, amely esetében nem tudjuk, mire készüljünk, vagy éppen számunkra nehéz ez a feladat, akkor segítséget kérünk”.

A teremtett világ szépsége

– Most mi, mindannyian így teszünk a tanév elején. A Szentlélek Úristen segítségét kérjük, hogy legyen velünk, adjon bátorságot, különösen a kis elsősöknek, hogy megismerhessük azt a szép teremtett világot, amit a Jóistentől kaptunk, s persze őt magát is, minél jobban – fogalmazott Földi István atya.

Földi István: Az Úristen legyen velünk, és adjon bátorságot Fotó: Halász Gábor

Nemes gondolatok, munka s ima

Gyuk Balázs György, a Ranolder-intézmény főigazgatója beszédében kiemelte, szeptember 1-jétől a két iskola s az óvoda egy intézményként működik. Majd azt mondta: „Nagyon sok ember nemes gondolata, munkája és nem utolsó sorban imája fekszik abban, hogy mi itt ma közös tanévnyitót ünnepelhetünk”. 

A történelmi múlt megidézése után a direktor úgy folytatta, a Ranolder-iskola újjáalapítása óta eltelt húsz évben sokan dolgoztak annak éltetésén, jobbá tételén.

Gyuk Balázs György: A minőség intézményévé szeretnénk válni Fotó: Halász Gábor

A megbocsátó szeretet 

– Voltak azonban, akik az iskola ellenében tevékenykedtek: tanárok, diákok, szülők egyaránt, szakmai hibákkal, az önuralom hiányával, rossz kommunikációval, méltatlan magatartással – jelentette ki Gyuk Balázs György. – Hibáztatásnak, visszamutogatásnak nincs értelme, és ami még ennél is fontosabb, semmiképpen sem méltó Krisztus egyházához. Kérem, hogy a mai nappal zárjuk le a múlt hibáin való kesergést. Az Újszövetséget kell élnünk, amely már nem elégszik meg a „szemet szemért, fogat fogért” elvvel, hanem sokkal többre hív minket. A megbocsátó szeretet már egy másik minőség.

Szerethető, biztonságos lelkiségi központ

A főigazgató azt mondta, „a Ranolder-iskola megújulóban van”, s mint minden ilyen, áldozatokkal jár, hisz „elhagyjuk a megszokottat, a régit, kinőjük a rákpáncélunkat, kibújunk kígyóbőrünkből, elhullajtjuk kopott tollainkat, hogy valami sokkal jobb jöjjön létre.” 

– Kollégáimmal azon dolgozunk, hogy az iskola valamelyest más, szerethető, biztonságos lelkiségi központtá nőhesse ki magát. A minőség intézményévé szeretnénk válni, méltón Ranolder János örökségéhez – összegezte küldetésüket Gyuk Balázs György.

A „Ranolder-család” szeptember 1-től

  • Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola
  • Kiskastély Római Katolikus Óvoda
  • Laky Demeter Római Katolikus Tagiskola, Rezi

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában