Kiöntött a Mura

2 órája

Árvíz: csónakokkal, traktorral mentik felszereléseiket a horgászok

Csónakokkal, traktorokkal mentik felszereléseiket és egyéb ingóságaikat Muraszemenye térségében a horgászok. Szombat reggelre több Mura melletti kavicsbányató közvetlen környezete is víz alá került, lakott területeket azonban nem fenyeget az árvíz.

Gyuricza Ferenc

Csónakot maguk után vonszolva, a vízben gázolva mentik értékeiket az árvíz elől a horgászok Fotó: Gyuricza Ferenc

A régi kavicsbányatóhoz vezető úton próbálunk először bejutni arra a területre ahol egykor több száz horgásztanya állt. Esélytelen, hiszen a viszonylag nagy lejtésszögű út Murához közelebb eső szakaszát teljesen elöntötte az ár. Azt a kavicsozott utat, ami ehhez a tórendszerhez az egyetlen olyan bejárót jelenti, amely normál körülmények között személygépkocsival is járható. A ligeterdő mögül emberek hangja, gépek zaja szűrődik át, így biztosak lehetünk benne, hogy többen is vannak bent a területen. Röviddel később néhányan közülük elő is bukkannak a fák közül. Egyikük ágyékig gázolva a vízben egy csónakot vonszol maga után, amiben ketten ülnek, mögöttük két további férfi tör át az árvízen. Mint kiderül, mindannyian osztrákok, akik bent töltötték az éjszakát az egyik bungalóban.

Árvíz
Árvíz: a muraszemenyei kavicsbányatónál éjszakázó osztrákok Fotó: Gyuricza Ferenc

- Ez már a második forduló, az imént hoztam ki néhány társamat, ők egy kicsivel odébb, az autójuknál öltöznek át – mondja németül az elől haladó férfi. – Ugyan víz alatt van a terület, de én ezt még nem nevezném árvíznek. Ezen a helyen tavaly nyáron legalább egy méterrel magasabban állt a víz, az valóban árvíz volt. 

A horgászok tudják, mi a teendő árvíz esetén

Közben a falu irányából egy munkagép érkezik, a markolókanalában hárman is ülnek. Egyikük, Simon Gergely megjegyzi, csak így tudnak bemenni a horgásztanyákhoz, ahonnan felszerelést kell kihozni. A kavicsbányatavakhoz vezető út egy része ugyan víz alatt áll, a tanyák azonban vagy magaslatokra vagy cölöpökre épültek, így azokat még nem öntötte el az ár. Közben azt is megtudjuk, mások is mentek már be hasonló módon, traktorokkal, munkagépekkel, a kiszűrődő zaj valószínűleg tőlük származhat. A horgászok tudják jól, hogy mikor kell végleg elhagyni a területet, illetve azzal is tisztában vannak, hogy hol találhatóak a traktorral járható utak, még akkor is, ha azok már víz alatt állnak. Megjegyzik azt is, a Mura vize árterületen van, ez nem jelenthet veszélyt a falura. 

Munkagépekkel közelítik meg a víz alatt álló területet a helyi és környékbeli lakosok Fotó: Gyuricza Ferenc

Alsószemenyei helyzetkép

Közben átmegyünk az alsószemenyei településrészre, ahol a szintén kavicsbányatavakból kialakított horgászbirodalom, az Öreg-tónak nevezett rendszer található. Az ide vezető út Murához közelebbi szakasza úgyszintén víz alatt áll, igaz, csak pár centiméternyi magasságban hömpölyög rajta az ár, akárcsak a mellette található mezőn. Itt viszont nyoma nincs emberi jelenlétnek, a Hódvár vízitúra kikötő közvetlenül a Mura parton álló épülete környékén sem látunk mozgást. Megnézzük a falu azon pontjait is, ahol nagyobb árvíz esetén védekezni kell. Sem a tavaly augusztusban elöntött Zrínyi utca lakóépületei, sem az Ady út környéke nincs veszélyben, ráadásul ez utóbbi helyen a tavalyi árvíz után a gátrendszert is megerősítették. Kerkaszentkirály központjában ránézünk a Kerkára is, amely ugyan jelentősen megduzzadt, ám egyelőre még az ártérre sem lépett ki medréből. Úgy tűnik, itt sem lesz baj.

Az alsószemenyei tavakhoz vezető út is víz alatt áll Fotó: Gyuricza Ferenc

Szlovéniából jön az árhullám

Az érintett települések lakói közül többen azt mondják, amíg Szlovéniában nincs baj, addig a Mura a magyarországi szakaszon sem okoz olyan árvizet, ami a településeket érintené. Péntek este szlovéniai ismerőseink ugyanakkor arról tájékoztattak bennünket, hogy a szomszédos ország környezetvédelmi ügynöksége figyelmeztetést adott ki, miszerint a megelőző napok folyamatos esőzései miatt a Mura és a Dráva vízszintje is emelkedett. A csapadék ugyan péntekre elállt Szlovéniában, az előrejelzések alapján azonban a vízgyűjtő területekről folyamatosan érkező nagyobb mennyiségű víztömegek miatt mindkét folyó kiönthet a medréből. Az árhullám tetőzését szombat estére várják Szlovéniában, majd vasárnaptól ott már folyamatos apadásra lehet számítani. Az árhullám csúcsa a szlovén ügynökség munkatársai szerint vasárnap érkezhet meg Magyarországra.

Kerkaszentkirálynál a Kerka vízszintje is elérte a meder peremét Fotó: Gyuricza Ferenc

Gyergyák Zoltán murarátkai polgármester és dr. Resch Karolina, a bázakerettyei közös önkormányzati hivatal jegyzője – ide tartozik Muraszemenye és Kerkaszentkirály is – egyaránt arról tájékoztat, hogy árvízvédelemre figyelmeztető jelzést nem kaptak az illetékes hatóságoktól, ugyanakkor számítottak arra is, hogy az elmúlt napok esőzései miatt várható volt a vízszint emelkedése.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában