Térségi híreink röviden

2 órája

Filmszemle Zalaegerszegen, prószák Becsvölgyén, Lentiben is ünneplik Európát

Mozsár Eszter

A médiatudatosságra fókuszált a XX. Göcsej Filmszemle

Forrás: Zalaegerszegi Médiacentrum

A médiatudatosságra fókuszált a XX. Göcsej Filmszemle

A Landorhegyi Sportiskolai Általános Iskola csaknem száz tanulójának látogatásával indult pénteken a XX. Göcsej Filmszemle. A 7. és 8. osztályos diákok a Zalaegerszegi Televízió stúdiójában a kortársaik által készített alkotásokat nézték meg. A programsorozat szombaton a Zalaegerszegi Televízió stúdiójában filmvetítésekkel és szakmai fórummal folytatódott. Ez utóbbi egy kerekasztal-beszélgetés volt, amelyen a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szakértői várták az érdeklődőket. A vásznon bemutatott alkotásokra elsősorban a délutáni órákban voltak kíváncsiak a zalaegerszegiek, akik odahaza is bepillanthattak a szemle programjába azzal, hogy a városi televízióra kapcsoltak. Aki esetleg így is lemaradt, figyelje a tévé kínálatát, hiszen a következő időszakban újra műsorra tűzik a nevezett filmeket, tette hozzá Frauenhoffer Márta, a Zalaegerszegi Médiacentrum vezetője. A XX. Göcsej Filmszemle fődíjas alkotása Berta Enikő Magda naplója című filmje lett. Dokumentumfilm kategóriában a Mathiász János, a Szőlők királya című alkotást jutalmazták. A kisjátékfilmek közül Dér András pályaműve, A Rubens lány lett a legjobb. Az alkotó a filmetűdök kategóriában is aranyérmet szerzett, méghozzá a Sülyi Péterrel közösen elkészült Testamentum című filmjével.

Hagyományőrzés a gasztronómia jegyében Becsvölgyén

Ínyenc vendégekkel és kirándulókkal telt meg szombaton Becsvölgyén a Barabásszegi Turista Pihenőhely, amelynek környékén egész nap finom falatok illata szállt a levegőben. Magai Ágota és barátai jóvoltából ismét többféle málét lehetett kóstolni, az elkészítésével megismerkedni, vagy recepteket gyűjteni. A Prósza „PROMPT” az Aranyló Göcsej programsorozat idei záróeseménye volt. A programsorozat a zalai tájra, a helyi hagyományokra és az itt élő emberek életére irányítja a figyelmet. A falvakból korábban elvándoroltak leszármazottai szívesen térnek vissza a rendezvényekre. Szintén megfigyelhető, hogy az értékes művészeti eseményekre is fokozott lett az igény. Az Aranyló Göcsejt a jövőben szeretnék tovább bővíteni, még színesebbé és vonzóbbá tenni. 

1100 éve Európában 20 éve az unióban, Lentiben is

A Nemzeti Művelődési Intézet Zala Vármegyei Igazgatósága szervezésében Lentiben a Városi Művelődési Központban október 18-án, pénteken 14 és 18 óra között Királyok, hősök, csaták címmel történelmi pop-art készítésre nyílik lehetőség minden korosztálynak, majd 16.30 órai kezdettel Királyok, hősök, csaták - 1100 év Európában címmel művészettörténeti előadás lesz, 19 órától pedig Csehov Egyfelvonásos komédiák című darabját láthatja a közönség. Október 19-én, szombaton 10 órától 22 óráig hirdettek programot. A művelődési központ előtti téren gasztrobusz és hungarikum-játéktér várja a látogatókat 18 óráig hungarikumkóstolókkal és vármegyei értékekből készült játékokkal, majd a délután folyamán művészettörténeti előadás lesz. Az esti órákban Vince Máté közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésért felelős helyettes államtitkár mondja el gondolatait a Duna Művészegyüttes 20 órakor kezdődő műsora előtt. A programokon való részvétel térítésmentes a látogatók számára, az esti előadásokra regisztrációs jegyet a Városi Művelődési Központban lehet igényelni.

Rubin oklevél átadása a Pacsai Általános Iskolában

"Iskolánkban rendhagyó ünnepi keretek között emlékeztünk egykori kollégánkra, tanítónkra. Horváth Nándorné Rózsi néni posztumusz rubin díszoklevelét adtuk át a családja számára", tájékoztatta lapunkat Pálos Henrietta, az iskola igazgatója. Az ünnepségen a díszoklevelet Varga István, a Zalaegerszegi Tankerületi Központ szakmai vezetője adta át. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem által adományozott Rubinoklevelet Arany Levente unoka vette át a család nevében. Az ünnepségen egykori kollégák mellett részt vettek a felsős tanulók is. A zalai dombokat idéző népdalok után a pedagógust méltató vers következett a diákok előadásában, majd a résztvevők a családdal kötetlen múltidézésen elevenítették fel az ünnepelt életpályáját. Horváth Nándorné mély hivatástudattal és magas fokú elszántsággal végezete vezetői és tanítói munkáját, emlékét tisztelettel őrzik, írta az igazgató a Pacsai Általános Iskola közössége nevében.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában