Térségi híreink röviden

2 órája

Boldog IV. Károly ereklyéi Zalaegerszegen, alapítványi bál a kanizsai gyerekekért, Szent Gellért-díjas keszthelyi pedagógusok

Mozsár Eszter

Szent Gellért-díj: két keszthelyi pedagógus a vértanú püspök útján járva

Fotó: ZH

IV. Károly király boldoggá avatásának 20. évfordulóján a Mindszentyneumba érkezett néhány ereklye

Október 3-a IV. Károly Király boldoggá avatásának 20. évfordulója. Ehhez kapcsolódva vasárnap 22 Boldog Károly-díjat adott át Szombathelyen Székely János megyéspüspök, majd a díjazottak Zalaegerszegre utaztak, hogy megtekintsék a Mindszentyneum állandó kiállításait is. Ebből az alkalomból a Magyarországi Mindszenty Alapítvány különleges tárgyakat biztosított a Mindszentyneum számára, melyek október 23-ig a földszinti fogadótérben lévő vitrinben tekinthetők meg. Kovács Gergely, a Mindszenty életút-kiállítás kurátora és a Magyarországi Mindszenty Alapítvány képviselője, a Károly Király Nemzetközi Imaliga Magyar Tagozatának tagozatvezetője rendezte be a vitrint. Amelyben a következő tárgyak láthatók: Boldog Károly budapesti hermájának 2013-ban készült ereklyés gipszmintája, a budapesti Szent István-bazilikában őrzött herma hermelin szegélyes Szent István-rendi díszgallérja, a Budapestre került két legnagyobb bordacsont ereklye madeirai díszdoboza és brokát párnácskái, a hivatalos boldoggá avatási emlékérem Milánóból, a Habsburg-család tagjainak boldoggá avatási kitűzője, a Károly Király Imaliga több kitüntetése.

Zalaegerszegi emlékező ünnepség az aradi vértanúk emléknapján

Vasárnap délelőtt rendezték meg Zalaegerszegen az 1848/49-es forradalom és szabadságharc Aradon 1849. október 6-án kivégzett 13 tábornoka és mártírtársaik előtt tisztelgő emlékező ünnepet. A városi önkormányzat nevében Bali Zoltán képviselő mondott beszédet. Az „Aradi Vértanúk” megemlékezésén Zalában fejet hajtunk a zalai mártír, a Szemere-kormány közmunka és közlekedési minisztere, Zala Vármegye táblabírója, Csány László élete, munkássága és mártírhalála előtt is, jelezte Bali Zoltán. Csány Lászlót négy nappal később végezték ki, a pesti Újépület melletti fapiacon. Szólt arról is, hogy a megemlékezés helyszínéül szolgáló szoboregyüttest 1931-ben adták át, s Zalaegerszeg a „Kovács Károly Városépítő Program” keretében a most kezdődő önkormányzati ciklusban megújítja azt.

Alapítványi bál a gyerekekért Nagykanizsán

A palini városrész Inkey-iskolájának tornatermében rendezte meg a Palini Általános Iskola Baráti Köre Alapítvány a hagyományos alapítványi bálját, melynek bevételéből a gyermekek tanulását támogatják. Az eseményen a szülők mellett Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő, Horváth Jácint polgármester és Gábris Jácint, az OKISB elnöke is megjelent. A vendégeket Kustor Zsófia Ágnes az iskola igazgatója köszöntötte és örült annak, hogy ilyen sokan fontosnak érzik a támogatást. Majd Kuti László, a Palini Általános Iskola Baráti Köre Alapítvány elnöke kiemelte: a városrészük közössége összetartó, akikre mindig lehet számítani. Tevékenységük fő feladata a hátrányos helyzetű gyerekek támogatása, ezen felül a fiatalokat segítik eljutni tanulmányi versenyekre, s ezek díjazásban is mellettük állnak. Tavaly az iskolai könyvtár eszközfejlesztéséhez 150 ezer forinttal járultak hozzá, de megújulhatott a kerítés. Az eseményen a műsort a nagykanizsai Swans Balett és Tánciskola adta. 

Szent Gellért-díj: két keszthelyi pedagógus a vértanú püspök útján járva

A Ranolder-intézmény két munkatársa is rangos kitüntetést kapott Veszprémben. A Szent Gellért-díj arany fokozatát vehette át László Szilvia és Tormáné Taál Ildikó. László Szilvia okleveles hittanár, fejlesztőpedagógus, 2004 óta dolgozik a Ranolder-iskolában. Ahogy méltatásából kiderült, rendszeresen vállal osztályfőnökséget, szervezi a Szent Család-járást, az iskolai keresztutakat. Emellett aktív szerepet vállal az elsőáldozók felkészítésében, a bérmálkozók vizsgáztatásában, a nagyböjti vetélkedők feladataiban és a hittanos találkozók szervezésében. 2009-ben már megkapta a Szent Gellért-díj ezüst fokozatát, 2010 és 15 között igazgatóhelyettesi feladatokat látott el az intézményben.

Tormáné Taál Ildikó a Ranolder gazdasági igazgatója szintén 2004-től, az iskola újraalapításától dolgozik az intézményben.2017-ben a Szent Gellért-díj ezüst fokozatával tüntették ki, majd a nyugdíjba vonulás helyett a munkát választotta, feladatai pedig az évek múlásával sem csökkentek, sőt: a keszthelyi Kiskastély óvoda és a rezi iskola tagintézménnyé válása igazi kihívásokat is tartogatott számára, amit alázatos munkával végzett és végez.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában