Zászlófelvonás, koszorúzás és emlékbeszéd

1 órája

Kadétok és az 1956-os nagykanizsai hősök - videó, galéria

A kadétok húzták fel ünnepélyesen a nemzeti zászlót Nagykanizsán a Deák téren. Majd az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett városi főhajtáson szintén a kadétok közreműködésével koszorúztak a város prominens személyiségei.

Benedek Bálint

Az '56-os emlékkertben az emlékműnél a kadétok segítségével koszorúzott a város vezetése: dr. Tóth-Bagó Mónika alpolgármester, Horváth Jácint és dr. Fodor Csaba alpolgármester

Fotó: Szakony Attila

A kadétok a Zsigmondy-technikumának tanulói, akik már többször bizonyították rátermettségüket és az önkormányzat ünnepségén is jól helyt álltak. A program folytatásában a Medgyaszay Házban előbb Horváth Jácint polgármester mondott emlékező beszédet. Kiemelte: 1956 a magyar vértanúk és hősök, a kanizsai áldozatok – Skerlák Józsefné, Ungor Károly és Balázs László – vérben és könnyekben ázó történelmi valóságában fogant, de az örök szabadság magasában létezik, hogy ne elválasszon minket, hanem összetartson.

kadétok
A Deák téren az ünnepélyes zászlófelvonáskor a kadétok húzták fel a zászlót
Fotó: Szakony  Attila

Megvédték Nagykanizsát

– Magyarországon és Nagykanizsán 1956-ban történelemmé vált és valósággá lett a nagy orosz medve legyőzésének lehetősége, az összefogás, a forradalmi hevület és az akarat diadala – folytatta. – Az, hogy a forradalom törvényes kereteken belül zajlott, abban nagy szerepe volt Orbán Nándornak, Lékay Gyulának és Paizs Ferencnek; de óriási szerepe volt az itt állomásozó katonáknak is, akiknek az életét a megtorlás szinte megsemmisítette. Bodnár Béla őrvezetőnek, Krizsán Rudolf hadnagynak, Üveges Lajos őrnagynak, helyőrségparancsoknak, Tamás József alhadnagynak és Fekete György főhadnagynak is köszönet jár az emlékezettől, amiért az esküjüket komolyan vették és kiálltak a nép mellett, hogy megvédjék a hazát és városunk a megszálló oroszok ellenében.

Erősebb kiállásra van szükség

Kiemelte: nekünk, a szabadság kérlelhetetlen híveinek nagyobb gonddal kell őrködnünk emberi és közösségi létünk méltósága fölött, erősebb kiállással kell fellépnünk ott, ahol a szabadságot tiporja az erőszak. Mert az egyetemes lobogást ’56 fiai és lányai, köztük a kanizsai bátrak mutatták meg az egész világnak.

Ezt követően a Piarista-iskola "#1956 - Képben vagy? című előadását láthatták az emlékezők.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában