Térségi híreink röviden

2 órája

Kilakoltatják a kanizsai állatmenhelyet, egymilliós fejlesztés a Zrínyi-gimnáziumban, egészségnap Keszthelyen

Mozsár Eszter

A kanizsai menhelyen a problémák már augusztusban is fennálltak, de senki sem tett semmit

Fotó: ZH-Archívum

Kilakoltatják a kanizsai állatmenhelyet

Felfüggesztette működési engedélyét és a kanizsai állatmenhely kiürítéséről határozott a Zala Vármegyei Kormányhivatal. A telepet működtető "Élettér" Állat- és Természetvédő Egyesületnek 30 napja van, hogy az állatok elhelyezéséről gondoskodjon. A határozat végleges, fellebbezésnek helye nincs. Lapunk úgy értesült, hogy az állatmenhelyen lévő kennelek padozata nem felelt meg a jogszabályban előírtaknak, illetőleg a szennyvíz kivezetéséről és elvezetéséről sem gondoskodott a fenntartó. Nem véletlenül terjesztették augusztusban a közgyűlés elé a problémát, akkor még lehetett volna érdemben tenni valamit, akár önkormányzati segítséggel, de felszámolhatták volna a hiányosságokat, mondta Bata Hajnalka a Fidesz-frakció képviseletében, aki szerint azonnali megoldást igényelt volna a probléma kezelése, hiszen az egyesület a telep működtetése mellett a gyepmesteri feladatokat is ellátja, ami kötelezően ellátandó önkormányzati feladat. Hogy mi lesz most a menhelyen lévő állatokkal, hová kerülnek ideiglenesen a kutyák és a macskák, arról egyelőre nincs információnk, ám az biztos, hogy jelentős költséggel jár majd a telep kiürítése, mely összeget vélhetően az önkormányzatnak kell biztosítania. 

Közel egymilliárdos fejlesztés a Zrínyi Miklós Gimnáziumban

A zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium egymilliárd forint értékű rekonstrukciójának összege állami és európai uniós támogatásokból, valamint önkormányzati forrásból tevődött össze. A csütörtöki átadáson dr. Balatoni Katalin köznevelési helyettes államtitkár kiemelte, hogy 2018 óta közel 1400 milliárd forint értékben 5680 óvodai és iskolai fejlesztés, építés valósult meg országszerte. Kajári Attila, a fenntartó, a Zalaegerszegi Tankerületi Központ igazgatója ismertette az átfogó rekonstrukció elemeit, többek között megemlítve a tető felújítását, majd a főépület 742 millió forintos uniós támogatásból megvalósuló korszerűsítését. Egy másik beruházásában diáklabor is épült, amely más iskolák tanulóinak is rendelkezésére áll. Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere bejelentette, hogy prof. dr. Palkovics László, Zalaegerszeg díszpolgára, volt zrínyis diák cégén keresztül 50 millió forint támogatást biztosít a további fejlesztésekre, amelyből 2025-ben a főépület lábazatának és lépcsőjének felújítása, az aula és a főlépcsőház ablakainak cseréje, valamint a gyengeáramú rendszer fejlesztése valósul meg. Ehhez az önkormányzat 37 millió forintot ad, amellyel 133 millió forintra növekedik a város hozzájárulása a gimnázium rekonstrukciójához. 

Alakuló ülés Lentiben

Lenti új képviselő-testülete a polgármesterrel együtt október 16-án, szerdán tette le esküjét. Az alakuló ülésen továbbá megválasztották az alpolgármestereket, a bizottsági tagokat, az öt településrész önkormányzati képviselőit, valamint döntöttek a polgármester illetményéről és az alpolgármesterek tiszteletdíjáról. A június 9-én lezajlott önkormányzati választáson 9 fős képviselő-testületre adták voksukat a szavazók. Így az alakuló ülésen jelen voltak a Fidesz–KDNP frakció képviselői: Horváth László polgármester, Czigány Ádám, dr. Fekete Zoltán, Drávecz Gyula, Gáspár Lívia, Héra József, Kiss Tamás és Vatali Ferenc, illetve Sabján Sándor, aki függetlenként került be a testületbe. A képviselő-testület titkos szavazással úgy döntött, hogy saját tagjai közül Drávecz Gyula legyen az alpolgármester, a nem tagok közül pedig Molnár Adrienn lenti lakos. Lenti képviselő-testülete az elmúlt időszakban komoly munkát végzett, amit folytatni szeretnének. A város épülése, fejlesztése érdekében felhasználják azokat a forrásokat, amelyekről már kormányhatározat is megjelent, mondta el érdeklődésünkre Horváth László. 

Egészségnap a Balaton Színházban

Az Aktív Aranykor programsorozat keretében a Keszthelyi Kórház Egészségfejlesztési Irodája egészségnapot szervezett, ahol különböző szűrések, előadások és mozgásprogramok várták az idősebb korosztályt. A rendezvény célja az egészséges életmód népszerűsítése és a prevenció fontosságának hangsúlyozása volt. Hegedüs Mária, az Egészségfejlesztési Iroda vezetője elmondta, hogy a látásszűrés különösen aktuális, hiszen október a látás hónapja. A rendezvényen a mozgás- és hallásszűrés is elérhető volt, emellett táplálkozási tanácsadás, előadások és gerinctorna is gazdagította a programot. A test mozgatása mellett az agytorna is szerepet kapott, egy külön asztalnál Kőhalmi Balázs várta a memóriafrissítő társasjáték kedvelőit, így a Balaton Színházba látogatók testük és elméjük karbantartásáról is gondoskodhattak. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában