Biszfenol a bugyikban – károsítja a hormonrendszert

2024.10.03. 12:02

Veszélyes anyagot találtak a műszálas alsóneműkben

Veszélyes anyagot mutattak ki a megvizsgált fehérneműk sokaságában egy nemzetközi vizsgálatban. A Tudatos Vásárlók Egyesülete a biszfenol európai uniós szintű betiltását követeli.

Szabó Judit

Nagyon alaposan meg kell gondolnunk, milyen fehérneműt veszünk

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: VcMedia

H&M, Pepco, Tezenis, Lidl, C&A, Tesco, Intimissimi, Sloggi, Calvin Klein és sok más népszerű és kevésbé ismert alsónemű márka női, férfi és gyermek alsóneműit tesztelték a nemzetközi kutatás során. Első alkalommal végeztetett ilyen vizsgálatot partnereivel a Tudatos Vásárlók Egyesülete, és mint a tudatosvasarlo.hu írja: a 166-féle termék közül minden tizedik alsónemű tartalmazott az egészségre káros mértékben biszfenolokat. Minden veszélyesnek talált alsónemű 100 százalékban műszálas volt. A vizsgálat megállapítása szerint minden 5-ből 4 műszálas fehérnemű tartalmaz valamilyen biszfenolt.  

biszfenol
A műszálas anyagokkal van gond       Forrás:  Illusztráció/Shutterstock

A biszfenol mérgező

A biszfenol nevű vegyi anyag műanyagok, gyanták összetevője, a textiliparban pedig színtartósítóként használják. Az izzadsággal felszívódik az emberi szervezetbe, és károsítja a hormonrendszert. Negatívan befolyásolja a termékenységet, káros az idegrendszerre is. A biszfenol-A már kis mennyiségben is veszélyes, de azok az új típusúak is, melyeket a gyártók a biszfenol-A helyett kezdenek használni, ezért minden ilyen vegyi anyag betiltását követeli a Tudatos Vásárlók Egyesülete, írta beszámolójában.

Mit tehetünk?

Hordjuk pamut alsóneműt, javasolják.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában