Nincs hely a környékbeli telepeken

2 órája

Bezárás - nem tudják, hová helyezzék el az állatmenhely lakóit

Száz kutya és húsz macska mielőbbi elhelyezéséről kell gondoskodnia az "Élettér" Állat és Természetvédő Egyesületnek Nagykanizsán, miután a Zala Vármegyei Kormányhivatal azonnali hatállyal visszavonta a kanizsai állatmenhelyet működtető szervezet működési engedélyét. Az egyesületnek emellett a szennyvízelvezetés kiépítéséről is gondoskodnia kell, ugyanis ennek hiánya miatt záratták be a telepet.

Pásztor András

A kanizsai telep bezárása miatt száz kutya és húsz macska elhelyezéséről kell gondoskodni

Fotó: ZH Archívum

Hírportálunk pénteken számolt be arról, hogy a nagykanizsai állatmenhelyet működtető egyesület működési engedélyét visszavonta a Zala Vármegyei Kormányhivatal, miután a hatóság egy nyári ellenőrzés során hiányosságokat állapított meg az állatok elhelyezésével, illetve a szennyvízelvezetéssel kapcsolatban. A feltárt hiányosságok pótlását, illetve rendezését október 9-én ellenőrizte a hatóság, s mivel nem történt változás, a telep bezárása mellett döntött. Az egyesületnek most 30 napja maradt arra, hogy elhelyezzék a menhelyen élő állatokat.

bezárás
A kanizsai állatmenhelyen nem megoldott a szennyvízelvezetés. Emiatt bezárták a telepet
Fotó: ZH Archívum

A bezárás egyik oka a szennyvízelvezetés hiánya

- Megpróbáltuk határidőre teljesíteni a szennyvízelvezetés kiépítését, a tervek is elkészültek, de olyan kivitelezőt nem sikerült találni, aki a hatóság által szabott határidőig képes lett volna elvégezni a beruházást - mondta Varga Károlyné, az "Élettér" Állat- és Természetvédő Egyesület elnöke, aki hozzátette: maga a beruházás sem kis összeg, de azt talán az 1 százalékos felajánlásokból ki tudják majd fizetni, igaz, akkor viszont az állatmenhely további működtetése válik kétségessé.

A telepen közel száz kutya és húsz macska él, az állatok elhelyezéséről 30 napon belül kell gondoskodnia az egyesületnek.

Az egyesület még nem tudja, hol helyezi el az állatokat

- Egyelőre még nem vettük fel a kapcsolatot a környékbeli menhelyekkel, de ettől függetlenül sem lesz egyszerű feladat az állatok elhelyézése, miután valamennyi állatmenhely telt házzal működik - hangsúlyozta az egyesület elnöke, aki elmondta: ha nem sikerül időben elhelyezni az állatokat, akkor bírságra is számíthatnak, melynek felső határa 1 millió forint.

bezárás
Az egyesület egyelőre még nem tudja, hol helyezi el az állatokat
Fotó: ZH Archívum

Talán az év végére elkészül a beruházás

Varga Károlyné ugyanakkor azt is elmondta: az elmúlt 30 évben, amióta a telepet működtetik, számos alkalommal kaptak már hatósági ellenőrzést, de ez idáig egyszer sem volt probléma a szennyvízelvezetés kérdése. Az egyesület elnöke szerint a szükséges munkálatokkal talán az év végére tudnak elkészülni, de ehhez minden állatbarát segítségére és összefogására szükség lenne.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában