Száraz tüzelőt, megbízható helyről

2 órája

Tűzifavásárlás – hogyan előzzük meg az átverést?

Hogyan kerülhetjük el, hogy visszaéljenek a jóhiszeműségünkkel? Hogyan szűrjük ki a csalókat? A télre való készülés fontos feladata a tűzifavásárlás, szakemberek kérdeztünk, hogy mire figyeljünk, hogy a megfelelő minőséget és mennyiséget kapjuk.

Korosa Titanilla

Parragi Attila és munkatársa Fándli Eszter ellenőrzik a levágott rönkfát. Tűzifavásálásnál is ellenőrizzük a tüzelő menyiségét Fotó: Archív

A tűzifa a gáz után a második legnépszerűbb tüzelőanyag hazánkban. Ennek oka, hogy az ára viszonylag kedvező, fűtőértéke kiemelkedően magas. A háztartások egy részénél az utolsó pillanatra marad a tűzifavásárlás, ám az ilyen vásárlások alkalmával kevésbé vagyunk körültekintők, és emiatt előfordulhat, hogy csalás áldozatai leszünk. 

tűzifavásárlás
A hideg idő közeledtével a tűzifavásárlás is élénkebb lesz, de nem minden vásárló elég körültekintő Fotó: Archív

Hogyan előzhetjük meg az átverést?

A lovászi székhelyű, erdőgazdálkodással és faanyag- és tűzifa-értékesítéssel foglalkozó Forest Parragi és Társa Kft. ügyvezetőjét, Parragi Attilát kérdeztük, hogyan állapíthatjuk meg a tüzelő mennyiségét? 

-A legfontosabb, hogy ismerjük a tűzifa „köbözését” – kezdte Parragi Attila. - A sarangolt tűzifát általában méteres hosszban vágják, 5 és 10 centiméter fölötti átmérővel, de már inkább a 2 méteres hossz a jellemző. Az 1mx1mx1,70m mennyiség a régi elnevezése szerint az egy erdei köbméter, 2 méteres hosszban már 2 köbméter. A hasított tűzifánál az 1,7 m magas és 1mx1m szélesen egymásra pakolt rakat 1,2 köbméter, az 1,48mx1mx1m-es rakat felel meg egy köbméter tűzifának, az 1mx1mx1m pedig 0,7 köbméter. Az ömlesztett köbméternél pedig a szállításra használt jármű, utánfutó méreteit kell alapul venni és elfelezni. Egy 10 űrméteres pótkocsi esetén ez 5 köbméter fát jelent. 

Felhívta a figyelmet arra is, hogy száraz tüzelőt érdemes vásárolni. Lehetőleg az előző évben, de legkésőbb tavasszal vásároljuk meg az adott évi tüzelőt és hagyjuk száradni esőtől védett, lehetőleg szellős helyen, mert a nedves fa kevesebb hőt ad. Parragi Attila szerint a tűzifa árak az elmúlt évihez képest valamelyest visszaestek, a tölgy és a cser tűzifa 10-15 százalékkal kevesebbe került, mit egy éve. 

Kreiner Roland, a Zalaerdő Zrt. termelési igazgatója azt mondja, különböző mértékben, gyakorlatilag egész évben vásárolnak náluk tüzelőt, ám mikor kezd lehűlni az idő, akkor általában megszaporodnak az érdeklődők.

Tűzifavásárlás – helyi termelőtől, megbízható kereskedőtől

- A Zalaerdő Zrt. mind az öt erdészeténél van lehetőség faanyagot vásárolni, érdemes a lakóhelyhez legközelebbit felkeresni, a kollégák tájékoztatást nyújtanak a vásárolható tűzifaféleségekről,  az árakról és a kiszállítás várható idejéről is – magyarázta. - De honlapunkról is szerezhetnek erről információkat. Magyarországon a faanyag kereskedelme szigorúan zárt rendszer, úgynevezett EUTR-szabály szerint működik. Ha egy faanyag-kereskedő nem rendelkezik EUTR technikai azonosító számmal, akkor esélyes, hogy az általa értékesített faanyag illegális fakitermelésből származik. Az állami erdészeti társaságoknál minden fatermék engedélyezett fakitermelésből való és a szakemberek által megállapított mennyiség megfelel a valóságnak.

Jelezte, hogy a Nébih honlapján segítséget, tanácsokat nyújt a vásárlóknak a tűzifa beszerzéshez a mértékegységekre, fafajokra, minőségre vonatkozóan is.

Minél szárazabb a tüzelő, annál jobb

- A zalai vásárlók jellemzően a keménylombos fafajokat preferálják, a bükköt, gyertyánt keresik, illetve a tölgyet, csert, akácot. Fűtőértékben nincs köztük nagy különbség, inkább a víztartalom számít, hisz minél nedvesebb a fa, annál rosszabb a fűtőértéke, de a fafajválasztás már inkább megszokás, ízlés dolga – tette hozzá.

Arról is beszélt, hogy a lakossági gyűjtés már kevésbé jellemző, de van rá lehetőség a gyűjtés szabályainak betartásával, többek között szerződéskötéssel, a vételár kifizetésével.

Kreiner Roland kiemelte, hogy a Zalaerdő Zrt. jól áll tűzifa készlettel, száraz faanyaggal, idén sem okoz gondot kielégíteni a lakossági igényeket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában