Térségi híreink röviden

2 órája

Buszbaleset Zalaegerszegnél, lekvármustra Nagykanizsán, autórongálás Keszthelyen

Mozsár Eszter

A buszbaleset során frontálisan ütközött egy Volán-járat és egy személyautó

Fotó: Pezzetta Umberto

Buszbaleset: tilosban előzött az autó, 18-an sérültek meg

Tizennyolcan sérültek meg abban a balesetben, amely szombat este történt a 76-os főúton, Alsónemesapáti térségében, ahol egy személyautó frontálisan összeütközött a Volánbusz járatával. Zala vármegye több településéről és Vasvárról is érkeztek mentők a helyszínre. Az egységek a gépkocsiban utazó két embert feszítővágóval szabadították ki, majd átadták őket a mentőknek. A Zalaegerszeg felől Zalacsány irányába tartó magyar rendszámú Volkswagen Passat sofőrje egy kocsisor előzésébe kezdett, s összeütközött a szemből érkező autóbusszal. A Setra busz az ütközés után mintegy negyven métert haladt még előre az útpadkán, majd legurult a rézsűn, s csak annak az alján borult oldalára. Tizennyolcan sérültek meg, közülük öten súlyosan. A buszsofőr nincs a sérültek között. A balesetet az elsődleges vizsgálatok alapján az autót vezető 20 éves férfi okozta, aki az előzni tilos tábla hatálya és a záróvonal ellenére a kocsisor előzésébe kezdett. 

Lekvármustra hagyományos és különleges ízvilággal

A gyümölcs felhasználásának lehetősége igencsak sokrétű, pálinka és bor mellett akár lekvár is készíthető belőle. A Nagykanizsán megrendezett II. Miklósfai Lekvármustra többek közt ezt hivatott hangsúlyozni. A Közművelődési és Városszépítő Egyesület által meghirdetett versenyre ez évben némileg ugyan kevesebb mintát hoztak el a jelentkezők, ám az idei lekvármustra zsűrijének megállapítása szerint a minőségi javulás mindkét kategóriában egyértelműen érzékelhető. A hagyományos lekvárok esetében például nagyon ízletes cseresznyéből, barackból, málnából, eperből vagy szőlőből készültek kóstolására nyílt lehetőség, míg a különleges lekvárok kategóriában olyan kuriózumokkal találkozhattak az érdeklődők, mint a kivi, a csokis málna, a csípős szilva, az almás mák vagy a szedres alma. 

Nagy siker volt a Parkerdei vezetett séta

Még a szervezők is meglepődtek azon a nagy érdeklődésen, amely a Bogáncs Zalaegerszegi Állatvédő Egyesület és Állatmenhely szombati szabadtéri programját kísérte. A Parkerdei vezetett sétán több mint száz kutyát sikerült jól megmozgatniuk a résztvevőknek. Amennyiben az időjárás engedi, az eseménynek még az idén lesz folytatása. A Bogáncs védenceinek több mint a fele eljöhetett erre a vidám délutánra, mondta Békési Attila egyesületi elnök. Az állatok sétáltatására minden nap lehet jelentkezni. A nagyszabású csoportos találkozásnak azonban komoly közösségformáló hatása van, „bogáncsos” gazdik, valamint régi és új befogadók beszélgettek egymással és osztottak meg a kíváncsiskodókkal nagyon sok fontos információt. 

Megrongálták dr. Tóth Gergely autóit az éj leple alatt

Zalára eddig nem volt jellemző a politikai erőszak, a viták terepe jobbára a kommunikációs tér. Most azonban megrongálták dr. Tóth Gergely autóit, Keszthely néhány napja beiktatott polgármestere egyelőre értetlenül áll az ügy előtt. A rendőrség pedig nyomoz. A városvezető közösségi oldalán számolt be az esetről, ami után a város polgárai kommentáradatban ítélték el a barbár cselekedetet. Az egyelőre ismeretlen elkövetők betörték az utcán parkoló régi VW Sharan hátsó szélvédőjét, s leeresztették egyik gumiját. Egy, szintén a család tulajdonában álló, újabb gyártmányú kocsi kerekében pedig egy facsavart találtak másnap. Ez a járgány az udvaron volt. Több mint 350-en reagáltak a bejegyzésre, jellemzően a szomorú, a dühítő vagy a „hűha” emojival, s 72 komment is érkezett – elítélve a rongálást. Néhányan politikai motívumokat véltek felfedezni az atrocitás mögött.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában