A zalaegerszegi piacon jártunk

2 órája

Idén drágább lehet a diós bejgli, ám az árvácskák köszönik, virulnak

A minden hónapban esedékes nagyvásár miatt még nem volt tolongás kedden reggel kilenckor a zalaegerszegi piacon, ám jócskán akadtak – főleg nyugdíjasok –, akik a virágok vagy éppen az őszi gyümölcsök, termények között válogattak. Az árusok egyöntetűen állították, idén sajnos nem igazán kiváló a diótermése. A bejárat mellett az árvácskák és krizantémok kellették magukat. A poharasokból 300-350 forintért már vihettünk haza.

Mozsár Eszter

Tóth Marianna dísznövény-termesztő standjánál több fajta és színű árvácskából, krizantémból lehet válogatni. Fotó: Pezzetta Umberto

Kertbe, temetőbe, parkba egyaránt mutatós az ősz nagy slágere, a tavaszig pompázó, az ibolyafélék családjába tartozó kerti árvácska. Ilyenkor célszerű lecserélni az egynyári növényeket, hogy minél előbb legyen ideje a növényeknek begyökeresedni, felelte érdeklődésünkre Tóth Marianna, akinek családja már három évtizede foglalkozik dísznövény-termesztéssel.

dió
A krizantém is kelendő ősszel. Fotó: Pezzetta Umberto

- Az ősszel ültetett árvácskák lesznek szépek tavasszal is, s az évelő krizantém ugyancsak mutatós, ami a fagyokig virágzik – mondta az őstermelő. - A vásárlók egyre többször keresik a nagyvirágú mellett a kisvirágú árvácskát, ami kaspóban, ládában ugyancsak pompás látvány. Mi magunk is készítünk tálakban különböző virágokból összeállításokat, azokat teraszra, ablakba lehet tenni. A kétnyári árvácska hálás virág, mivel addig díszíti a kertünket, amíg tavasszal elő nem bújnak a hagymások vagy a kora tavaszi évelősök. Mi általában 10-11 -féle színváltozatot termesztünk, van választék bőven.

Tóth Marianna hozzátette, a krizantémokat most kezdik vinni, van kisebb és nagyobb méret, ugyancsak 8-10 -féle változatban. A kisebbek 700 forintért már kaphatók, a nagyobb csokrokat 4 ezer forintért kínálják.

Idén drágább lehet a diós bejgli

Néhány standdal odébb arra vagyunk kíváncsiak, hogy milyen az idei diótermés, s mennyiért süthetjük majd a finom bejglit. Az árusok kevésbé optimisták: nem sikerült az idei szezon, okát az aszályban és a kártevőkben, főleg a dióburok-fúrólégyben látják. A szaklapok ugyancsak arról cikkeznek, hogy közepes, de inkább gyenge a szezon a minőséget és a mennyiséget egyaránt tekintve. A termelőket is meglepte az eredmény, hiszen elkerülte a fagy az ültetvényeket. Az ősi magyar fajták különösen érzékenyek voltak a szeszélyes időjárásra.

Liplin Márió Zoltán Kiskanizsáról jár a zalaegerszegi piacra, diót és gesztenyét kínált a vevőknek. Fotó: Pezzetta Umberto

A szakértők szerint enyhe drágulás várható tehát a diók tekintetében, mivel nincs túltermelés. A zalaegerszegi piacon a pucolt dióbelet 6000 ezer forint körül láttuk, a gesztenye kilogrammját 2200 forintért vásárolhatjuk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában