Megemlékezés születésének 221. évfordulóján

2 órája

Deák Ferenc a nemzet szabadságát tűzte zászlajára – fotógaléria

Jogász, a haza bölcse, a nagy gondolkodó, aki a kiegyezés megalkotásával az országot fejődési pályára állította. Deák Ferenc mindhárom volt egyszerre. Tuzson Bence igazságügyi miniszter vélekedett így Deák Ferenc születésének 221. évfordulója alkalmából az egykori kehidakustányi kúriájánál tartott megemlékező ünnepségen, pénteken.

Antal Lívia

Tárlatvezetés Deák Ferenc egykori kehidai kúriájában. Tuzson Bence igazságügyi miniszter középen, tőle balra Kutnyák Márió Ferenc, Kehidakustány polgármestere és Rétvári Róbert, a Zala Vármegyei Közgyűlés alelnöke, jobbra Béres Katalin, a Göcseji Múzeum történész-főmúzeológusa

Fotó: Antal Lívia

Mint mondta, Deák Ferenc valóban a haza bölcse volt, aki a legfontosabb értéket, a nemzet szabadságát tűzte zászlajára, amelyért tollal és gondolattal harcolt. Jogászként is nagyon komoly teljesítményt tett le az asztalra, hiszen az általa elkészített büntető törvénykönyv tervezet a mai modern büntetőjog egyik alapvető okmánya, amelyből később a magyar jogalkotás kiindulhatott.

Deák Ferenc
Deák Ferenc szobra, a haza bölcse egykori kehidai otthona előtt. A megemlékezésen ifj. Horváth Károly és tanítványai is műsort adtak
Fotó: Antal Lívia

Deák Ferenc a hétköznapokban is példát mutatott

Deák Ferenc csaknem fél évszázadot töltött kehidai kúriájában, ahol olyan iratok és gondolatok születtek, amelyek összekapcsolták Széchenyit, Kossuthot, Vörösmartyt és a többi nagy magyart, akik vagy fizikailag vagy lélekben jártak itt. Deák Ferenc ember is volt, hiszen példát mutat arról, hogyha mindnyájan tesszük a dolgunkat a mindennapokban, akkor jó irányba haladunk, hangsúlyozta Tuzson Bence.

Tisztessége, embersége, alázata kötelez

Deák Ferenc tisztessége, embersége és alázata példaértékű, hangsúlyozta Kutnyák Márió Ferenc, Kehidakustány új polgármestere. Mint mondta, a hazáért tett fáradhatatlan munkája azt az üzenetet hordozza, hogy mindent meg kell tenniük a településért és annak jövőjéért. Végül köszönetét fejezte Lázár István leköszönő polgármesternek a támogatásért és az elmúlt 22 év munkájáért. 

Az ünnepségen a helyi óvodások, ifj. Horváth Károly és tanítványai, Gergely János és Bálint Csaba operetténekes működtek közre. A Deák Ferenc életútját és munkásságát bemutató kiállítást Béres Katalin, a Göcseji Múzeum történész-főmúzeológusa tárlatvezetésével tekintették meg a résztvevők a haza bölcse egykori otthonában.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában