Huszonkét éve működik a hévízi Szent Lukács Idősek Otthona

2 órája

Gondoskodó szeretetben telnek a mindennapok

A hévízi Szent Lukács Idősek Otthona fennállásának huszonkettedik évfordulóját ünnepelték – szentmisével, a Bódi Mária Magdolna életéről szóló kiállítás megnyitásával, illetve díjak átadásával. E nap (is) a gondoskodó szeretet jegyében telt a veszprémi érsekség intézményében.

Péter B. Árpád

Szent Lukács ünnepét szentmisével ünnepelték, a gondoskodó szeretet jegyében, középen Szabó János főesperes

Fotó: Péter B. Árpád

A kápolnában Szabó János főesperes, a Veszprémi Főegyházmegye gazdasági helynöke mutatott be ünnepi szentmisét, a térség papjainak koncelebrálásával. Emlékeztetett: Szent Lukács Szent Pál tanítványaként felismerte, milyen nagy szükség van a dolgos, munkás kezekre, akik az evangélium örömhírét továbbadják. Nem véletlen, hogy az egyik leggyakrabban idézett szentírási mondat így hangzik: az aratnivaló sok, de a munkás kevés. Ebben az intézményben a dolgos kezek a gondoskodó szeretet jegyében munkálkodnak, tette hozzá a főesperes. 

gondoskodó szeretet
Szabó János: Az a lényeg, hogy ezek a házak a remény szigetei legyenek
Fotó: Péter B. Árpád

Gondoskodó szeretet

Szabó János azt mondta, az egyház életében mindig jelen volt a szegényekről, a rászorulókról, a betegekről s az idősekről való gondoskodás. Ennek legszebb módja, ha mindez a családban történik, ám olykor ez nem lehetséges, ezért létesülnek például egyházi s világi idősotthonok. A Szent Lukácsot is ez az igény s szándék hívta életre, 22 évvel ezelőtt. 

Otthonok legyenek

– Nagyon fontos, hogy ezek az intézmények valóban otthonok legyenek a szó szép és szent értelmében. A test-lélek-szellem egységében élő ember megpihenhessen a falai között, és egyben erőt is gyűjthessen. És soha sehol ne váljanak ezek a gyönyörű létesítmények olyan szánalmas intézménnyé, elfekvővé, ahol reménytelenül peregnek az ott lakók napjai a végállomásig. Az a lényeg, hogy ezek a házak a remény szigetei legyenek – fogalmazott Szabó János.

gondoskodó szeretet
A gondoskodó szeretet áthatja a mindennapokat a Szent Lukácsban, képünkön (b-j) Naszádos Péter polgármester, Németh Kornélia, Csonka Istvánné, Szijjártó László, Szakács Péter és Szabó János
Fotó: Péter B. Árpád

Biztonság, melegség

Az aulában Karácsonyné Kiss Enikő intézményvezető arról szólt, több mint két évtizede azon dolgoznak, hogy ez a hely valódi otthont nyújtson mindazoknak, akik ide érkeznek. 

– Ez a 22 év teli volt kihívásokkal s örömökkel, de ami mindvégig változatlan maradt: az az elkötelezettség a gondoskodás, a szeretet és a támogatás iránt, amit minden lakónknak igyekeztünk megadni. Intézményünk célja mindig is az volt, hogy biztonságot és melegséget nyújtsunk az itt lakóknak, s úgy hiszem: ez sikerült is – szögezte le a Szent Lukács-otthon vezetője. 

gondoskodó szeretet
Karácsonyné Kiss Enikő: Intézményünk célja mindig is az volt, hogy biztonságot és melegséget nyújtsunk az itt lakóknak
Fotó: Péter B. Árpád

Kitüntetések

Karácsonyné Kiss Enikő ezután átadta az intézmény kitüntetéseit, amelyet idén is hárman kaptak: Csonka Istvánné lakó, Szijjártó László, a főegyházmegyei karitász lelki igazgatója és Németh Kornélia szociális gondozó. 

gondoskodó szeretet
Szakács Péter, Révfülöp plébánosa ajánlotta a jelenlévők figyelmébe a Bódi Mária Magdolna életéről szóló kiállítást
Fotó: Péter B. Árpád

Bódi Mária Magdolna tisztelete

A fiatalon vértanúhalált halt Bódi Mária Magdolna életét bemutató tárlatot Szakács Péter, Révfülöp plébánosa ajánlotta a jelenlévők figyelmébe. Úgy jellemezte őt: „nagyon egyszerű lány volt, furcsa, hogy ismerjük, de olyan életet élt, amiért mindannyian felnézhetünk rá”.

– Ezt pedig megkoronázta azzal, hogy az elveihez még az élete árán is hűséges maradt. Nem adta fel, amiben hitt, ezért vértanú lett – jellemezte őt a főegyházmegye Bódi Mária Magdolna tiszteletével kapcsolatos referense. 

Hosszú eljárás után, idén május 23-án Ferenc pápa elismerte a vértanúságát, ezzel engedélyt adva Bódi Mária Magdolna boldoggá avatására.

gondoskodó szeretet
Az idei díjazottak: Németh Kornélia szociális gondozó, Csonka Istvánné lakó és Szijjártó László, a főegyházmegyei karitász lelki igazgatója, mellettük (b) Naszádos Péter polgármester, (j) Szabó János főesperes
Fotó: Péter B. Árpád

Bódi Mária Magdolna

  • Szigligeten született 1921. augusztus 8-án
  • égi születésnapja: 1945. március 23.
  • két fegyveres szovjet katona támadt rá az óvóhely bejáratánál, Bódi Mária Magdolna e szavakkal fejezte be földi életét: „Uram Királyom! Végy magadhoz!” Zsebében ujjai a rózsafüzért szorították. Az utolsó golyó a szívét találta el.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában