A nagykanizsai Vásárcsarnokban egységes áron kínálják az árvácskát

2 órája

Kerti árvácska kínálat: a poharas palánta 300 forint – fotógaléria

Az ősz kedvenc virága a kerti árvácska. Ebből számtalan színben és méretben lehet találni a nagykanizsai Vásárcsarnokban. Az általunk megkérdezettek körében a pohárba ültetett földlabdás kerti árvácska egyaránt 300 forintba, míg az újságpapírba csomagolt 50 forinttal kevesebbe kerül.

Benedek Bálint

A nagykanizsai Vásárcsarnokban az árvácska kínálatot mértük fel. A kiskanizsai Gerócs Ferenc őstermelő a feleségével együtt árulja a virágokat. A kicsiből 8, a nagy virágúból 9-féle színben.A nagykanizsai Recséné Horváth Erikát Gerócs Ferenc szolgálta ki és friss kerti árvácska került a csomagjába. Fotó: Szakony

Fotó: Szakony Attila

Első utunk egy olyan standhoz vezetett, ahol megannyi színben és méretben volt kerti árvácska. A kiskanizsai Gerócs házaspár már 30 éve foglalkozik az árvácska palánták árusításával, őstermelőkként idényzöldségekkel is foglalkoznak.

kerti árvácska
Gerócs Ferenc és felesége sokféle színben árusítják a kerti árvácska két verzióját Fotó: Szakony Attila

Kerti árvácska - jó minőségű holland palánták

– A kerti árvácska kétnyári virág, ami ősszel és tavasszal is szép dísze a kertnek, balkonládáknak – mondta Gerócs Ferenc. – Elsősorban a vásárlók temetőbe vitték, s kiültették a sírra. Ilyenkor ősszel érdemes kiültetni, mert ebben az időszakban erős gyökereket ereszt, ezáltal a télnek is jobban ellenáll. A termelők közül néhányan jó minőségű holland magokról vetik el június elején és abból nevelik a növényt. De mi egészen kicsi palántákat rendelünk szintén Hollandiából, abból neveljük ezt a méretet, amin van már virág és látszik a többi virágkezdemény is. Ha ezeket a vásárlók a napokban kiültetik, akkor gyorsan terebélyesednek, bokrosodnak. Ezek a fajták hosszabban megtartják a virágaikat, sőt jobban átvészelik a telet is, tavasszal 17-18 Celsius fokban új erőre kap. Egészen a nyári hőség beköszöntéig nincs probléma a növénnyel.

Gerócsék néhány hete 400 forintot kértek egy cserépért, jelenleg 300 forintba kerül az apró- és nagyvirágú egyaránt.

Nem csak cserépben, Zalai Hírlapban is

A csarnokban szinte minden standon lehetett találni árvácskát. Az egyik szintén kiskanizsai hölgy a Zalai Hírlap újrahasznosításával az úgymond szabadgyökérrel rendelkező árvácskákat kötötte szoros csokorba. Így kínált tíz darabot 2500 forintos áron.

A poharas palánta egységesen 300 forint

Két asztallal arrébb a szintén kiskanizsai Szijárto Steve kínálta a szintén változatos szín összeállítású kerti árvácskákat. Elmondta: a szülei kezdtek foglalkozni az úgynevezett "poharas" palántákkal, de ő is már 25 éve árulja ezeket a piacon. Most a többi árushoz hasonlóan 300 forintot kér darabjáért.

A kényelem felülírja az észérveket

– Őszintén szólva, lehet, hogy újra nem kezdeném el – folytatta. – Évről évre egyre nehezebb, a vásárlók drágának találják jóval kevesebbet vásárolnak, úgy látjuk nincs pénzük. Ennek némileg ellentmond az a tény, hogy például a bevásárlóközpontban egyetlen darabért 629 forintot kifizetnek. Pedig az amolyan nagyüzemi, vagyis minőségre is rosszabb, drágább is, mégis a bevásárlás közben csak beleteszik a kosarukba és viszik is. A kényelem felülírja az észérveket, pedig vehetnének az őstermelőtől hazait és frisset is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában