Összefoglaló

2024.09.08. 15:30

Vadpörkölt és Borfesztivál: Vadételek, vadászkutyák, magasles a Dísz téren

A hét végén ragyogó időben zajlottak a Vadpörkölt és Borfesztivál Zalai Teríték rendezvényei. A természet, a vadgasztronómia köré szerveződő és a szórakoztató programsorozat, az ételkínálati bőség a fesztiválozók megelégedésére szolgált.

Arany Horváth Zsuzsa

Fesztiváli forgatag

Fotó: Pezzetta Umberto

2024-ben a jótékony célú, a zalaegerszegi összefogást erősítő vadfőzésre a Kazinczy téren került sor szombaton délelőtt a Vadpörkölt és Borfesztivál második napján. Idén a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház gyermek-intenzív részlegét támogatja a bevétel.  Idén újításként a főzőcsapatok által készített vadételeken kívül óriásbográcsban főtt vadpörkölt is várta a látogatókat, hogy minél többen tudjanak vásárolni.

Vadpörkölt és Borfesztivál
Vadpörkölt és Borfesztivál: bugyog a bográcsban a finomság Fotó: Pezzetta Umberto

 Az 1.000 forintos ebédjegyekből több mint 5000 támogató jegyet adtak el, mondta a zsűrizést kérő főzőcsapatok díjátadóján Tompa Gábor fesztiváligazgató. A zsűri (Balaicz Zoltánné, Takács Pál, Varga Csaba, Rosta Zoltán, Benke Richárd) 26 csapat ételeit értékelve 5 különdíjat adott át. A legtöbb adagot eladó alkalmi konyha a Kék Szarvas csapat lett, az első díjat a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum csapata kapta a vargányás, savanyúkáposztás vadragulevesért. 

Véradás csak a Vadpörkölt és Borfesztivál második napján

A Magyar Vöröskereszt véradó busza a Kazinczy téren várta szombaton a véradókat, három óráig ötvenen éltek a lehetőséggel.  Szépné Tóth Györgyi, a Magyar Vöröskereszt Zala Vármegyei Szervezete vármegyei véradó szervező koordinátora elmondta, első véradó is jelentkezett a busznál, aki Budapestről érkezett.  

 

Kutyamustra

 Szombaton 17 órakor a Kossuth utcán és a Kazinczy téren láthatta a közönség a vadászkutya felvonulást, melynek lebonyolításában  a Bogáncs Zalaegerszegi Állatvédő Egyesület is közreműködött.

Kutyusok vonulása szombaton
Fotó: Pezzetta Umberto

 Zsupanek Péter, az Országos Magyar Vadászkamara Zalai Területi Szervezete elnökségi tagja Liza nevű bajor hegyi vérebével vonult, a fajtát megsebzett nagyvadak utánkövetésére használják a vadászok. 

Háromezren vettek részt a szabadtéri misén 

A városmissziós hetet is elindította a dr. Székely János szombathelyi megyéspüspök által vasárnap délelőtt a zalaegerszegi Kazinczy téren vezetett szabadtéri katolikus szentmise, amelyre Zala vármegye szinte minden településéről érkeztek a hívek a településük nevét feltüntető táblákkal.  

A körmenet után Stróber László apátplébános, székesegyházi kanonok köszöntötte a híveket, majd dr. Székely János szólt először a városmissziós hét céljáról. Beszédét a hét mottójául szolgáló "haza felé" köré építette, hangsúlyozva, akik keresik életük vezérfonalát, megtalálhatják a hitben.  

A szentmise végén Vigh László országgyűlési képviselő köszönte meg a katolikus lelki vezetők szolgálatát, a lelki táplálékot. Rámutatott, közel 3000 ember vett részt a misén, s elmondta a delegációt küldő települések neveit, végül a gyerekekre és a családi összetartás fontosságára figyelmeztetett.  

Szórakoztató programok

A vadpörkölt és borfesztivál gazdag zenei kínálata két színpad elé várta a rajongókat, a zsinagóga parkolójában pedig folyamatosak voltak a gyerekprogramok. Szombat este a Csík zenekar adott nagy sikerű koncertet.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában