Entente Florale Europe

2024.09.10. 14:01

Aranyérem és különdíj Zalakarosnak a tájépítészeti és virágosítási versenyen

Székesfehérvár adott otthont az Entente Florale Europe díjátadó gálájának. Az eseményen Zalakaros a kisvárosok kategóriájában aranyérmet szerzett, valamint a kivételes vízkészlet-gazdálkodásért különdíjban részesült a nemzetközi tájépítészeti és virágosítási versenyen.

Benedek Bálint

Novák Ferenc a virágosítási versenyen elnyert arany minősítéssel a tárgyalóteremben, ahol az összes többi hazai és európai elismerést is őrzi Zalakaros

Fotó: Szakony Attila

A virágosítási verseny eredeti célja az európai városokban, falvakban élők életminőségének növelése, elsősorban fenntartható tervezéssel, tájfejlesztéssel, valamint zöld kezdeményezésekkel. A 2023-as verseny győzteseként Debrecen a nagyváros, Zalakaros pedig kisváros kategóriában képviselhette Magyarországot az idén a nemzetközi megmérettetésben. Zalakaros szinte a kezdetektől, 1995 óta vesz részt a Virágos Magyarországért környezetszépítő versenyen. Ebben a kezdeményezésben a korábbi években többször nyert arany minősítést. A nemzetközi zsűri július 1-jén látogatott a városba és egész napos zsűrizés keretében értékelte a látottakat.

virágosítási verseny
Novák Ferenc polgármester bízik benne, hogy a virágosítási versenyen elért eredménynek köszönhetően sokan felfigyelnek a zalakarosi közösségre
Fotó: Szakony Attila

Meríts erőt a természet csodáiból!

– Büszke lehet a közösségünk erre az elismerésre, hiszen sokan, sokféle tevékenységükkel járultak hozzá a sikerhez – fogalmazott Novák Ferenc polgármester. – A település meghatározó értéke zöldfelületeinek magas aránya, a turisztikai szempontból jelentős vonzerővel bíró fejlesztései, a környék kirándulási lehetőségeinek sokszínűsége és a zöldterületek gondos, szakmailag előkészített fenntartása. Zalakaros jelmondata: Meríts erőt a természet csodáiból!, szintén sokat elárul a természet településünk életében betöltött szerepéről.

Hozzátette: a város fenntarthatósági stratégiájában megfogalmazza a környezetbarát technológiák, alacsony helyigényű fejlesztések előtérbe helyezését, a zöldfelületek bővítését, az őshonos fajok ültetését, szemléletformáló tevékenységek megvalósítását.

Odafigyelnek a közterületekre

– Az önkormányzat megvalósult beruházásai is ebbe az irányba mozdultak el – folytatta a városvezető. – A Fenntarthatóság és turizmus című projektben közel 1100 őshonos fát ültettünk el a közterületeken, de nagy kapacitású csapadékvíz tárolótartályokat helyeztünk el az óvoda, az iskola és a kertmozi területén. A Termáltó és Ökopart területén a gyógyfürdő elfolyó vízének és a csapadékvíznek a felfogásával egy tavat s parti élményelemeket alakítottunk ki. Ugyanitt egy korábbi, funkció nélküli területrészt virágosítással alakítottunk élőhellyé.

A jövő generációja értékként tekinthet az elvégezett munkára

Novák Ferenc kiemelte: a zsűri összetett szempontrendszer szerint értékelt, ebben szerepelt az épített örökség és környezet, a turisztikai infrastruktúra, a növénytelepítések, a kommunikáció, a településmarketing no és persze a közösségi részvétel is.

– Bízom a gyermekekben, a jövő generációjában, ők sokat segíthetnek a környezet állapotának javításában – vélekedett. – Amit velük együtt teremtünk meg, arra később értékként tekintenek. Zalakaros abban a kivételesen szerencsés helyzetben van, hogy megőrizhette a zöld területeit, sőt bővíthette is azokat. A friss levegő az életminőség javításához szintén hozzájárul.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában