Miénk itt a tér

2 órája

A tűz oka ismeretlen – leégett a keszthelyi Halászcsárda épülete 1982-ben

1982. május 29-én este 10 óra 28 perckor riasztották a keszthelyi és a marcali tűzoltókat: kigyulladt a keszthelyi Halászcsárda. A nádfedeles épület tetőszerkezetében és az északi oldalon lévő szociális helyiségekben tetemes tűzkár keletkezett. Szakértők bevonásával megkezdődött a tűz okának kiderítése és a kár megállapítása. A rendőrség a lakosság segítségét kérte, hogy bárki, aki ebben az időpontban a Halászcsárda közelében tartózkodott, és az ügyben bármely felvilágosítást tud adni, jelentkezzen. A szakértők megállapítása szerint 4,7 milliós kár keletketett az épületben. De a tűz oka még továbbra is ismeretlen.

Nagy Betti

A keszthelyi Halászcsárda épülete a tűz után 1982 júniusában, Arany Gábor fotója

Forrás: ZH-Archívum

A negyven esztendeje ételspecialitásiról híres, valóban keszthelyi, igazán balatoni vendéglő épületének felújításához azonnal hozzákezdtek. Rendelkezésre állt a tervrajz, s az esetleges módosításokhoz új tervező is. Ugyanis szükséges volt az épület megmaradt falainak statikai vizsgálata, s miután teljesen megsemmisült a födémszerkezet, ezt is újra kellett tervezni. Az elképzelések szerint a korábbi nádfödél helyett úgynevezett hódfarkú cserépfedést alkalmaznak majd. A Zalai Hírlap 1982. december 4-ei lapszáma beszámolt a felújítási munkálatokról: „Tekintélyes költségmegtakarítást jelentett az épület egy korábbi, de most is felhasználható felújítási terve, amelyet most a födémszerkezet átépítésének újabb elképzeléseivel egészítettek ki, tűzbiztos gerendázat építenek, és az előző nádfedél helyett sötét színű, úgynevezett hódfarkú cserép lesz az épületen. Egykori — negyven-ötven évvel ezelőtti — felvételek alapján úgy döntöttek, hogy az épület Balatonra néző homlokzatának jobb oldalán is visszaállítják a hajdani oszlopos, teraszos — s ezáltal szimmetrikussá váló — elrendezést. A korábbi szociális helyiségeket megszüntetik, s a felújított épület tetőterében rendezik majd be. A munka óvatos becslések szerint körülbelül ötmillió forintba kerül, s a keszthelyi Halászcsárda jövő év júniusában már újra fogadhatja a vendégeket.” 

keszthelyi Halászcsárda
A keszthelyi Halászcsárda épületének felújítása 1983 februárjában
Fotó: ZH-Archívum

Képgalériánkba a Zalai Hírlap archívumából válogattunk fotókat.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában