Térségi híreink röviden

14 órája

Adomány a gyermekotthonnak, Kutatók éjszakája Nagykanizsán, horvát autópályadíjak

Mozsár Eszter

A zalaegerszegi gyermekotthon kapta a landorhegyi lecsónap bevételét

Fotó: ZH

Felújították Zalaegerszegen a Becsali közben lévő Spar-áruházat

Felújították Zalaegerszegen a Becsali közben lévő Spar-áruházat. Ezzel együtt új forgalmi rend lépett életbe a parkolóban, amelyet egyirányúsítottak, de ennél is jobb döntés volt forgalomtól elzárttá nyilvánítani az áruház oldalában lévő dohánybolt előtti területet. Nem egyszer, nem kétszer fordult elő, hogy a dohánybolt némelyik vásárlója ahelyett, hogy beállt volna egy parkolóhelyre és pár lépést sétált volna a cigiért, a bolt ajtajában parkolt le, alig lehetett kikerülni, sőt ha szembe is jött autó, végképp eluralkodott a káosz, ment fel a vérnyomás. Ezt most már nem teheti meg senki, a felfestett csíkok mellett oszlopok elhelyezésével fizikai akadályt is gördítettek a minden más közlekedőt semmibe vevő autósok elé.

A zalaegerszegi gyermekotthon kapta a landorhegyi lecsónap bevételét

Nyolcadik alkalommal rendezték meg Landorhegyen a nyár végi lecsónapot, amely nemcsak gasztronómiai örömöket és kulturális programot kínált a utolsó augusztusi szombaton, hanem lehetőséget adott arra is, hogy a résztvevők adományaikkal jótékony célt szolgáljanak. Az összegyűlt adományt (250 ezer forint) hétfőn délután a polgármesteri hivatalban nyújtották át a gyermekotthon munkatársainak. Balaicz Zoltán polgármester elmondta, a zalaegerszegi rendezvényekhez mindig kapcsolnak jótékony célú adakozást, majd megköszönte az idén választott intézmény munkatársai nélkülözhetetlen munkáját, amellyel a náluk nevelkedő, most éppen 49 kisgyermeknek szeretetet adnak. Makovecz Tamás önkormányzati képviselő, Flaisz Gergő, a Keresztury VMK igazgatója is az összefogás erejéről beszélt, majd Horváth Gyöngyi intézményvezető és Tóthné Mátyás Krisztina, a gyermekotthon szakmai vezetője, valamint Zimborás Béla, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Zala Vármegyei Kirendeltségének igazgatója szólt arról, hogy mit jelent a városrész figyelme számukra. Az összeget újabb fejlesztő játékok beszerzésére fordítják, mivel éppen átszervezés alatt állnak, a legkisebbek (0-3 éves korosztály) növekvő létszáma miatt férőhelybővítés zajlik.

Kutatók éjszakája: a "mezítlábas" tanösvény titkai

Múlt pénteken a Pannon Egyetem Nagykanizsa Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központban számos tudományosan érdekes állomáspont várta az érdeklődőket. Az országos Kutatók éjszakája programsorozathoz csatlakozva a "mezítlábas" tanösvény és a detektívek titkaira is fény derült végighaladva az állomásokon. A Kutatók éjszakája programmal céljuk, hogy intézményük tudományos területeit, mint az informatika, a gazdaságtudomány, a megújuló energia, a vízügy szakág, megmutathassák az érdeklődő közönségnek. E témák köré csoportosult a Kutatók éjszakája program 13 állomáspontja, ahol feladatokon keresztül, ezeket menetlevéllel végigjárva ismerhették meg a résztvevők az egyetemi szakokat, és találkoztak különféle érdekességekkel energiaforrásokról, informatikáról, állatvilágról és a turizmusról, hisz e terület világnapját pénteken ünnepelték.

Október 1-jétől is marad a nyári tarifa a horvát autópályákon

Október 1-jétől is marad a nyári tarifa a horvát autópályákon - tájékoztatott az Origo a horvát autópályákat kezelő vállalatra (HAC) hivatkozva. A HAC azzal indokolta döntését, hogy 2012 óta nem emelt árakat. Ez idő alatt a karbantartási és építési költségek jelentősen megnőttek, ezért a vállalatnak korrigálnia kellett az útdíjakat a pénzügyi stabilitás biztosítása érdekében. A szezonális autópályadíjakat – amelyek tízszázalékos árnövekedést jelentenek a nyári hónapokban – először 2017-ben vezették be Horvátországban, de az elmúlt négy évben a koronavírus-járvány, majd a gazdasági válság miatt nem alkalmazták.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában