Együttműködési megállapodást írtak alá Lendván

2 órája

Áldozatsegítés nemzetközi szinten

Szlovén, illetve szlovén-magyar állampolgárok is kérhetnek segítséget a magyar áldozatsegítő központokban, így a Zalaegerszegi Áldozatsegítő Központban is, ha Magyarországon bűncselekmény, szabálysértés áldozatai lesznek. Szerdán az áldozatsegítés hatékonyabb megvalósítása érdekében kötött együttműködési megállapodást Lendva városa és az Igazságügyi Minisztérium.

Korosa Titanilla

Az áldozatsegítés ügyéért írt alá megállapodást b-j Magyar János és Répássy Róbert

Fotó: Korosa Titanilla

Az áldozatsegítés előmozdítását célzó megállapodást Magyar János Lendva polgármestere és dr. Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium miniszterhelyettese írták alá.

áldozatsegítés
Az áldozatsegítés jelentőségéről beszlt dr. Répássy Róbert
Fotó: Korosa Titanilla

Magyar János az eseményen kiemelte, hogy Lendva önkormányzata sokat áldoz a biztonságra, e munka újabb állomása a zalaegerszegi áldozatsegítő központtal való együttműködés.

Áldozatsegítés minél szélesebb körben

Dr. Répássy Róbert elmondta, hogy a Lendvával kötött megállapodás az első, mely átnyúlik a határon, ezt uniós országok közt a törvények lehetővé teszik. Hozzátette, hogy furcsa kettősség, hogy miközben a bűncselekmények számát szeretnék csökkenteni, közben minél több segítségre szoruló áldozatot kívánnak elérni. Jelenleg a bűncselekmények áldozatainak 40 százaléka jut el az áldozatsegítőkhöz, a többieket ösztönözni kell, hogy a hatósághoz forduljanak. Ezért fontos, hogy a társadalom tagjai széles körben megismerjék az áldozatsegítő központok munkáját.

Király Nóra miniszteri megbízott közölte, hogy Magyarországon 17 áldozatsegítő központ működik és 4 áldozatsegítő pont. A cél az, hogy jövő évre minden vármegyében legyen ilyen központ, illetve több helyen tartanak igényt áldozatsegítő pont felállítására. Az áldozatsegítés, s főként a gyermekvédelem feladatában fontos szerep jut a rendőrségnek, míg az anyagi, hatósági hátteret a kormányhivatalok biztosítják.

Király Nóra az áldozatsegítés kapcsán hangsúlyozta, az a cél, hogy 2025-re minden vármegyében működjön áldozatsegítő központ
Fotó: Korosa Titanilla

Diamantopouloszné dr. Kenyeres Gabriella minisztériumi főosztályvezető az áldozatsegítés rendszerét bemutatva elmondta, hogy ennek alapjai az áldozatsegítő központok, az éjjel-nappal működő áldozatsegítő vonal és a kormányhivatalok. A központok együttműködnek továbbá civil és egyházi szervezetekkel, akik például védett szálláshelyeket működtetnek.

Végül Drávecz Balázs, a Zalaegerszegi Áldozatsegítő Központ koordinátora szólt az együttműködés kapcsán.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában