Miklós Ákos Márton termelő Polai-hegyre szervezett Szedd magad! akciót

2 órája

Zöld és arany kivi, indiánbanán - egzotikus gyümölcsök Becsehelyen

A Polai-hegyre szervezett szombaton "Szedd magad!" akciót Miklós Ákos Márton termelő. A látogatók sárga gyümölcshúsú kivi és indiánbanánt a ládából vihettek, míg a zöld kivit a lugasok közé bújva szakíthatták le a bokorról. A kiviszüret olyan jól sikerült, hogy jövő héten megismétlik.

Benedek Bálint

A vasboldogasszonyi családok gyermekei is lelkesen szedték a kivit. Szabó Regina (balról), Papp Rozina és Szabó Gergely

Fotó: Szakony Attila

A hegyre vezető egysávos úton a szüret idejére jelentősen megnőtt a forgalom, folyamatosan jöttek-mentek a szüretelők. Éppen ezért a kivifarm melletti parkoló is gyorsan megtelt és mindenki ládaszámra pakolta a gyümölcsöket az autókba.

Becsehelyen a kivilugas csak úgy ontotta a finom, vitamindús gyümölcsöket, melyeket utólag, otthon kell beérlelni
Fotó: Szakony Attila

Az aszály után néhány napig sok eső esett

– Tavaly hirdettünk először ilyen akciót, mint ismert akkor a tavaszi fagykár miatt kevesebb mennyiségben termett kivi – mesélte Miklós Ákos Márton termelő. – Most nem ez a helyzet, az idei termés lényegesen jobb lett. Az augusztusi aszály keményen indult itt is, viszont itt a becsehelyi területen történt valami érdekesség. A hónap vége felé, egészen pontosan 22-én itt a terület felett pörgött egy záporrendszer, aminek köszönhetően két órán keresztül eső áztatta a vidéket. Négy nappal később ez megismétlődött a térségben. Egyfajta zöld szigetben fejlődhetett a gyümölcs, ahol jelenleg négy hektáros területen 2800 tőről lehet szüretelni. Három fajta kivivel találkozhatnak a szüretelők, ebből a legkorábbi zöld gyümölcshúsút lehet szedni.

Kitűnő jel, ha könnyen lepattan a gyümölcs a szárról

Hozzátette: viszont az időjárásnak köszönhetően minden korábban érett be, így például, amiket most szedhetnek a látogatók, azt máskor bő egy héttel később lenne ideális leszakítani a kivilugasról. A kivi utóérő fajta, ezért még keményen kell leszedni és később puhul be. Azt, hogy mikor a legideálisabb meghirdetni a szüretet speciális műszerekkel mérik meg. De az is egy kitűnő jel, hogy könnyedén lepattan a szárról.

Indiánbanán és pekándió

– Az indiánbanán krémes állaga, egzotikus íze miatt sokak körében népszerű gyümölcs, melynek szintén jó éve volt, de abból nem áll annyi rendelkezésre, mint kiviből – tette hozzá. – A füge is sokáig jól nézett ki, ám az esős időjárásban szinte szétrobbantak. Ezen felül a többi gyümölcs, így a pekándió és a fidzsoa, vagyis mirtuszdió még nem kereskedelmi mennyiség, pusztán érdekesség.

Gyerekek is szedhetik

A területet sűrűn átszőtték a kivilugasok, melyek között családok szedték a gyümölcsöt. Azért is kivételes élmény, hiszen a gyerekek magasságában is sok gyümölcsöt lehet szüretelni. Papp Tibor családjával és ismerőseikkel Vasboldogasszonyból érkeztek, s örültek, hogy itt a dél-zalai lankákon ilyen finom, vitaminban gazdag gyümölcsöt lehet szedni. Elmondta: szeretnének ők is telepíteni majd a kertjükbe. Egyelőre két rekesszel szedtek, de elképzelhető, hogy a jövő héten is eljönnek és "betáraznak" télire.

Húsz perc alatt 25 kilogrammot szedtek

A Fejér vármegyei Ráckeresztúrról érkezett Gere-Horváth Nikolett férjével és kislányával, akik kifejezetten rajonganak az egzotikus gyümölcsökért. Szerintük jó érzés volt kipróbálni, hogy milyen könnyedén lepattant a száráról, így szinte 20 perc alatt 25 kilogrammot szedtek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában