Az első összejövetel a gyár bezárása után

2024.09.10. 14:30

Több mint húsz év után találkoztak újra az egykori ruhagyári dolgozók Lentiben

Egykor Lenti térségének legnagyobb foglalkoztatója volt a ruhagyár, ahol volt, hogy több mint 600-an is dolgoztak. Most, 21 évvel a gyár bezárása után egykori dolgozók találkoztak újra, mintegy százan a városban első alkalommal megrendezett összejövetelen.

Korosa Titanilla

Kunvári Tiborné szervező köszöntötte a találkozóra érkező egykori ruhagyári dolgozókat Lentiben

Fotó: Korosa Titanilla

A zalaegerszegi ruhagyárat 1950-ben alapították, a gyár aztán 1969-ben nyitott telephelyet Lentiben 200 dolgozóval. Az üzemet 1975-ben bővítették, s közel 650 fővel termelt tovább. A ruhagyár Lenti és a körzet legnagyobb foglalkoztatója volt,  a legmagasabb igényű nyugati megrendelőknek készítettek termékeket, melyek még a szigorú svájci követelményeknek is megfeleltek. Az 1990-es évek második felében a japán piacon is megjelentek a Lentiben gyártott termékek, a jó minőségű szövetkabátok, öltönyök. A gyár a 2003-as megszűnéséig emberileg és szakmailag is biztonságot jelentett az ott dolgozóknak. 

A gyár igazgatója 1977-ben Földszin Attila lett, aki a találkozón egészségügyi okok miatt nem tudott jelen lenni, de levélben üdvözölte az egykori dolgozókat. 

Mindezt a találkozót megszervező Kunvári Tiborné osztotta meg velünk.

– A ruhagyár megszűnésével másik cég érkezett és vette át a dolgozókat, működtette a gyárat. Volt, aki maradt, volt, aki máshol dolgozott tovább, de a kapcsolat megmaradt sokakkal – folytatta. – Már mikor megszűnt a gyár, akor megígértem a többieknek, hogy megszervezem majd a találkozót, de ez idáig elmaradt, majd idén meghirdettem a közösségi oldalon, üzentem, akinek tudtam, és így jött össze a csapat. Amikor bezárt a gyár, közel 300-an dolgoztunk, most több mint százan jelezték, hogy eljönnek az összejövetelre. Mindannyian szívesen fogadták ezt a kezdeményezést, többen meg is hatódtak, hogy újra találkozunk, hisz a szeretet és a tisztelet megmaradt mindannyiunkban. A súrlódások ellenére nagyon jó csapat dolgozott együtt a ruhagyárban, ahol azért nem volt könnyű a munka. Nyári időszakban minden nap este hatig dolgoztunk, kéthetente túlóra volt, és nem volt könnyű a vastag szövetkabátokat varrni, vasalni, emelgetni, de mindenki nagy szakértelemmel végezte a munkáját, kiváló minőségű termékek kerültek ki Lentiből.

Az összejövetelen Kunvári Lizett, a Debreceni Egyetem zeneművészeti karának növendéke készült műsorral a vendégeknek, majd vacsorával és zenés szórakozással telt el az este a fűrészüzemben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában