Az országban elsőként Nagykanizsán látogatható az interaktív kiállítás

3 órája

Kiállítás: 250 kincset rejt a konténer – fotógaléria

A minap nyílt meg Nagykanizsán a Medgyaszay Ház melletti területen az az egyedülálló, interaktív konténer-tárlat, mely a Magyar Nemzeti Múzeum legszebb kincseit mutatja be digitális formában. A november 10-ig látogatható kiállítás keretében közel 250 műkincs fotója, grafikája, 3D-s térben forgatható másolata várja az érdeklődőket.

Pásztor András

A Magyar Nemzeti Múzeum konténer-kiállítását az elmúlt napokban több iskolai osztály is meglátogatta

Fotó: Szakony Attila

Dr. Hammerstein Judit, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese a pénteki megnyitón elmondta: a kiállítás a magyar történelem páratlan történelmi és művelődéstörténeti emlékeit mutatja be interaktív formában.

kiállítás
A kiállítás keretében közel 250 műkincs fedezhető fel digitális formában
Fotó: Szakony  Attila

Kiállítás – 250 kiemelkedő műtárgy

–  Egy konténerről van szó, ami kívül-belül számtalan érdekes, figyelemfelkeltő megoldást alkalmaz – fogalmazott a főigazgató-helyettes. –  Nem lehet nem észrevenni, vonzza a tekintetet, és reméljük, hogy hamar a város találkozási és szelfipontjává válik. A kis terület ellenére egy igazi kincses szoba, számos felfedezésre váró tartalom található benne. A kiállításban a jellege miatt eredeti műtárgy nem található, ugyanakkor a másolatok, fotók, grafikák és a manapság már elengedhetetlen digitális technológiák alkalmazásával 250 kiemelkedő műtárgy látható.

kiállítás
Makranczi Zsolt, a Magyar Nemzeti Múzeum innovációs és képzési igazgatója (balról) és Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő
Fotó: Szakony  Attila

Nem kell feltétlenül Budapestre utazni

A kiállítást Cseresnyés Péter, Nagykanizsa és térsége országgyűlési képviselője nyitotta meg, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar kormány és ezen belül a vándorkiállítást támogató Kulturális és Innovációs Minisztérium fontosnak tartja, hogy ne csak a Budapesten élők láthassák azokat a kincseket, melyek az ottani közgyűjteményekben találhatók. A vidéken élő magyar állampolgároknak is hozzáférést kell biztosítani az úgynevezett magas kultúrához.

A konténeren belül található az úgynevezett Magic Wall egy olyan érintőképernyős felület, amelyen egyszerre többen is tudnak keresgélni, nézelődni. Ennek segítségével a látogatók 250 műtárgyról találhatnak nagy felbontású és 3 dimenziós térben forgatható képeket, hozzájuk kapcsolódó leírásokat és játékokat.

kiállítás
A konténeren belül található az úgynevezett Magic Wall egy olyan érintőképernyős felület, amelyen egyszerre többen is tudnak keresgélni, nézelődni   Fotó: Szakony Attila

Koronázási palást, Seuso-kincsek, bodrogvécsi tarsolylemez

– A 250 műtárgyból kiemeltünk néhány ikonikus darabot, amelyeket még részletesebben bemutatunk – folytatta Makranczi Zsolt, a Magyar Nemzeti Múzeum innovációs- és képzési igazgatója, a kiállítás egyik kurátora. – Így például a koronázási palástról, a Seuso-kincsekről, valamint a Kárpát-medence és a magyar nemzet történetéhez kapcsolódó 14 kiemelkedő műtárgyról szerezhetnek további információkat a látogatók. Közülük kettőt, a tápiószentmártoni elektronszarvast, valamint a bodrogvécsi tarsolylemezt másolatban is megtekinthetik.

Az élményszerű tudásátadás jegyében több múzeumpedagógiai eszközt kifejlesztett a konténerben bemutatott tárgyakhoz kapcsolódóan a Magyar Nemzeti Múzeum. A több korosztály számára kidolgozott úgynevezett kutatólapok segítségével a diákok önállóan, vagy csoportban tudják felfedezni műtárgyak rejtélyes világát. 

kiállítás
Petőfi Sándor kokárdája, gróf Batthyány Lajos kivégzésekor viselt átlőtt mellénye és az 1956-os forradalom során harcképtelenné tett szovjet rohamlöveg is látható a kiállítás keretében       Fotó: Szakony Attila

A kiállítás november 10-ig látogatható Nagykanizsán

– A kiállítás keretében számos egyéb történelmi emlék ismerhető meg közelebbről, többek között egy dísznyereg Luxemburgi Zsigmond korából, Petőfi Sándor kokárdája, gróf Batthyány Lajosnak a kivégzésekor viselt átlőtt mellénye, vagy éppen az az ISU-152-es szovjet rohamlöveg, ami a Corvin köz bejáratánál állt 1956-ban, s amit a felkelők tettek harcképtelenné - sorolta a kiállítás kurátora.

A Magyar Nemzeti Múzeum utazó konténer-kiállítása egészen november 10-ig látogatható Nagykanizsán, azt követően Cegléden és Hajdúszoboszlón lesz látható.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában