Befejeződött az egész Dél-Dunántúlt érintő óriásprojekt

Elkészültek az úthelyreállítások, készen vannak a szennyvízátvezetők, sikeresen lezajlott a próbaüzem is; most pedig zajlik a lakossági rákötés a Szabadics Építőipari Zrt. és az A-Híd Zrt. konzorciuma által épített, 24 település szennyvizének összegyűjtéséhez és tisztításához szükséges infrastruktúra kivitelezésénél.

Zaol.hu

Forrás: Magyar Építők

A Magyar Építők közlése szerint, amint a gelsei és a bánokszentgyörgyi fejlesztésekről szóló, korábbi beszámolóinkból is kiderül: hatalmas projektet zárhatott le ősszel a SZABADICS Cégcsoport és az A-Híd Zrt. konzorciuma, amelynek során 24 település lakóinak javult jelentősen az életminősége.

Hatalmas munka volt

E projekt (amely többek között Kozármisleny, Bánokszentgyörgy, Gelse, valamint Surd és Liszó települések szennyvízelvezetését érintette) záró szakaszában kevésbé látványos, de kulcsfontosságú feladatok vártak a kivitelezőkre: a hálózati oldalon lezajlott a gravitációs és nyomórendszerek minősítése, összehangolták az 54 átemelőhöz szükséges irányítástechnikát és vezérlést; végül pedig a nagykanizsai szennyvíztisztító telepre, mint központra történő bejelzés is sikeresen megvalósult.

Az átemelők összehangolt működése kulcsfontosságú, mert a települési szennyvizet először helyi átemelők szállítják a központi települési átemelőbe, majd a központi átemelők egymásnak adják tovább, míg végül a szennyvíztisztító telepre jut.

„A rendszer felépítése szinte egy ökológiai lánchoz hasonlítható, ahol a szennyvíztelep a csúcsragadozó szerepét tölti be”

– segített a rendszer megértésében Both Zoltán, a SZABADICS Zrt. mélyépítési főmérnöke. Ennek megfelelően a telephez közel eső, közvetlen kapcsolatban álló települések időben elsőként kapcsolódtak a rendszerhez, majd sorban a távolabbi települések. Az átemelők pedig nem csak egymással, de az agglomerációs teleppel (Bánokszentgyörgy, Gelse, Nagykanizsa) és a központi teleppel is (Nagykanizsa) kommunikálnak.

„A projekt műszaki tartalma teljes egészében megvalósult, a munkaterületet hivatalosan is átadtuk, de továbbra is szoros együttműködésben vagyunk az Üzemeltetővel és a településekkel, folyamatos támogatást nyújtunk a rendszer optimális működéséhez”

– emelte ki Both Zoltán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában