Bicikliút enyhítheti a forgalmat

2 órája

Kerékpárút épül Zalaegerszeg és Teskánd között (képgaléria, videó)

Kerékpárút épül Zalaegerszeg és Teskánd között, amelynek most induló üteméről az egyik csomópontnál, a zalaegerszegi Hock János utca és a Belső Elkerülő utca csatlakozásánál tartottak sajtótájékoztatót az uniós forrást elnyerő konzorcium képviselői. A kerékpárút 2025-re készül el.

Arany Horváth Zsuzsa

Fehér Zsolt, Pethő István (kivitelezők), Sipos László Teskánd polgármestere, Pácsonyi Imre, a Zala Vármegyei Közgyűlés alelnöke, Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere, Vigh László országgyűlési képviselő, Domján István, a zalaegerszegi érintett városrész önkormányzati képviselője, Bali Zoltán Zalaegerszeg alpolgármestere

Fotó: Pezzetta Umberto

Elsőként Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere adott tájékoztatást arról, hogy a város elkötelezett a minél inkább környezetbarát közlekedés mellett, fontosnak tartja a kerékpározás terjedését, éppen a klímavédelem, a természetvédelem érdekében. A város 2009-től 20 km kerékpározható utat épített. 

kerékpárút
A kerékpárút látványtervének piros, zöld, kék vonalai a nyomvonalat mutatják
Fotó: Pezzetta Umberto

A városon belül kialakul a hálózatos szerkezet, de további cél a környező települések becsatolása biciklizhető utak segítségével, a térségi gondolkodás jegyében. Teskánd felé a kerékpáros összeköttetés a TOP programnak köszönhetőn 2025-re közel 5 kilométerrel fog bővülni. A megyei önkormányzat irányításával erre a célra közösen elnyert támogatási keret 1 milliárd forint, de a közbeszerzés lefolytatása után a zalaegerszegi Sprint Kft. nettó 594 millió forintért nyerte el a feladatot. Zalaegerszegnek az is kiemelt célja, hogy helyi vállalkozók építsék az új létesítményeket, jelezte ez alkalommal is a polgármester. A kerékpárút zalaegerszegi nyomvonala 3467 méteren, az északnyugati ág 183,  az andráshidai ág 326, az ebergényi ág 150 méteren valósul meg. 

Kerékpárút, amit régen vártak

Pácsonyi Imre, a Zala Vármegyei Közgyűlés alelnöke elmondta, 2021-ben 10 kerékpárútszakasz tervezése zajlott le a Zalában, köztük a szóban forgóé. A vasúti töltésen haladó kerékpárút most már Zalaegerszeg felől is becsatlakozik a meglévőhöz, de a vármegye szeretné, ha a nemzetközi hálózatba is felvennék.

Vigh László országgyűlési képviselő Zalaegerszeg túlzott autóterheltségéről szólt, aminek az enyhítését különböző eszközökkel igyekeznek megoldani a döntéshozók. A városban 36 ezer autó van személyi tulajdonban, ezenkívül naponta 14-15 ezer kocsi közlekedik be. A kórházban évente 70 ezer ember fordul meg, már a dolgozóknak is nehézséget jelent a parkolás. A kerékpározásra ő maga is felhívja a figyelmet, amikor csak teheti, remélhető a sokszínű közlekedés kialakítása.

Sipos László, Teskánd polgármestere örömét fejezte ki, hogy a kerékpárút megépítése lehetővé teszi, hogy a biciklit használóknak nem kell az úttesten, az autók mellett közlekedniük. Jelenleg ugyanis ez veszélyes mutatvány lenne, nem is látunk most túl sok kerékpárost ezen a szakaszon. A kerékpározás az egészség megtartásában is fontos szerepet játszik, mondta, de a szabadidős tevékenység mellett a munkába, iskolába járás eszköze is lehet. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában