Kapcsolódás és lelki feltöltődés a Szent Család templomban

2 órája

Családos misék és közösségi élet Keszthelyen

Keszthelyen immár tíz éve rendszeresen szerveznek zenés családos miséket, amelyek mára a Szent Család templom falai között havi két alkalommal várják a családokat. 

Zaol.hu

Ezek az alkalmak nem csupán a szentmiséről szólnak, hanem a közösségépítéséről, a beszélgetésekről és az egymás felé fordulásról is. Az ilyen találkozások végén senki sem távozik üres lélekkel.

családos misék
Csernák Réka és Tamás 
Fotó: Mészáros Annarózsa

Családos misék: Zenei szolgálat és családbarát légkör a szentmiséken

A családos misék lelke Csermák Tamás és felesége, Réka, akik minden hónap páros szombatján, délután öt órakor várják a családokat. Mindketten a Schönstatt családmozgalom szellemiségében nevelkedtek, ezt a hagyományt ápolják tovább a Szent Család templomban. A barátságos templomtér fűthető és hűthető, a kényelmes székek, a szőnyeggel borított parkettás padló mind a családok komfortérzetét szolgálja.

Tamás hangsúlyozza: - Itt nem kell a szülőknek rosszul érezniük magukat, ha a gyerekek mocorognak, vagy akár előre-hátra szaladgálnak a misék alatt. Földi István plébános és Solymos András káplán is nagyon nyitott: ha egy kisgyermek véletlenül megrántja az oltárterítőt, ő egyszerűen visszarakja a vázát, és folytatja tovább a misét.

A templom így egy olyan tér, ahol a gyerekek szabadon mozoghatnak, miközben a családok zavartalanul részt vehetnek a szertartásokon.

Családos misék a Szent Család templomban Fotó: Mészáros Annarózsa

Gyerekek a központban: kreativitás és zenei élmény

A szentmisék során a gyermekek külön figyelmet kapnak: az oltárhoz közel párnákon ülhetnek, ahol az evangéliumhoz kapcsolódó színezőkkel foglalhatják le magukat. Ezen túlmenően a gyerekek közvetlen közelében zenélnek a zenei szolgálatot teljesítők, így szinte testközelből élhetik át a muzsika varázsát. – Sokan közülük már be is ültek a zenekarba. Nekik külön próbát is szervezünk, és ha valaki csak három sort szeretne játszani, azt is szívesen fogadjuk – meséli Tamás.

A közösség folyamatosan bővül, még a távolabbi településekről, például Nemesgulácsról és Tapolcáról is érkeznek családok, sőt protestáns barátok is gyakran látogatják a miséket. Itt a vallási hovatartozás nem feltétel, inkább egy lehetőség, hogy az emberek megismerjék a keresztény értékeket és kapcsolódjanak a közösséghez.

Fotó: Mészáros Annarózsa

A Magasles: különleges közösségi tér a templomban

A Szent Család templom legújabb fejlesztése a padláson kialakított "Magasles", egy hangszigetelt üvegfallal elválasztott helyiség, amely különösen a kisgyermekes családoknak jelent nagy segítséget. Itt azok is részt vehetnek a miséken, akik gyermekük izgágasága miatt esetleg feszítve éreznék magukat egy hagyományos szertartás során. Ez az új tér a közösség számára is kiváló helyszín kisebb összejövetelek, beszélgetések, vagy akár születésnapi zsúrok megrendezésére. A nem kifejezetten családos miséken a tervek szerint gyermekek számára külön gyermekliturgiát is biztosítanak majd a későbbiekben, így minden korosztály megtalálhatja a maga helyét a templomban.

Fotó: Mészáros Annarózsa

Pedagógiai Műhely  gyakorlati segítség a mindennapokhoz

A közösségi élet további bővítéseként elindult a Pedagógiai Műhely, amely rendszeres beszélgetős alkalmakat kínál a családoknak. A találkozók témái a mindennapok során felmerülő nevelési kérdéseket érintik és céljuk, hogy olyan gyakorlati tanácsokkal lássák el a szülőket, amelyeket azonnal beépíthetnek a családi életükbe.

Fotó: Mészáros Annarózsa

A Pedagógiai műhely estjei Uzsalyné Pécsi Rita  neveléskutató korábbi előadásai köré szerveződnek, amelyek a nevelés különböző aspektusait járják körül. – Rita előadásai inspirálóak, de a hétköznapi élet kihívásai sokszor eltérítenek a jó szándéktól minket, hogy az elhangzó iránymutatást valóban követni tudjuk. Ezért találtuk ki Rékával, hogy kis munkacsoportokban dolgozunk ki gyakorlati megoldásokat a felmerült problémákra – osztja meg Tamás. Az előadások után a műhelymunkában résztvevők apró lépésekre bontott megoldásokat kapnak, amelyekkel konkrét kérdéseket dolgozhatnak fel. Például a legutóbbi előadáson a digitális eszközök használatát vizsgálták: a felvázolt lehetőséggel minden család nyomon követheti és rögzítheti, mennyi időt töltenek képernyő előtt, hogy ebből közösen vonjanak le következtetéseket és találjanak megoldási terveket.

Nyitott közösség, aktív részvétel

A családos misék és a Pedagógiai Műhely alkalmaihoz folyamatosan lehet csatlakozni. A részvételhez nincs szükség másra, csak nyitottságra és érdeklődésre. Céljuk, hogy megmutassák, mit is jelent a kereszténység számukra és hogy a családok számára olyan közösségi pontot biztosítsanak, ahol nyíltan beszélhetnek az őket érintő kérdésekről, legyen szó vallási vagy világi témákról.

A keszthelyi Szent Család templom tehát nem csupán szentmisék helyszíne, hanem egy élő közösség, ahol mindenki helyet találhat, ahol a lelki feltöltődés mellett közösségi élményekkel is gazdagodhatnak a résztvevők. A családos misék és a Pedagógiai Műhely alkalmai mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a templom ne csak a hit, hanem a kapcsolódás és a közös gondolkodás otthona is legyen.

Mészáros Annarózsa
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában