Tapasztalat még nincs, de már szervezik az online képzéseket

2 órája

Jogosítványt szerezzenek a maturandusok

Tapasztalat még nincs, de a modell elindult. Ettől a tanévtől az állam is segít abban, hogy a végzős középiskolások jogosítványt szerezzenek.

Péter B. Árpád

A cél az, hogy a fiatalok jogosítványt szerezzenek, a családok pedig spóroljanak egy picit

Fotó: Péter B. Árpád

Ettől a tanévtől a középiskola utolsó évfolyamán tanuló diákok részt vehetnek a B-kategóriás jogosítvány megszerzéséhez szükséges ingyenes, online képzésben. A fiatalok ily módon a KRESZ- és az elsősegély-vizsgáig juthatnak el. A cél az, hogy a végzősök jogosítványt szerezzenek, s már ennek birtokában tanuljanak tovább, vagy lépjenek ki a munkaerőpiacra. 

jogosítványt szerezzenek
Magyar Ferenc: A körülmények és az informatikai rendszerek mindegyik intézményünkben, vagyis Nagykanizsán, Keszthelyen és Hévízen is adottak
Fotó: Szakony Attila

Jogosítványt szerezzenek a végzősök

Mint Magyar Ferenc, a Nagykanizsai Tankerületi Központ igazgatója lapunknak elmondta, online elméleti vizsgát tenni az erre jogosult középiskolákban lehet, s ez akár összevontan is megszervezhető több intézmény diákjainak. Itt a pedagógusok vagy az oktató-nevelő munkát segítő alkalmazottak látják majd el a felügyeletet. 

– Ehhez a körülmények és az informatikai rendszerek mindegyik intézményünkben, vagyis Nagykanizsán, Keszthelyen és Hévízen is adottak – szögezte le a tankerületi direktor.

jogosítványt szerezzenek
A kormányzat abban segít, hogy a végzősök jogosítványt szerezzenek. Az autósiskolák 15 százalékos kieséssel számolnak 
Fotó: Péter B. Árpád

Már elérhető az eJogsi

Magyar Ferenc hozzátette, a KRÉTA rendszerében már elérhető az eJogsi funkció, s megkezdődtek a jelentkezések a kurzusokra. 

– Az elméleti tanfolyam elvégzése után, a gyakorlati oktatáshoz az autósiskolák szolgáltatását szükséges igénybe vennie az intézményeinkbe járó tanulóknak – vázolta a jogsiszerzés további útját a Nagykanizsai Tankerületi Központ igazgatója.

Piaci zsugorodás

Mivel az online képzések most indulnak, a rendszerrel kapcsolatosan még nincs gyakorlati tapasztalat, bocsátotta előre Pálné Péter Eszter, a Nagykanizsán és Zalaegerszegen működő START Autósiskola ügyvezetője. Éppen ezért a piaci szereplők egyelőre csak megbecsülni tudják – illetve: próbálják –, ez mekkora kiesést jelent majd nekik. 

A START-nál úgy számolnak, ez nagyjából 15 százalékra tehető, ami akár 30 százalék is lehetne, ám mivel sokan már 17 évesen elindulnak a jogsiszerzés felé vezető úton, végzős korukra az elméleti képzést és vizsgát kipipálják, sőt: többen már a jogosítványt is megszerzik tizenegyedikesként.

jogosítványt szerezzenek
Parkolni persze így is, úgy is meg kell tanulni 
Fotó: Péter B. Árpád

Mennyit spórolhatnak? 

Aki végzős korára halasztja ezt, az új rendszerrel 50 ezer forintot spórolhat, de ha jobban utánaszámolunk: végső soron csak 25 ezret, mert 20 éves korig az autósiskolánál befizetett elméleti tandíj fele visszaigényelhető. Ennyit pedig, lehet, megér, hogy ne az érettségi évében kelljen még ezzel is bajlódni, vélekednek az Autósiskola-vezetők Országos Szervezetének (AVOSZ) tagjai.

– Ezzel kapcsolatban már tartottunk egyeztetést, amelyen az derült ki: a legtöbben azt tervezik, hogy megemelik az érintett fiatalok gyakorlati óradíját, hiszen az iskolák költségei nem csökkennek, a kiesést valahogyan pótolni kell – árulta el Pálné Péter Eszter.

Fiatalodik a gárda, korszerűsödnek az autók

A START Autósiskola vezetője lapunk kérdésére hozzátette, a szakma jelentős fejlődésen megy át: fiatalodik az oktatói gárda s egy régen várt jogszabálymódosítás miatt az autók is modernizálódnak. Most már ugyanis használhatók az úgynevezett vezetéstámogató rendszerek, vagyis például a sávtartó, a tolatóradar- vagy kamera, az ABS, a visszagurulás- és kipörgésgátló. Eddig ezeket a vizsgákon nem volt szabad alkalmazni, így jórészt nem ilyen kocsikon tanultak vezetni a jelentkezők.

A szakember szerint ennek következtében nagyjából két-három év alatt lecserélődik az oktatásra használt gépjárműállomány nagy része, s ez feltétlenül pozitív változás.

A KRÉTA-rendszerben lehet jelentkezni

  • Idén szeptember 24-től a középiskolai oktatás részévé vált a KRESZ- és az egészségügyi képzés és vizsga
  • 3-3 vizsgaalkalom része az ingyenes csomagnak, a tervek szerint novembertől lehet majd vizsgázni 
  • A végzősök a KRÉTA rendszerben jelentkezhetnek, s itt kell megtenniük a szükséges nyilatkozatokat is. Ha valaki még nem múlt el 18 éves, akkor a szülő jóváhagyása is szükséges

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában