Közéleti vetélkedő Felsőrajkon

2024.09.15. 20:00

Vásár a helyi termelők támogatása érdekében – fotógaléria és videó

A helyi termelők és a falusi közösségek szerepére kívánja felhívni a figyelmet az a térségi rendezvény, amit immár tizenkettedik alkalommal rendeztek meg Felsőrajkon. A Nemzetközi Térségi Kiállítás és Vásár, Gasztronómiai Seregszemle ezúttal is több száz érdeklődőt vonzott.

Gyuricza Ferenc

A közéleti vetélkedő résztvevői. Balról Gyopáros Alpár, Nagy Bálint, Vigh László, dr. Vereczkei Csaba Iván, Palkovics László és Horváth Attila Fotó: Szakony Attila

A program a termelői vásárral indult, majd a házigazda település polgármestere, Zsuppánné Horváth Mária mondott köszöntőt. Ennek során kitért a községben élő országgyűlési képviselő, Vigh László szerepére is, aki nemcsak megálmodója volt a rendezvénynek, de a falu egykori polgármestereként és a Közép-Zala Gyöngyszemei Vidékfejlesztési Egyesület elnökeként annak lelkes támogatója is.

vásár
A vásár ezúttal is rengeteg érdeklődőt vonzott. Fotó: Szakony Attila

Köszöntőt mondott Nagy Bálint, a térség országgyűlési képviselője is, aki többek közt arról beszélt: fel kell hívni a fogyasztók figyelmét arra, hogy a jó minőségű élelmiszerek, a vidék támogatása, és a saját közösségeinket alkotó gazdák segítése, erősítése és népszerűsítése érdekében rendkívül fontos lenne a helyi termelőktől való vásárlás, ezért erre buzdította a jelenlévőket is. 

A vásár meghívott díszvendége a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos, Gyopáros Alpár volt, aki úgy fogalmazott: Magyarország lakosságának több mint egyharmada, vagyis több mint 3,3 millió ember él falun, a Magyar Falu Programnak elsősorban ők a kedvezményezettjei. Zala, mint az ország egyik legaprófalvasabb vármegyéje különösen érintett ebben a programban, így öt év alatt a helyi önkormányzatok, civil szervezet, egyházközség, falusi vállalkozások támogatására közel ötven milliárd forintnyi támogatás érkezett ide a Magyar Falu Program révén. 

- Ennek a forrástömegnek köszönhetően utakat, járdákat, intézményeket újítottak fel, bölcsődéket építettek, óvodát bővítettek, iskolát fejleszt, orvosi rendelőt, szolgálati lakást alakítottak ki – sorolta tovább a kormánybiztos. – Ez mind anyag és matéria, amiket ugyan megvásárolhatunk, de a falusi közösségeket, közösségi élményeket nem vehetjük meg. A falusi közösségeket pedig önök, az itt élő emberek alkotják.

A kormánybiztos szavaihoz kapcsolódva Vigh László annyit mondott: amit a magyar állam költ a zalai településekre az nem más, mint befektetés a magyar falvakba. A képviselő ezt követően Gyopáros Alpár és Nagy Bálint mellé a színpadra szólította Palkovics László korábbi innovációs és technológiai minisztert, dr. Vereczkei Csaba Iván rendőrfőkapitányt, valamint lapunk főszerkesztőjét, Horváth Attilát, akik vele együtt részesei voltak a már hagyományos Zala vármegyei közéleti vetélkedőnek. A versenyzőknek ezúttal egy hébér segítségével két félbevágott szilvát kellett azok kézzel való érintése nélkül egyik tányérról a másikra áthelyezni oly’ módon, hogy két-két fél gyümölcsdarabot egybe is fordítsanak. Ezt a versenyt dr. Vereckei Csaba Iván nyerte. 
A rendezvényen átadták a korábban meghirdetett süteményverseny díjait is, valamint Vigh László képviselői elismerő oklevéllel köszöntötte Tunkel Nándor paralimpiai 4. helyezett erőemelőt, gratulálva a zalai sportoló teljesítményéhez. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában