Megemlékezés az ’56-os eseményekről

2 órája

Forradalom: a XX. századi magyar szabadság születésnapja

Az 1956. október 23-án Budapesten lezajlott események az egész országra hatással voltak, hiszen a fővárosi történések híre elért a vidéki településekre is. A forradalom hírére – ahogy a legtöbb helyen, úgy – Zalalövőn is eleinte a bizonytalanság lett úrra lakosságon.

Gyuricza Ferenc

Gyarmati Antal és dr. Káli Csaba koszorút helyezett el az ’56-os kopjafánál Fotó: Gyuricza Ferenc

Többek közt erről beszélt az északnyugat-zalai városban szerdán megtartott ünnepi megemlékezésen dr. Káli Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár Zala Vármegyei Levéltárának igazgatója. A szónok először az 1945 utáni korszakról adott rövid összefoglalót, majd az októberi forradalom kirobbanásához vezető okokat ismertette, s végül a helyi történéseket foglalta össze. 

A zalalövői megemlékezésen dr. Káli Csaba mondott ünnepi beszédet Fotó: Gyuricza Ferenc

A polgármester köszöntője

A Salla Művelődési Központ és Könyvtárban megtartott ünnepi megemlékezésen ezt megelőzően Gyarmati Antal polgármester köszöntötte a jelenlévőket, aki az 1956-os forradalmat a XX. századi magyar szabadság születésnapjának nevezte. Úgy fogalmazott: a korabeli feljegyzések szerint 68 évvel ezelőtt „egy szokatlanul meleg és ragyogó napon egy váratlanul kitörő, hatalmas vihar vonult végig az országon. De nem egy szokványos, az időjárás-előrejelzésekből ismert, villámlással teli zivatarlánc, hanem egy mennydörgő hanggal teli forgószél, amely Budapestről indulva szórta szét a szabadságért küzdők csatakiáltását kicsiny országunk minden szegletébe.”

 megemlékezők közösen vonultak át a Nemzeti Összetartozás Parkjába Fotó: Gyuricza Ferenc

A forradalom helyi eseményei

Dr. Káli Csaba a helyi események bemutatása során kiemelte: ahogy a legtöbb vidéki településen, úgy Zalalövőn is lényegében október 28-án vették kezdetüket az események. Ezen a napon döntötték le a volt Kuffler-kastély udvarán magasodó, még fel sem avatott szovjet hősi emlékművet, majd mintegy 3-400 fő részvételével békésen zajló tüntető felvonulás zajlott a településen. A hatalom átvételére másnap került sor, a régi vezetők elkergetése után megalakult a községi forradalmi tanács, röviddel utána a nemzetőrség, 29-én pedig az állami gazdaság munkástanácsa is. Ezek eredményes, valamint erélyes ténykedésének köszönhetően Zalalövőn senkinek nem esett bántódása. 

A megtorlás

Dr. Káli Csaba azt is kiemelte: bár sokakban úgy él, hogy november első napjaiban a szovjet támadással véget ért a forradalom, a vidéki településeken azonban még decemberben is zajlottak sztrájkok, tüntetések. A zalalövői forradalmi események miatt Zalalövőt sem kerültek el a megtorló intézkedések, amelyek során többeket elítéltek.

Az ünnepi beszédet követően a helyi általános iskola diákjai és a Salla Művelődési Központ és Könyvtár színjátszói adtak műsort, majd a megemlékezők átvonultak a Nemzeti Összetartozás Parkjába, ahol megkoszorúzták az ’56-os kopjafát.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában