Koszorúzás és szoboravató

2 órája

Aradi vértanúk, mint a megtorlás szimbólumai

Kettős megemlékezést tartott szombaton Zalacsében, a Trianon-emlékparkban a község önkormányzatával közösen az Erdeifaluért Alapítvány. Először az aradi vértanúk és az 1848/49-es forradalom és szabadságharc során elesett honvédek tiszteletére hajtottak fejet, majd az erdélyi magyarság legendás püspöke, Márton Áron szobrát avatták fel.

Gyuricza Ferenc

Köszöntő beszédet Erdei Csaba polgármester mondott, aki többek közt úgy fogalmazott: olyan kitartás és elvhűség jellemezte 1848/49 hőseit és mártírjait, amit példaként kell a szemünk előtt tartanunk, és ezért október 6-a környékén „minden magyarnak kötelessége a megtorlás szimbólumairól és elszenvedőiről megemlékeznie”. Felidézte azt is, hogy a hazáért, az ország függetlenségéért harcoló honvédsereg tisztjei, katonái mai szemmel nézve egészen embertelen körülmények között küzdöttek a szabadságért, majd a börtönkörülményeik még ennél is rosszabbak voltak.

aradi vértanúk
Vadkerti Imre (balról) és Vigh László Márton Áron püspök leleplezett szobra mellett. Fotó: Gyuricza Ferenc

Két fontos cél

A koszorúzással egybekötött megemlékezés szónoka, Vigh László országgyűlési képviselő felidézte: két célja volt az 1848/49-es eseményeknek, felszabadítani az országot az idegen uralom alól, illetve az igazságtalan hűbéri-földesúri berendezkedést átalakítani egy Európa fejlettebb országaihoz igazodó polgári rendszerré. A képviselő párhuzamot vont a múlt és jelen között is, mint mondotta, ahogy akkor minden irányból támadás érte az országot, úgy most is védekezésre kényszerülünk különleges értékrendünk miatt. 

Az aradi vértanúk feleségei

A megemlékezés kapcsán Akiket elfelejtünk címmel ifj. Mikó-Baráth György újságíró az aradi vértanúk és az ugyancsak október 6-án kivégzett gróf Batthyány Lajos feleségeinek élettörténeteivel, sorsával ismertette meg a jelenlévőket. Többek közt arról beszélt, hogy az özvegyek tartásukkal ugyancsak példáz mutattak a nemzet számára. 

Erdély püspöke

A megemlékezést szoboravató követte. A román hatóságok által többször is meghurcolt, börtönbüntetésre, illetve palotafogságra is ítélt Márton Áron püspök életútját Farkas Ignác, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház Jászai Mari-díjas színművész ismertette, majd életnagyságú, fából faragott, egész alakos szobrát – Boa Endre letenyei népi iparművész alkotását – Vigh László és Vadkerti Imre, a Kormorán zenekar énekese leplezte le, aki a program zárásaként ünnepi műsort is adott.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában