Műsor és koszorúzás

3 órája

Fiatalok emlékünnepsége Deák Ferenc születési évfordulóján

Deák Ferenc, a reformkor és 1848, majd a törvényesség talaján történt kiegyezés előkészítésének egyik legfontosabb személyisége 1803. október 17-én született, a zalaiak földijük emlékét a születésnapján ünnepségekkel ápolják.

Arany Horváth Zsuzsa

Kiss Gábor főkönyvtáros, Tóth Renáta, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója és Csaplár-Nagy Franciska, a József Attila Városi Tagkönyvtár vezetője koszorúz

Fotó: Pezzetta Umberto

A 221. évfordulón a zalaegerszegi Deák téren a szobra előtt csütörtökön rendeztek megemlékezést, melynek műsorát hagyományosan a ZSzC Deák Ferenc Technikuma és a Zrínyi Miklós Gimnázium diákjai adják.

Deák Ferenc
Havasi Bálint igazgató és dr. Kostyál László tudományos igazgató koszorúz a zalaegerszegi múzeumi szervezetek nevében Deák Ferenc szobránál
Fotó: Pezzetta Umberto

A rendezvény szervezője a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár. A Kiss Gábor főkönyvtáros vezette ceremónián a Deák-iskola énekkara mellett népdallal szerepelt Gyalog Petra és Péter Petra, majd László Zsófia mondta el Kemény István Éjjel a nyájaknál című versét, melyben így ír a költő: "Mennek, futnak ezek a sokezer éves/ bácsik, gyorsan fakul a viháncolásuk./ Elfelejtik, hogy ami neked csak holnap,/ azalatt itt évezredek múlnak. "

Deák Ferenc
Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere koszorúz
Fotó: Pezzetta Umberto

A kórus Csézy Ez az otthonunk című dalát adta elő, Prenner Anna pedig Deák Ferenc 1861-es beszédét idézte fel, melyet a haza bölcse akkor mondott, amikor megajándékozták az akkori országgyűlés tagjainak arcképét tartalmazó albummal. A műsor után koszorút helyeztek el a Deák-szobor talapzatán az iskolák, a jogász társadalom képviselői, Zalaegerszeg, Söjtör, Zalatárnok, Kehida önkormányzatának vezetői. 

Deák Ferenc tisztségei:

  • politikus, 
  • jogász, 
  • táblabíró, 
  • államférfi, 
  • országgyűlési képviselő 
  • a Batthyány-kormány igazságügy-minisztere. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában