Ajánló

1 órája

Ezek a programok várnak ránk hétvégén Zala vármegyében

Zaol.hu

Október első péntekje, vagyis idén október 4-e a mosoly világnapja, ehhez kapcsolódó rendezvényekkel is várják az mosolygós résztvevőket Zalában

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Az aradi vértanúkra emlékeznek

A zalaegerszegi városi önkormányzat megemlékezését október 6-án, vasárnap 11 órakor tartják Zalaegerszegen a Csány László téren, ahol Bali Zoltán, a város alpolgármestere mond beszédet. Ez idő alatt (10-12,30 óra között) lezárják a Kossuth utca Petőfi Sándor utca és Csány László tér közötti szakaszát. A helyi járatok kerülő úton közlekednek.

Nagykanizsán pénteken 9 órakor az önkormányzat szervezésében az Aradi udvarban hajtanak fejet az aradi vértanúk előtt. Az emlékműsorban Horváth Jácint polgármester emlékező beszédét követően a Hevesi-iskola tanulói adnak műsort, majd megkoszorúzzák az emlékműveket.

Nagykanizsán vasárnap a Nagykanizsai Polgári Egyesület 17 órakor tart megemlékezést az Aradi udvarban a vértanúkra emlékezve. A főhajtáson Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő mond emlékezőbeszédet.

Fáklyás felvonulással és koszorúzással is emlékeznek vasárnap Hévízen az aradi vértanúkra. A Szentlélek-templomban 18 órakor beszédet mond Naszádos Péter polgármester, majd a résztvevők együtt vonulnak a Kossuth Lajos utcai emlékműhöz.

Lentiben pénteken 16.30 órakor tartják a megemlékezést az aradi vértanúk tiszteletére az Október 6-i Emlékparkban. Ünnepi beszédet Horváth László polgármester mond.

Könyves vasárnap több helyszínen

Az Országos Könyvtári Napok keretében könyves vasárnapot rendeznek október 6-án, vasárnap 9 órától Zalaegerszegen a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban. A könyvtár ezúttal mutatja be saját fejlesztésű társasjátékát, lesz könyv-, méz- és késműves tárgyak vására, a négy évszak jegyében összeállított kreatív foglalkozás, és kiállítást nyitnak a megyei könyvtár társasjáték-gyűjteményből. A zalaegerszegi József Attila Városi Tagkönyvtárban vasárnap 9 órától várják a családokat őszi tematikájú kézműves kuckóba, 11 órakor pedig biblioterápiás foglalkozást tartanak a gyerekeknek.

Nagykanizsán a Halis-könyvtárban pénteken 13 órakor Fiala Borcsa írónő kalandos sorozatát ismerhetik meg az érdeklődők az ingyenesen látogatható Országos Könyvtári Napok keretein belül. Az írónő beavatja a hallgatóságot a Balatoni nyomozás, Kalandok az erdő mélyén kalandos sorozatának világába.

A hétvégén zárul az Országos Könyvtári Napok keszthelyi programsorozata. Szombaton 11 órától a gyermekkönyvtár A négy elem sárkánya címmel kézművesfoglalkozásra hívja az érdeklődőket, majd vasárnap 9 és 12 óra Könyves vasárnapot rendeznek a felnőttkönyvtárban, ahol családi programok és könyvakció fogadja a vendégeket. 

Zalalövőn, a Salla Művelődési Központ és Könyvtárban vasárnap 9 órától egész napos programmal – benne az Ezüstlile és a Kislile néptáncegyüttesek nyilvános próbáival, társasjátékokkal, csicsergő és kézműves foglalkozásokkal – várják a látogatókat.

Fogyatékkal élők napja a könyvtárban

Nagykanizsán szombaton 10 órától a Halis-könyvtárban a Mozgáskorlátozottak Nagykanizsa és Vidéke Egyesület a Fogyatékkal Élők Nyílt napját (FÉNY) rendezi meg. A megnyitót követően parasportoló tart előadást, lesz akadálymentes séta és fellép a Kanizsai Fiatalok Közössége is.

Koccintás a Becetetőn

A Gyalogló október programsorozathoz csatlakozva őszi sétára, kirándulásra invitálják a látogatókat pénteken 14 és 18 óra között a balatongyöröki Becehegyre. A táv hossza 5 kilométer, a túra időtartama 3 óra. A résztvevők a csúcson, a Bece-tetőn pezsgővel koccinthatnak – ha hoznak magukkal. A túra a Szépkilátó parkolójából indul.

Madarat tojásáról

Száztizenegy madárfaj tojását veheti szemügyre a látogató a keszthelyi Balatoni Múzeum természettudományi kiállításán, amelyen látványos diorámákban az élőhelyek és a legtöbb faj is megismerhető. A megnyitó pénteken 17 órakor kezdődik.

Bird,Nest,On,Tree,Branch,With,Three,Eggs,Inside,,Bird
2295783931
Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Mozitechnikai kiállítás

Szávics Gyula gyűjteményéből nyílik mozitechnikai kiállítás pénteken 17 órakor a gyenesdiási községházán. A tárlatot Szabó Zsolt Szilveszter, a nagyközség művelődési házának igazgatója nyitja meg.

A mosoly világnapja

Számos programmal, bemutatóval várják az érdeklődőket a mosoly világnapja alkalmából szombaton Hévízen. Kilenc és 12 óra között a termelői piac főbejáratánál, 15-től 18 óráig pedig a Festetics téren, a mosolyvarázsló szelfipontokon a MOsolygó STúdió és a Szépkorúak Vidám Társasága kínál programot.

Kisállat-bemutató 

Kisállat-bemutatóra és népmesenapra várja az érdeklődőket szombaton 10 és 17 óra között Keszthelyen a Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely. Itt lovaskocsizás, kisállattenyésztők bemutatkozása, állatsimogató, kézműves termékek vására, kiállításlátogatás, illetve játékok, vetélkedők várják a látogatókat. Emellett koncertek és bemutatók is színesítik a programot.

Előadás

Szombaton 10 órakor zárul a keszthelyi idősek hete. A Balaton Színház Simándy-termében Paucsa Lívia életmód-tanácsadó és terapeuta tart előadást Hogyan legyünk egészségesek a mai világban? címmel.

Nemzetközi kutyakiállítás és bírálat  

Legalább 140 fajtát képviselő több száz eb költözik október 5-én, 6-án, szombaton és vasárnap a zalaegerszegi Gébárti-tó partjára, a kempinghez közeli partszakaszra. A Zala Megyei Kynológiai Egyesület szervezésében tartanak nemzetközi kutyakiállítást és bírálatot. A seregszemle szombaton 10 órakor kezdődik, a nagyközönség számára számos szórakoztató és ismeretterjesztő programot kínálnak a szervezők. Lesz boxer- és agárbemutató, dog dancing.

"Tekerj a Szívedért" kerékpáros túra

A zalaegerszegi Dísz térről Zalacsébig és vissza szervez kerékpáros túrát október 5-én, szombaton tíz órai kezdettel a Zalaegerszegi Szív- és Érbeteg Egyesület. A rendezvény múlt héten elmaradt a kedvezőtlen időjárás miatt.

Szüreti felvonulás és rétesfesztivál

Nagykutason október 5-én, szombaton 13,30 órai kezdettel rendezik meg a szüreti felvonulást, ami a Pajtaszínháztól indul. Közös rétessütést is szerveznek, a közönséget 17 órától Debrei Zsuzsanna és Bot Gábor zenés műsora szórakoztatja, utána néptáncosok és népdalkörök lépnek fel.

Idősek napja Botfán

Október 6-án, vasárnap 15 órától tartják az idősek napi programot a botfai Közösségi Házban.

Haditorna időseknek

Október 4-én, pénteken 14 órakor kezdődik az Idősek hónapja haditornája a Honvédklub és a Nyugdíjasklubok és Idősek „Életet az Éveknek” Országos Szövetség Zala Megyei Szervezete rendezésében a zalaegerszegi ebergényi lőtéren.

Szüreti fesztivál Becsvölgyén

Az Aranyló Göcsej programsorozat keretében október 5-én szombaton, 14 órától szüreti fesztivált rendeznek látványaszalással és termelői vásárral Becsvölgyén. A felvonulók a barabásszegi Idősek Otthonától, zenés kísérettel indulnak. A faluházban 16 órától kezdődő műsorban fellépnek a helyi óvodások és iskolások, a Kiszöv Senior Táncegyüttes és a Cserta Táncegyüttes. Tihanyi Tóth Csaba és Bognár Rita ,,Most kezdődik a tánc” című operett- és nótaműsorával szórakoztatja a résztvevőket. A nap csúcspontja a szüreti bál, amelyen a Bomba bulizenekar gondoskodik a remek hangulatról.

Befogadó istentisztelet

Nagykanizsán a református templomban pénteken 14 órától tartják a befogadó istentiszteletet. A Bolyai János Református Általános Iskola tanulóit, nevelőit és dolgozóit Steinbach József püspök és Hella Ferenc esperes áldásával befogadják a Nagykanizsai Református Egyházközségbe.

Folytatódnak a szabadegyetem előadásai

Nagykanizsán a Halis-könyvtárban pénteken 18 órakor a Magyar Műveltség Kincsestára Szabadegyetem ingyenes előadássorozatának vendége lesz Cserháti Zoltán villamosmérnök és Pap Gábor művészettörténész. Stációk és színek párhuzama címmel Cserháti Zoltán vetített képes előadását láthatja a közönség.

Jótékonysági erdei terepfutó verseny akár 6 lábon

Nagykanizsa bajcsai városrészének erdei útvonalán a Kanizsai Kutyás Szabadidő- és Sportegyesület szombaton 9 órai kezdettel rendezi meg a Kanizsa 6 lábon elnevezésű futóversenyét. Az erdei terepfutóversenyt kutyásoknak és nem kutyásoknak szervezik. A bevételt a zalai állatvédő szervezetek támogatására ajánlják fel.

Harmincéves lett az Orff

Nagykanizsán a HSMK-ban szombaton 17 órakor tartja az Orff Ütőegyüttes a 30. jubileumi koncertjét. A Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés AMI kötelékébe tartozó együttes kétórás, meglepetésekkel tarkított fellépéssel ünnepli az évfordulót.

Szüreti mulatság

Nagyrécsén szombaton szüreti felvonulást és mulatságot tart az önkormányzat 14 órától. Az Inkey-kastély udvarán és a falu utcáin az óvodások, az iskolások és a Szellőrózsa népdalkör ad műsort, valamint Farkas Miklós harmonikás is a menettel tart.

Szüreti felvonulás

Nemespátróban szombaton 15 órakor az önkormányzat szervezésében a Kossuth utcából indul a szüreti felvonulás, és több utcán keresztül színes és változatos műsort hallhatnak a résztvevők.

Pályaavató és batyus falunap

Murakeresztúron szombaton 10 órakor a sportpályán avatják fel a Magyar Labdarúgó Szövetség támogatásából készült kispályás műfüves labdarúgópályát, majd 14 órakor batyus falunap kezdődik a Kollátszegi Közösségi Házban. A pálya átadását követően utánpótlás mérkőzéseket tartanak, de Murakeresztúr felnőtt csapata is gálamérkőzésen találkozik Zala vármegye válogatottjával.

Gesztenyefesztivál Iharosberényben

A somogyi Iharosberényben szombaton a Kultúrház körüli parkban rendezik meg a gesztenyefesztivált. A program 9 órakor bográcsos főzőversennyel indul, majd művészeti csoportok fellépésével folytatódik. Lesz közben gesztenyesütés, és gesztenyés süteményeket lehet kóstolni. 18 órakor Josh és Betti, majd Nótár Mary lép fel, a fesztivált 20.30 órakor tűzijáték zárja.

Tíz torony túra

Október első hétvégéjén rendezi meg a Porsche Club Pannónia a Tíz torony túrát, a járművek 8.30-kor Zalacsányból startolnak. Lenti városát szombaton 15.15 és 17óra között érintik, az autók az inkubátorház előtti parkolóba érkeznek majd és speciális szakaszt teljesítenek. Ez idő alatt mintegy 60 darab, különböző korú Porsche halad át a városon.

Szüreti vigasság tűzijátékkal

Rédicsen szombaton tartják a szüreti vigadalmat. A programra hangolódás, jelmezbe öltözés 12 órakor kezdődik a kultúrháznál, a felvonulás innen 13 órakor indul el, a résztvevők bejárják a község utcáit. A délután további programjainak helyszíne a pajtaszínház lesz, fellép a Kerka Táncegyüttes 16.30 órakor, majd Toplak Tamás zenél. Lesz még máglyagyújtás és tűzijáték is.

Traktorokkal vonulnak fel

Pákán szombaton szüreti felvonulást rendeznek. A traktorok díszítése 13 órakor kezdődik a Sport Presszónál, 13.30 órakor műsort adnak az óvodások és a Hajnalcsillag együttes, a felvonulók 14 órakor indulnak el. Este bállal zárul a szüreti program.

Túra a mosoly jegyében

Csörnyeföldről, a faluház udvaráról indul szombaton 10 órakor az a túra, amit a Mosoly világnapja alkalmából szervezett a helyi önkormányzat. Az úti cél a maróci horgásztó lesz.

Zalai Murcifesztivál

Zalalövőn, a városközpontban szombaton rendezik meg a XX. Zalai Murcifesztivált. A program 12 órakor a civil szervezetek, magánszemélyek közösségi főzésével kezdődik, majd 14 órakor a Salla Művelődési Központ és Könyvtárban a Nemzeti Művelődési Intézet A Szakkör programjához kapcsolódó vándorkiállítás megnyitóját tartják. Ezt színpadi programok követik, fellép az Ezüstlile és a Kislile néptáncegyüttes, a csesztregi népdalkör, a sármelléki Tüskevár táncegyüttes, a szaxofonon játszó Novák Olivér, az olasz Alessandro Spessot énekes, Márió, a harmonikás, valamint az Övön Alul és a California Dream zenekar. Közben, 15.30 órakor Gyarmati Antal polgármester, dr. Pálfi Dénes nyugalmazott kertészmérnök és dr. Domonkosné Nádasi Mária, a Balatoni Borbarát Hölgyek Egyesülete tagja mondanak ünnepi köszöntőket, amit terményáldás követ. A nap folyamán kézműves vásár, játszóház, valamint lovaskocsikázási lehetőség is várja az érdeklődőket. A délelőtt folyamán, 9.30 órától az Ezüstlile néptáncegyüttes a szüreti felvonulások hagyományát idézi fel.

Kincsek a mesebőröndből

Letenyén, a városi könyvtárban szombaton 14 órától a Mesebőrönd Társulat várja népmesekincstári foglalkozással a gyerekeket.

Szent Őrzőangyalok főbúcsú

Szepetneken e hét végén tartják a helyi plébánia főbúcsúját. A program szombaton 15 órakor a község újonnan hivatalába lépett polgármestere, Gergály Szabolcs köszöntőjével kezdődik, majd előadások következnek. Dr. Kanász Viktor történész a harangozás, Gombos Ferenc harangöntöde-tulajdonos a magyarországi harangöntések, Nyáriné dr. Alexa Magdolna egyetemi docens pedig a helyi Szent Őrzőangyalok templom harangjainak történetét ismerteti. 17 órakor a Szironta harangegyüttes ad koncertet, amit ünnepélyes vesperás követ. Vasárnap 10 órakor búcsúi szentmise kezdődik a templomban, amelynek főcelebránsa Fekete Szabolcs Benedek, a szombathelyi egyházmegye segédpüspöke lesz.

Szüret, esküvő kiállítás

Petrikeresztúron szombaton tartják a szüreti rendezvényt. A program 16 órakor játszóházzal, népi játszótérrel és kézműves foglalkozással kezdődik, majd zenés foglalkozás várja az érdeklődőket. 17 órakor tartják az esküvő kiállítás megnyitóját, azt követően pedig a nagylengyeli óvodások, a Csalamádé Egyesület kórusa, a Kerka Táncegyüttes és a népdalénekes Sebestyén Bernadett mutatja be műsorát.

Táncház

Zalacsében, a művelődési házban szombaton 17 órától a Tarsoly Erdélyi Mezőségért Egyesület tartja őszi táncházát. A program gyermek játszóházzal, népi játékokkal és mesejátékkal kezdődik, majd 18.30-tól a különböző táncrendek szerinti táncházzal folytatódik. A zenét Henczi Dávid és zenekara biztosítja.

Roncsderby futam

Zalalövőn, a budafai kavicsbánya területén kialakított Salla Ringen vasárnap zártpályás gyorsasági roncsderby versenyt rendeznek. Az időmérők 9.15 órakor, a futamok 10.30-kor kezdődnek.

Evangélikus jubileum

Lendván vasárnap 14 órakor ünnepi istentisztelettel emlékeznek meg a helyi evangélikus templom megépítésének 90. évfordulójáról.

Koncertek, zenés partik

Zalaegerszegen, a Keresztury VMK-ban pénteken 20.30 órától a Kiscsillag zenekar ad koncertet. Az Angels Clubban szombaton Szecsei keveri a zenét. A Mama Africában szombaton Borsha lesz a lemezlovas. Nagykanizsán, a Medgyaszay Házban szombaton a két éve elhunyt gitáros, Ribarics Tamás emlékére tartanak koncertet. A 19 órakor kezdődő rendezvényen a Csonk, a Diablura, a Charon és a Mélypont játszik. A Kanizsa Clubban szombaton Krasznai áll a lemezjátszók mögé. Keszthelyen, a No.1 Szalonban szombaton 20 órától Daniel Soulman és D.J. Dorian, valamint a bárzongorista Rakonczai Imre szórakoztatja a közönséget. Zalaudvarnokon, a Vadvirág étteremben szombaton este a D.J. Szatmári feat. Szakos Andi projekt lép fel.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában