Szolgálat a helyi közösségért

2 órája

Megalakult Zalaegerszeg város önkormányzata

„Sokadszor hívom fel a figyelmet arra, hogy mennyire fontos az alázat, a szerénység, a szakmaiság, az embereknek megadott tisztelet, a korrekt együttműködés, a lokálpatriotizmus”. Balaicz Zoltán polgármester ezekkel a szavakkal üdvözölte pénteken délelőtt a jelenlévőket a díszteremben a 18 fős képviselő-testületből álló önkormányzat ünnepélyes alakuló ülésén. Ahogy a városvezető fogalmazott: júniusban véget ért a kampány, így mostantól pártpolitikai hovatartozástól függetlenül minden zalaegerszegi lakos képviselete a feladatuk.

Mozsár Eszter

Megalakult Zalaegerszeg önkormányzata régi-új tagokkal. Alsó sorban balról jobbra: Gecse Péter alpolgármester, Herkliné Ebedli Gyöngyi, Balaicz Zoltán polgármester, Orosz Ferencné, Bali Zoltán alpolgármester. Második sor: Németh Gábor, Domján István, dr. Sándor Erzsébet aljegyző, Csötörtök Judit, Góra Balázs és dr. Kovács Gábor jegyző. Harmadik sor: Galbavy Zoltán, Szilasi Gábor, dr. Vadvári Tibor alpolgármester, Major Zsolt, Kiss Ferenc. Hátsó sor: Böjte Sándor Zsolt, Békési Tamás, Makovecz Tamás, dr. Káldi Dávid és Bognár Ákos

Fotó: Pezzetta Umberto

Az ünnepség reggel ökumenikus imával kezdődött a Mária Magdolna Plébániatemplomban. A díszteremben Balaicz Zoltán köszöntötte a megjelenteket, s a napirendi pontok elfogadása után dr. Pápai Ferenc, a Helyi Választási Bizottság elnöke tájékoztatóját hallgatták meg a választás eredményéről. 

Zalaegerszeg közgyűlés
Balaicz Zoltán polgármester mond beszédet Zalaegerszeg önkormányzatának alakuló közgyűlésén
Fotó: Pezzetta Umberto

Az elnök felidézte: június 9-én 59 egyéni jelöltre lehetett szavazni, s a 12 egyéni választókerületben a Fidesz-KDNP jelöltjeire voksoltak a legtöbben, így a régi-új képviselők jutottak be újra a közgyűlésbe. A kompenzációs listáról Góra Balázs (Tiéd a város), Kiss Ferenc (Mi hazánk), Békési Tamás és Csötörtök Judit (Demokratikus Koalíció-Momentum), valamint Major Zsolt (EZE) kapott mandátumot. 

Megalakult Zalagerszeg önkormányzata: a közösség szolgálata a cél

A választási bizottság elnöke emlékeztetett, négy polgármester jelöltre adhatták le voksaikat az egerszegiek, közülük Balaicz Zoltán az érvényes 25.570 szavazatból 18.686 szavazatot kapott, így újabb öt évre ő lett Zalaegerszeg polgármestere. Ezt követően esküt tett az új összetételű grémium, majd a városvezető ismertette programját. Balaicz Zoltán – miután megköszönte a szavazók bizalmát - kiemelte, folytatják a város lendületes fejlesztését. Mint mondta, a 2024-2029 közötti időszakra vonatkozó polgármesteri program a korrektség jegyében csakis megvalósítható célokat tartalmaz. „Zalaegerszeg erős és versenyképes város. Olyan város, amelyben jó élni.
Olyan város, amely a magyar gazdaság fontos motorjaként a nagyvállalatoktól a közepes és kis vállalkozásokig egyre több magas hozzáadott értékű munkát vonz”. 
- Zalaegerszeg megérett arra, hogy már térségi, regionális meghatározó szerepkört is magára vállaljon. A következő ciklus legfőbb céljai a gazdaság további erősítése, a meglévő munkahelyek megőrzése, új álláshelyek létrehozása és 2029-re a 8,5 milliárd forint összegű helyi iparűzési adóbevétel elérése – hangsúlyozta a polgármester. - Folytatjuk a Kovács Károly Városépítő Programot, minden eddiginél több út, járda, tér, parkoló, kerékpárút és park felújításával. Cél az eddig még fel nem újított bölcsődék, óvodák és iskolák rekonstrukciója, a négy évszakos, fedett, fűthető, egész évben, rossz időben is használható gyermekjátszóház építése, az Egészséges Zalaegerszeg program elindítása, a közbiztonság további erősítése, a kamerarendszer bővítése. Ugyancsak folytatjuk a klímavédelmi programot – tette hozzá a városvezető. 

Szavaztak az illetményekről, bizottságokról, testületekről

A beszédet követően a képviselők egyhangúan megszavazták a bruttó 1.300.000 forintos polgármesteri illetményt. Az ünnepi közgyűlésen titkos szavazással voksoltak az alpolgármesterekre, akiket a polgármester javasolt. A döntés alapján újabb öt esztendőre Gecse Péter, Bali Zoltán és dr. Vadvári Tibor látja el ezeket a feladatokat. Ők a feladatok ellátásáért bruttó 1.160.000 forint, 1.130.000 forint, valamint 1.100.000 forint illetményben részesülnek. Az alakuló közgyűlésen ugyancsak döntöttek a bizottságok létrehozásáról, összetételéről és a fontosabb testületek, társaságok összetételéről. A hivatalos program után Balaicz Zoltán mondott köszöntőt a Hotel Arany Bárányban rendezett fogadáson. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában