2024.10.27. 11:30
Datolyaszilva: almával érik puhára (galéria, videó)
Datolyaszilva "Szedd magad!" szüretet tartott szombaton a becsehelyi szőlőhegy Gerecse-hegyháton a Harcz család. A datolyaszilva ültetvény már délelőtt szinte megtelt, családok, baráti társaságok együtt szakították le a fákról az érett, ám egyelőre még kemény gyümölcsöket. A gyümölcs valódi édes, kivételes ízét egy alma társaságában nejlonzacskóba kötve éri el.
Harcz Endre (balról) és Harcz Balázs együtt gondozzák a területet
Fotó: Szakony Attila
A becsehelyi kertészetet vezető Harcz Endre a datolyaszilva, vagy más néven káki ültetvény tulajdonosa az elmúlt évek alatt bebizonyította: a szőlőhegy flórája képes arra, hogy beérlelje Délkelet-Ázsia, Kína és India ősi kultúrnövényét. Évekkel ezelőtt az első "Szedd magad" szüretre csak néhányan érkeztek a régióból, ám eztán futótűzként terjedt a hír, hogy a narancsszínű érdekes datolyaszilva íze és vitamintartalma kivételes. Ráadásul az érett gyümölcsöt kőkeményen kell leszedni a fáról, mivel nagyon sok csersavat tartalmaz, akkor még fogyasztásra nem alkalmas. A lakás melegében egy almával nejlonzacskóba zárva néhány nap alatt megpuhul, s felfedi a titkát.
Datolyaszilva: több térségből érkeztek szüretelők
Mára kijelenthető: a datolyaszilva titkára mindenki kíváncsi. Szombaton Közép-Európa szinte minden pontjáról, Vasvártól Gödöllőig, Budapesttől, Németországon át Ausztriáig érkeztek szüretelők a becsehelyi hegyhátra.
Egyszerre 66 kilogrammot szedtek!
– Rajongunk a datolyaszilváért, ezt a leszedett 66 kilogrammos mennyiség is mutatja – fogalmazott Soós Gergely és felesége, Horváth Kata, akik a Pest vármegyei Kerepesről érkeztek. – Harcz Endrétől már korábban vettünk négy káki fát, ám még csak egyik termett 26 darabot. Viszont a családunk annyira rajong ezért a gyümölcsért, hogy biztosra szerettünk volna menni és a természetes vitaminforrást így biztosítjuk. Jó érzés itt lenni, hiszen a terület is gyönyörű, az élmény pedig magáért beszél.
Nejlonzacskóban érik a datolyaszilva
A Somogy vármegyei Öreglak település korábbi polgármestere, Maczucza Miklós egy létra tetején állva adta le a gyümölcsöket ukrán származású feleségének és a hölgy húgának. Elmondták: tavaly jártak Becsehelyen először, de olyannyira megtetszett neki a szervezés és a datolyaszilva, hogy visszatértek.
Datolyaszüret Becsehelyen
Fotók: Szakony Attila– Szerencsére ez a gyümölcs utóérő fajta, ezért 25 kilogrammot viszünk haza, ami szép lassan egészen a jövő év elejéig finom csemege – fogalmazott. – Néhány nap alatt az almából felszabaduló etiléngáz megérleli egy nejlonzacskóban. Van egy nagyon gyors érlelési forma: a már sötétsárga, de még kemény gyümölcsöt be kell rakni a mélyhűtőbe egy napra és 24 óra múlva felengedve ehető lesz.
Közepes termésük lett
Harcz Endre és testvére, Harcz Balázs gondozzák a 1,7 hektáros datolyaszilva ültetvényt. Szerintük az őszi hangulat, a sárguló levelek és az érett, kiváló minőséget képviselő gyümölcs látványa vonzotta a szüretelőket.
– Évek óta szélsőséges az időjárás a környékünkön – mesélték. – Az idén sok csapadék érkezett az év elején, aztán beköszöntött a szárazság extrém meleg hőmérsékletekkel. Érthetően a fákat is megviselték ezek a körülmények, ennek ellenére közepes termésük lett. Szépen kifejlődtek a datolyaszilva termések, melyekből két eltérő fajtát lehetett szedni, nyilván mindkettő nagyon ízletes. Jelenleg nem tervezzük a terület bővítését, hiszen a mostani fák mint látható ontják a termést.