Két kőkeresztet mentettek meg az utókornak

2 órája

Újabb fejezettel bővült a novai Felső-hegy krónikája

Újabb értékeket mentettek meg az utókornak Nován a Felső-hegyen. Pénteken két, több mint 100 éve állított út menti kőkeresztet szenteltek fel újra restaurálásukat követően.

Korosa Titanilla

Balról Pácsonyi Imre, Vigh László, Nagy Tamás, Németh József és Benczik ferenc az 1914-ben állított keresztnél

Fotó: Korosa Titanilla

A novai Felső-hegyen az egyik kőkeresztet 1909-ben, a másikat 1914-ben állíttatták, mindkettő gazdagon díszített elemekkel készült, Kutasi Imre keszthelyi szobrász-kőfaragó keze munkája. A keresztek a Gáber-Csonka és a Balogh-Hári családok birtokán állnak. A mintegy 110 éves út menti keresztek állapota erősen leromlott, több darabra törtek, hiányosak voltak. Nova önkormányzata a tulajdonosok beleegyezésével idén augusztusban újíttatta fel ezeket s lettek a Felső-hegy ékességei. A restaurálást Módy Péter szobrászművész-restaurátor végezte.

Nagy Tamás szentelte fel az 1909-ben állított keresztet, balról Vigh László, Németh József, Benczik Ferenc és Pácsonyi Imre
Fotó: Korosa Titanilla

A keresztek újraszentelésén először Németh József, Nova polgármestere köszöntötte a megjelenteket s elmondta, hogy 2019-ben határozták el, hogy fejlesztik a Felső-hegyet, a villamosítás már elkészült, de folyamatban van egy közvilágítási vezérlő szekrény kiépítése és ezzel összekapcsolva hét darab led-es lámpa világítja majd be a területet. Emlékeztetett arra is, hogy egy évvel ezelőtt a felújított harangláb avatóját tarthatták a Felső-hegyen. 

Részt vett az ünnepségen Vigh László, a térség országgyűlési képviselője és Pácsonyi Imre, a Zala Vámegyei Közgyűlés alelnöke is.

Vigh László arról beszélt, hogy Nova mintatelepülés a megyében, figyelnek a község bel- és külterületére is, fejlesztik a hegyhátakat, s a múlt értékeit is igyekeznek megmenteni. Az ilyen keresztek felújításának nagy jelentősége van, hisz nehéz időkben állíttatták, az első világháború kezdetén.

Pácsonyi Imre pedig azt emelte ki, hogy a változik a világ, ezért különösen nagy érték, amit a novai képviselő-testület, a polgármester és helyi közösség tett, s megmentették az utókornak a kőkereszteket. Ezzel nem csak a helyi közösségnek, hanem egy-egy családnak is muníciót adtak, akik legendáriumában büszkén mutathatják meg az utódoknak, hogy az ősök mit tettek és mi volt számukra értékes.

A keresztek történetét Benczik Ferenc ismertette, majd Nagy Tamás plébános szentelte meg a két kőkeresztet.  

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában