Pizza az egyetemen, tudomány a kocsmában

2 órája

Zala is csatlakozik a Kutatók Éjszakájához

Zala több városa is bekapcsolódik pénteken az Európa-szerte megrendezett ingyenes programsorozatba, a Kutatók Éjszakája monumentális forgatagába.

Szalay Balázs

Fotó: RCISD – Regionális Tudásközpont

Az érdeklődők inspiráló előadások, kísérletek, laborbejárások, valamint játékos vetélkedők segítségével pillanthatnak be a különböző tudományterületek titkaiba és ismerkedhetnek meg a legfrissebb kutatások eredményeivel. A péntek esti eseményekhez Zalaegerszeg mellett Nagykanizsán és Keszthelyen is lehet csatlakozni. A zalai programok szervezői a változatos témakínálattal azt szeretnék elérni, hogy a kutatók és a fejlesztők sokszínű munkája a jövőben még több fiatal számára váljon vonzóvá.

Kék tehénen lovagló közgazdászok és szörföző mérnökök

A Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központ több rendezvénnyel is előrukkolt az idei Kutatók Éjszakájára. Mesehősöket kell felismerni abban az interaktív játékban, ami a Gasparich Márk utcai Infocentrumban indul 17 órakor. Pepper robot kvíz feladatokkal segít megismerkedni a ZEK képzéseivel, a Profi-T-Ability társas a logisztika témakörébe vezeti be az érdeklődőket, a Sportruha-kiállításon pedig a világ legkülönbözőbb válogatott mezeit lehet felpróbálni.
Aki kíváncsi arra, hogy mi ez a nagy felhajtás mostanság az A.I. képek körül, 17 és 20 óra között saját maga is kipróbálhatja mit tud alkotni a mesterséges intelligencia segítségével. Legyen szó kék tehénen lovagló közgazdászokról, vagy szörföző mérnökökről, határ a csillagos ég!

Galaxis útikalauz az MCC-ben

Virtuális űrutazáson vehetnek részt azok, akik ellátogatnak a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány Dísz téri központjába. A Kutatók Éjszakájának vendégei körülnéznek a Nemzetközi Űrállomáson, leereszkednek a Holdra és minden olyan égitestre, ahova már szállt le ember készítette eszköz. Az „Űrhajóval a Naprendszerben és azon is túl” című előadást Bánfalvi Péter, fizikatanár, a Vega Csillagászati Egyesület alelnöke tartja ma 18.30-tól. A szervezők a párhuzamosan futó „Tervezzünk együtt űrküldetést!” interaktív workshopot általános iskolás diákoknak ajánlják.

Turizmus és kutatás

A Pannon Egyetem Nagykanizsa - Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központ szervezésében tudományos túra indul pénteken 16 órakor. Az állomásokon a természettudomány, az informatika, a turisztika és a fenntarthatóság témaköreivel lehet ismerkedni. A csapatjáték résztvevői a feladatok elvégzését követően egy szelet pizzára is az oktatási intézmény vendégei lesznek.
Ugyancsak Nagykanizsán, a Turizmus világnapja alkalmából Markó Roland izgalmas előadását hallgathatják meg az érdeklődők. Az Utazások egy eltűnő világban című program 19.30-kor veszi kezdetét az egyetemi központ földszintjén.

Mogyorófavesszőtől a karbonszálig

Keszthelyen a Balatoni Múzeum mellett a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem szervez izgalmas programokat a Kutatók Éjszakájához kapcsolódva. „Ha érdekel a horoghalászat kezdete hazánkban, az országot járó mozgó horgászbolt és a vállalat, amelynek neve még ma is sokak számára ismerősen cseng, gyere és hallgasd meg az erről szóló előadást!” - így invitálja a tó szerelmeseit péntek estére a Balatoni Múzeum. A Mogyorófavesszőtől a karbonszálig – történetek a horgászatról elnevezésű esemény 18.40-kor kezdődik. Ugyanitt a II. világháború utáni modern építészet és műemlékvédelem is fókuszba kerül egy érdekes előadáson, amelyet 20.10-re hirdetett meg az intézmény.

A kocsmában derül ki, mire jó a berek

A Georgikon Campus a „Tudomány a kocsmában” elnevezést kapott workshop segítségével kapcsolódik a Kutatók Éjszakája programsorozathoz. A Pethe Ferenc Kollégium BEXI Klubjában péntek este 7-től indul egy előadás sorozat. Ennek keretében „A Változó Balaton: múlt – jelen – jövő” címmel Dr. Alföldi Zoltán egyetemi docens beszél a magyar tenger működéséről, életközösségeiről és a tó környezeti változásainak okairól. A résztvevők megtudhatják például, hogy a magas, vagy az alacsony vízállás az előnyös, illetve hogy mire jó a berek, vagy a nádas?

Az este folyamán Dr. Polgár Zsolt a burgonya nemesítésének színes világát mutatja be, Dr. Kondorosy Előd a poloskák és az ember kapcsolatát ismerteti, Dr. Kolics Balázs pedig mézkóstoló keretében izgalmas tényeket közöl a méhészeti paraziták hatásáról a mezőgazdaságra.

Térképeken a Festeticsek birtokai

Keszthelyen tárlatvezetés is lesz a Kutatók Éjszakáján. A Szendrey Emlékházban az uradalmi központ belső struktúráját, a fizikai és vezetési összeköttetéseit mutatják be, valamint a legkorábbi fellelhető térképektől ismertetik a hatalmas birtokkomplexumnak a fejlődését. A 20 és 21 órakor induló vezetett bemutatókon régi gazdálkodási adatokat és számos korabeli kedves történetet is felelevenítenek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában