200 forintos diákbérlet, óvodafelújítások, 25 ezer forintos Bursa Hungarica ösztöndíj

2024.09.12. 17:30

Zalaegerszegi közgyűlés utoljára, az új testület októberben alakul

Költségvetési módosítás, idősügyi koncepció, extra kedvezményes buszbérlet a diákoknak. Csütörtökön tartotta jelenlegi formájában utolsó közgyűlését a zalaegerszegi grémium, ahol 27 napirendi pontot tárgyaltak a képviselők.

Mozsár Eszter

A zalaegerszegi közgyűlés döntése szerint 2025. január elsejétől a helyi 6-14 éves diákok jelképése áron, 200 forinért váltatják meg havi bérletüket

Fotó: Pezzetta Umberto

Három és fél milliárd forinttal emelkedett az önkormányzat bevétele, így a költségvetés harmadik negyedévi módosítására is szükség volt, mondta elöljáróban Balaicz Zoltán a sajtótájékoztatón. A sikeres TOP Plusz uniós pályázatoknak köszönhetően szépülhet meg a bazitai (391 millió forint) és a ságodi óvoda (291 millió forint), valamint három orvosi rendelő. A Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatósága a tervezettnél később jut bevételhez a régészeti feltárásokból, így az önkormányzat kiegészítette a költségvetésükből hiányzó részt. 

Rekordszámú fürdőző volt idén az Aquacityben, 103 ezer vendéget fogadtak
Fotó: Pezzetta  Umberto


Az általános iskolások 200 forintért utazhatnak Zalaegerszegen 

A grémium kettő fontos témát tárgyalt és jutott döntésre, jelezte a városvezető. 2025. január 1-jétől bevezetik a 6-14 korú zalaegerszegi diákok részére a helyi közlekedésben a 200 forintos havi bérletet, a nem helyi tanulók 900 forintért vásárolhatják meg azt. A nyugdíjasok ugyancsak 900 forintért vehetik meg a havi bérletet, ugyanis a Zala vármegyebérlet elfogadása a helyi buszjáratokon megszűnik jövő év elejétől. A többi bérlet ára is kedvezőbb lesz, mint a jelenlegi vármegyebérlet.

- Tavaly az önkormányzat összesen 726 millió forintot fizetett a Volánnak a veszteségek kompenzálására, ami az iparűzési adó 10 százaléka. A város pénzügy terheit szeretnénk enyhíteni az új javaslattal.

Három fürdő bőven elég a városnak

Balaicz Zoltán a város fürdőkkel kapcsolatos döntésükről is tájékoztatott. Az önkormányzat tulajdonában marad és továbbra is működteti a nemrég felújított Gébárti Tóstrandot, az idén rekord fürdőző vendéget vonzó Aquacity élményparkot (103 ezren látogattak el a vízicsúszdás komplexumba), valamint a nemrég épült uszodát. 

- Egy 55 ezres városnak bőven elegendő ez a három létesítmény, így a város tulajdonában lévő nyitott termálfürdő zárva marad, a magánkézben lévő fedett részt pedig nem szeretné a későbbiekben sem megvásárolni. A modernizálás 700 millió forintba kerülne, az önkormányzat erre nem tud költeni – hangsúlyozta a polgármester.

Novemberben üléseznek legközelebb

A zalaegerszegi képviselő-testület elköszönt azoktól, akik nem lesznek tagok az új közgyűlésben (Benke Richárd, Keresztes Csaba és dr. Kocsis Gyula). Az új testület október 11-én tesz esküt, köztük három új képviselővel (Csötörtök Judit, Békési Tamás és Major Zsolt.) A zalaegerszegi közgyűlés legközelebb november 14-én ülésezik. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában