Korabeli dokumentumokkal, tanúkkal készített riportokkal készülnek a rendezvényre

15 órája

A hősök emlékezete kötelez: 1956-ra, a politikai üldözöttekre emlékeznek

Hősök emlékezete kötelez címmel várja elhunyt sorstársainak hozzátartozóit a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége (POFOSZ) Zala Vármegyei Szervezete arra a közös megemlékezésre, amit Zalaegerszegen, a Mártírok útja 7. szám alatt, az egykori ÁVH-börtönben kialakított Kommunizmus Áldozatainak Emlékmúzeumában tartanak október 22-én, kedden 16 órakor.

Antal Lívia

A hősök emlékezete kötelez elnevezésű rendezvényen az 1956-os forradalom és szabadság 68. évfordulója mellett a POFOSZ létrejöttének 35. évfordulójáról is megemlékeznek. Ez a civil szervezet a mai napig hiteles képviselője a politikai üldözötteknek, szószólója a kommunizmus áldozatainak, emelte ki Kiss Bódog Zoltán vármegyei elnök.

A hősök emlékezete
Kiss Bódog Zoltán elmondta, hogy A hősök emlékezete kötelez rendezvényen közös emlékezést tartanak a hozzátartozókkal
Fotó: ZH-Archívum 

A hősök emlékezete programra hozzátartozókat várnak

- Zalaegerszegen és Nagykanizsán 1991-ben alakult meg a POFOSZ két zalai szervezete, amelyek legmagasabb létszáma összesen 847 fő volt. Ahogy az idő haladt, a tagság megfogyatkozott. Az elmúlt tíz évben 34 tagunkat temettük el, így a Zala vármegyei szervezetnek jelenleg már csak 27 tagja van. A hiteles tanúk jelenlétéről azonban sohasem feledkezhetünk meg, mert csak velük lehet érdemben védekezni azon amnézia ellen, ami 56-tal kapcsolatban is jellemzi az országot. Ezért gondoltuk azt, hogy idén megszólítjuk a hozzátartozókat, a leszármazottakat, akik maguk is a politikai üldöztetés áldozatai voltak. Az október 22-én, Hősök emlékezete kötelez címmel megrendezendő programunkon velük együtt kívánunk emlékezni sorstársaink történelmi jelentőségű szerepvállalására és tisztes helytállására.

1956 hőseinek üldöztetéséről a hitelesség erejével

Kiss Bódog Zoltán elmondta, hogy a családoktól ezúton is azt kérik, hogy bocsássák rendelkezésükre féltve őrzött relikviáikat, fotóikat, dokumentumaikat. A hitelesség erejével kívánják ezeket bemutatni a rendezvényen, megemlékezve azokról a keresztény értékrendet képviselő emberekről, akik az 56-os eszmékért, hazánk függetlenségéért még a halált is vállalták. Az 1956-os forradalom évfordulójának előestéjén ebből a rendezvényből hagyományt szeretnének teremteni. 

– A fiatalokat is megszólítjuk. A Kölcsey Ferenc Gimnázium vezetőségével megállapodtunk abban, hogy a két, még élő tanúval, Csabai Hugóval és Kustán Dáviddal otthonukban interjút, felvételt készítenek a diákok, amit levetítünk az október 22-i rendezvényen.

A Zala Megyei ’56-os Hagyományőrző Egyesület is támogatja a Hősök emlékezete kötelez című programot, amely kapcsolódik Zalaegerszeg önkormányzatának az 1956-os forradalom 68. évfordulójára szervezendő megemlékezéséhez.

Az érintett családokat levélben már értesítették arról, hogy dokumentumokat várnak a rendezvényre. Ezzel kapcsolatban Kiss Bódog Zoltántól a 06-30-445-3115-ös, Bata Gyulánétól a 06-92-316-986-as telefonszámon lehet érdeklődni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában