A zalaegerszegi keresztények is részt vettek a somogyi szentmisén

2 órája

Engesztelő zarándoklat Andocsban

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Magyarok Nagyasszonya ünnepének alkalmából Kárpát-medencei engesztelő zarándoklatot szervezett a hazáért és a békéért október 5-én, szombaton az andocsi Szűzanya-kegyhelyre. A KÉSZ-csoportok megérkezése után Makláry Ákos KÉSZ-elnök köszöntötte a jelenlévőket. A programon a zalaegerszegi csoport is részt vett, a zarándoklatról Illés Csabáné titkár számolt be lapunknak.

Zaol.hu

A zalaegerszegi csoport az andocsi bazilikánál. Forrás: ZH

„A közös zarándoklat szentmisével vette kezdetét, amelyet a szabadtéri oltárnál tartottak meg. A szentmise főcelebránsa Nyéky Kálmán, az andocsi bazilika plébánosa volt. Kálmán atya bevezetőjében azt hangsúlyozta, hogy Máriát meg kell jobban ismerni. A Béke ajándékát tőle kérjük. Visszautalt Ákos atya köszöntőjére, hogy a béke az emberi szívekben kezdődik. A béke az engedelmességből fakad. Ahhoz, hogy engedelmeskedni tudjunk, oda kell hallgatni. A hallott szónak pedig, amely az igazságot jelenti, oda kell magunkat adni. Az Ószövetségből példaként Ábrahámot helyezte a hívek figyelmébe, aki a hívő engedelmesség atyja. Tudjuk, hogy a Szűzanya valósította meg a legtökéletesebben ezt a teljesen Isten akaratának való alávetettséget. Beleegyezését adja az Úr kérésére: „Íme, az Úr szolgálóleánya”. Merjük kimondani mi is ezt a hétköznapokban az életünkre vonatkozóan! Erzsébet a Máriával való találkozáskor köszöntőjében mondja: „Boldog, aki hitt annak beteljesedésében, amit az Úr mondott neki.” 

Nyéky Kálmán főcelebráns tartott szentmisét. Forrás: ZH

A csend fontosságát hangsúlyozta még ki Kálmán atya az Andocshoz kapcsolódó angyalokról szóló legenda kapcsán. Ez az angyali szó, Isten Szavának a meghallása a csendben lehetséges. Ami itt Andocson a templomban igazán megcsendül, az a csend. 

Igaz hittel jöttünk ide. Mária kell hogy legyen számunkra a példa, aki soha nem ingott meg hitében. Mindvégig hitt Isten Szavában, bízott még a kereszt tövében is. Utalt arra az atya, hogy sokszor tűnhet úgy számunkra, hogy a mai világban mintha veszni látszódna a remény, de legyünk nyugodtak, minden be fog teljesedni! 

Isten Szava mindenki személyes életében be akar teljesedni. Ez az ígéretek beteljesülését hozza magával. Már csak kis idő van Isten uralmának beteljesedéséig. Ránk is leszáll most a Szentlélek. Mi értelme az életemnek? – tesszük fel sokszor a kérdést. Erre az idők teljessége adja meg mindig a választ. Minden ennek a fényében nyer értelmet. 

Sokat kell földi dolgokkal foglalkoznunk. Sok jót akarunk a családunknak adni, anyagi értelemben is. De a legfontosabbat akkor adjuk szeretteinknek, ha elhoztuk ide őket Máriához. 

Mindenki nézzen magába, hogy mi köti le a legtöbb időnket, energiánkat? Isten új időt akar nekünk adni. Páter Kenntenichre, a Schönstatt mozgalom alapítójának gondolatát idézte: „Anyánk mindenkiről gondoskodik.”

Nyissuk ki a szívünket, teljünk el a Szentlélekkel! A békétlenség az emberi szívekben van. Belül kell elkezdeni! Zárásul Istenhez fohászkodott mindenkiért: „Alakíts minket a béke eszközeivé!”

A szentmisét követően bemutatták a kegyhelyet. A KÉSZ-csoportok külön-külön tekinthették meg a templomot, a Mária-ruha-múzeumot, valamint megújították keresztelési fogadalmukat az andocsi szentkútnál. Ezt követően a zarándokok a közös keresztútjáráshoz vonultak imádságos menetben az andocsi kálváriához. 

A keresztutat követően Ákos atya záróáldással bocsátotta útra a zarándokokat. Visszautalt köszöntőjének mondanivalójára: „A béke a mi szívünkben kezdődik”. Az ünnepnap legvégén a vásárolt kegytárgyakat is megáldották ” - jegyezte le Illés Csabáné titkár. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában