Rossz szokás

2 órája

Az avarégetés veszélyei: miért káros és mit tehetünk helyette?

Néhány nappal ezelőtt avarégetésből származó tűzhöz riasztották a tűzoltókat Keszthelyen. Az őszi avarégetés rossz szokása nemcsak a levegő minőségét rontja, hanem súlyos veszélyt jelent az avarban meghúzódó állatokra, különösen a sünökre és más, téli álmot alvó élőlényekre, illetve az említett tovaterjedő tűzre. A cikkben bemutatjuk, miért érdemes kerülni az avarégetést és hasznos tippeket adunk az avar és gallyak környezetbarát kezelésére.

Mészáros Annarózsa

Az avarégetés egyik környezetbarát alternatívája a komposztálás

Fotó: Mészáros Annarózsa

Az avarégetés hosszú ideje bevett gyakorlat hazánkban, különösen az őszi időszakban, amikor a lehullott falevelek és kisebb gallyak eltakarítása időszerűvé válik. Sokan úgy vélik, ez a legegyszerűbb módja a kert rendbetételének, azonban az avarégetés számos káros hatással jár. Az avar égetése során jelentős mennyiségű szén-dioxid és más káros anyag kerül a levegőbe, ami rontja a légkör minőségét. A füst szennyezi a környezetet, és különösen káros a légzőszervi betegségekkel küzdők, gyermekek és idősek számára. Emellett az avarégetés növeli a tűzveszélyt is, különösen száraz időszakokban.

avarégetés
A sünök is áldozatul eshetnek az avarégetésnek        Fotó: Mészáros Annarózsa

A téli álmot alvó állatok veszélyeztetése

Az avarban nemcsak levelek és gallyak bújnak meg, hanem sok apró élőlény is, amelyek számára ez menedéket és védelmet nyújt. Kiemelt figyelmet érdemelnek a sünök, amelyek a lehullott avarba fészkelve töltik a téli hónapokat. A sünök téli álmot alszanak, és ha a fészkükre tüzet gyújtanak, gyakran esélyük sincs menekülni.

Nemcsak a sünök, de más állatok is az avarban találnak téli menedéket, mint például a rovarok, békák, giliszták. Ezek a kis élőlények fontos részei az ökoszisztémának, hiszen segítik a talaj tápanyagcseréjét és táplálékként szolgálnak más állatok számára. Az avarégetéssel tehát nemcsak közvetlenül veszélyeztetjük őket, hanem hosszú távon károsítjuk a természetes egyensúlyt is.

Avarégetés helyett mit tegyünk a levelekkel és a kerti hulladékkal?

Szerencsére számos környezetbarát megoldás létezik az avar és a gallyak kezelésére, amely nemcsak megóvja a környezetet, de a kert számára is hasznos lehet. Az alábbiakban néhány praktikus tippet találhatunk arra, hogyan hasznosítsuk az avart égetés helyett.

  • Komposztálás: az avar komposztálása kiváló megoldás. A lehullott levelek tápanyagban gazdag humusszá alakulnak, amely javítja a talaj minőségét. Az avarhoz érdemes hozzáadni kisebb gallyakat és zöldhulladékot is, hogy megfelelő arányban keveredjenek a komposztálandó anyagok.
  • Talajtakarás: az avart talajtakaróként is felhasználhatjuk. A kertbe elterített levelek segítenek megőrizni a talaj nedvességtartalmát és védenek a gyomok ellen. Emellett a talajban élő mikroorganizmusok számára is előnyös, hiszen természetes lebomlása során tápanyagokat biztosít a növények számára.
  • Sünlak építése: ahelyett, hogy elégetnénk az avart, rakjunk belőle kupacokat, amelyek menedéket nyújtanak a sünöknek és más kisállatoknak. Ezek a halmok természetes búvóhelyet biztosítanak a téli hónapokban, és megvédik őket az időjárás viszontagságaitól.
  • Gallyak hasznosítása: a kisebb gallyakat felhasználhatjuk a kertben mulcsként, vagy kisebb kerítések, komposzthalmok építéséhez. A vastagabb ágakat pedig aprítógéppel feldarabolva komposztálhatjuk vagy természetes mulcsot készíthetünk belőlük, amely megvédi a növények gyökereit.
  • Biológiai hulladék elszállítása: ha nincs lehetőségünk komposztálni vagy a kertben hasznosítani az avart és a gallyakat, érdemes a helyi biológiai hulladékgyűjtési rendszert igénybe venni (biokukát igényelni). Számos településen lehetőség van a zöldhulladék elszállítására, amelyet később ipari komposztálásra használnak fel.
avarégetés
Az avarégetés helyett számos más  megoldás kínálkozik      Fotó: Mészáros Annarózsa

A jövő zöld megoldásai

Az avarégetés hosszú távon fenntarthatatlan megoldás, ezért egyre több helyen szigorítják vagy tiltják be. Magyarországon számos településen már ma is tilos az avarégetés, a szabályozás pedig várhatóan tovább szigorodik. A fenntartható kertészkedés egyre fontosabb szerepet játszik a környezettudatos életmódban. A zöldhulladék megfelelő kezelése nemcsak az élőlények védelmét szolgálja, hanem hozzájárul a klímavédelemhez is. Az avar komposztálása, talajtakarásként való felhasználása vagy a helyi hulladékkezelési rendszerek igénybevétele mind olyan megoldás, amely hosszú távon kíméli a környezetet és segíti a fenntartható kertészkedést.

Védelem a sünök és az élővilág számára

Az avarégetés helyett válasszunk olyan megoldásokat, amelyek figyelembe veszik a természet egyensúlyát és az élővilág védelmét. A sünök és más téli álmot alvó állatok számára a megfelelő búvóhelyek kialakítása alapvető fontosságú. A kertünkben felhalmozott avarkupacok biztonságos menedéket nyújtanak és hozzájárulnak a biodiverzitás fenntartásához.

Az őszi kertgondozás során tehát ne csak a saját kényelmünket tartsuk szem előtt, hanem gondoljunk azokra az apró élőlényekre is, amelyeknek az avar és a lehullott gallyak a túlélést jelentik. A környezetbarát megoldások nemcsak a természetet óvják, de hosszú távon a kertünk egészségére is kedvezően hatnak.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában