Térségi híreink röviden

2024.09.06. 17:00

Tízéves fafaragó tábor, parkolóbővítés Lentiben, madarak a Hevesi Galériában

Mozsár Eszter

Madárfotók Nagykanizsán – a Hevesi-galériában nyílt kiállítás

Fotó: ZH

Faragott oszlopfőket is készítenek az emlékpark kerítéséhez Zalaegerszegen

A Zalaegerszegi Országos Fafaragó Tábor jubileumához érkezett idén, tizedik alkalommal rendezi meg a héten a Zala Megyei Népművészeti Egyesület a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóházban. Szerkesztőségünk csütörtökön tekintette meg a táborban folyó munkát. Az idei táborban 22 fafaragó népművész, illetve diák vesz részt Zala, Pest, Békés, Hajdú-Bihar, Fejér, Komárom-Esztergom vármegyékből. Idén egyik feladat a Kárpát-medencei emlékpark kerítéselemeinek kifaragása, amellyel így egy korszak zárul le. A résztvevők emellett elkészítik a Tetőtől talpig Viseletkészítő Bemutatóműhely teraszának korlátját, padokat készítenek a kézműves alkotóház bejáratához, valamint a Panoráma Népművészeti Galéria előtt kialakított teraszrészre. Külön öröm, hogy harmadik éve köszöntik a tábor résztvevői között a Nádudvari Népi Kézműves Szakgimnázium faműves tanulóit. A X. jubileumi tábor zárásaként szombaton a fafaragók, valamint a támogatók részvételével ünnepi köszöntőt tartanak, amelyen az Értéket Tisztán Egyesület néptánccsoportja működik közre, mondta el Devecz Zsuzsanna egyesületi elnök. 

Madarak a Hevesi galériában

Madárhangon címmel nyílt fotókiállítása Nagykanizsán, a Hevesi Sándor Általános Iskola galériájában Kreiner Rolandnak, a Zalaerdő Zrt. termelési igazgatójának. A természetfotózással évek óta foglalkozó helybéli erdőmérnöknek ez az első önálló tárlata, amely során 32 képet tárt az érdeklődők elé. A kiállításnak szerdán két külön megnyitó ünnepséget is tartottak, az elsőt a délután folyamán, erre az iskola tanulóit várták, majd este az intézménytől független, elsősorban felnőtt érdeklődők számára is bemutatták a képeket és az alkotót. A szeptember 27-ig megtekinthető tárlathoz egy gyerekeknek meghirdetett fejtörő játék is tartozik: minden egyes fotóhoz kapcsolódik egy-egy találós kérdés, amelyek helyes megválaszolásával egyes kiállított képek nyerhetőek el. A vetélkedő célja, hogy a gyermekek érdeklődését még inkább felkeltsék a madarak világa iránt. 

Bővül a parkolóhelyek száma Lentiben

A tervezett parkolóépítésről is szó volt az önkormányzat legutóbbi soros ülésén, valamint egyebek mellett felülvizsgálták az önkormányzati és állami fenntartású intézményekben fizetendő térítési díjak mértékét a képviselők. Horváth László polgármester beszámolója kapcsán hangzott el, hogy az önkormányzat a TOP-Plusz pályázati program keretében a városban két helyszínen pakoló építését, bővítését tervezi. A járásbíróság épülete mögötti megállóhelyet és a Dr. Hetés Ferenc Szakorvosi Rendelőintézet melletti területet érinti majd a tervezett beruházás. Ezzel javítva a településen a közlekedési feltételeket, bővítve a parkolóhelyek számát. Drávecz Gyula alpolgármester ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy Lentiben jelenleg a helyiek és a városba érkezők is ingyenesen parkolhatnak, és ezen az önkormányzat nem tervez változtatni a jövőben sem.

Az iskolakezdésben is segít a Katolikus Karitász

A Katolikus Karitász minden évben meghirdeti a Legyen öröm az iskolakezdés! elnevezésű segélyprogramot, amelyhez ezúttal is csatlakozott a zalavégi Szent György karitászcsoport. Az országos akció célja, hogy minél több gyermeknek segíthessenek az iskolakezdésben. A Katolikus Karitász nemcsak a szükséges eszközök, felszerelések beszerzését támogatja, hanem az önkéntesek a tanév közben is tartják a kapcsolatot a családokkal, s igyekeznek könnyíteni mindennapi terheiket. A Legyen öröm az iskolakezdés! elnevezésű jótékonysági akcióban részt vesz a Veszprémi Főegyházmegye számos plébániai karitászcsoportja is. A zalavégiek nagy erőket mozgósítottak azért, hogy segíteni tudják a szociálisan hátrányos helyzetű családokat. A gyűjtést július közepén hirdették meg, s egy hónapon át fogadták az iskolaszereket a zalavégi, valamint a pókaszepetki plébánián. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában