Egyre sósabb a vize

2 órája

Két fokot nőtt a Balaton átlagos hőmérséklete húsz év alatt

A 2000-es évek eleje óta csaknem két Celsius-fokkal emelkedett az átlagos vízhőmérséklet a Keszthelyi-medencében – hívta fel a figyelmet prof. Vasas Gábor, a HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI) igazgatója a térségi fejlesztési tanács legutóbbi ülésén. Mint jelezte, az is figyelemre méltó, hogy egyre sósabb a Balaton vize.

Péter B. Árpád

Egyre sósabb a Balaton vize, s e tendencia némi aggodalomra ad okot

Fotó: BLKI

Prof. Vasas Gábor kiemelte, az elmúlt évtizedekben tapasztalt jelenségek új kihívások elé állították a kutatókat. A beépítések a globális változásokkal – leginkább az éghajlatváltozással – együtt néha nagyon váratlan jelenségekhez vezethetnek. A szakember arról is beszélt, egyre sósabb a Balaton vize, ami főként az emberi tevékenységnek tulajdonítható. 

balaton
Prof. Vasas Gábor: Szó sincs arról, hogy néhány éven belül tengervízszerűvé válna a Balaton vize 
Fotó: BLKI

Egyre sósabb a Balaton vize

Ugyanakkor szó sincs arról, hogy néhány éven belül tengervízszerűvé válna a tó, de „a tendencia mégis némi aggodalomra ad okot”, tette hozzá. Előadásában később térképes illusztrációk segítségével szemléltette: a Balaton térségében a klímaváltozás hatásai fokozottan érvényesülnek, aminek oka például a természetközeli területek csökkentése, a számos beépítés és a nem megfelelő szárazföldi növényzet telepítése. 

Emelkedett a víz átlagos hőmérséklete

Mindemellett arról is szólt, hogy a 2000-es évek eleje óta csaknem két Celsius-fokkal nőtt az átlagos vízhőmérséklet a Keszthelyi-medencében. Prof. Vasas Gábor a nádasokkal kapcsolatban leszögezte, a több éve megfigyelhető fokozatos minőségromlás mellett tavaly év végén egy újabb típusú, hirtelen bekövetkező nádpusztulás is megfigyelhető volt a Balaton egyes pontjain. Ez a jelenség főként abban különbözik a korábban tapasztaltaktól, hogy a hanyatlás tünetei elsősorban nem a víz felőli oldalon, hanem a parti sávban jelentkeznek.

Egyre sósabb a Balaton vize, derült ki a tanácskozáson 
Fotó: BLKI

Szúnyogok és algák

– Augusztusban a balatoni árvaszúnyogok egyik jellegzetes, nagyobb testű fajának tömeges rajzását tapasztalhattuk, ami összefüggésbe hozható a tó fokozott algásodásával és a tartósan magas vízhőmérséklettel – fogalmazott prof. Vasas Gábor. – Ebben az időszakban a Balaton keleti térségében a lebegő algák mennyisége olyan mértékben nőtt, amire húsz éve nem volt példa, s ez problémákat okozott a térség ivóvízellátásában, ami komolyabb kihívások elé állította a területileg illetékes vízszolgáltatót.

Az algák jelenléte

  • idén nyáron szokatlan módon alakult a Balaton algáinak térbeli eloszlása
  • a nyugati régióban fokozatosan nőtt az állományuk a nyár elejétől kezdve, a Siófoki-medencében viszont hirtelen nőtt meg az alga-biomassza 
  • a Balaton keleti medencéjében akár jövőre is számíthatunk egy-egy erőteljesebb vagy lokális algavirágzásra, ami az elmúlt pár évtizedben leginkább a Zala-folyó vizét befogadó nyugati medencében volt jellemző

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában