Izgalmas lélektani történet

2024.10.22. 17:30

Koltai Róbert és Elek Ferenc a színpadon – fotógaléria és videó

Október 21-én egy igazi csemegét láthatott a keszthelyi közönség Koltai Róbert és Elek Ferenc színművészek előadásában. A Bujtor István Filmfesztiválon több kategóriában is nyertes “Meghalni bárki tud” című thriller felolvasószínházi változatának bemutatójára került sor.

Zaol.hu

Koltai Róbert és Elek Ferenc a keszthelyi előadáson

Fotó: Mészáros Annarózsa

A “Meghalni bárki tud” először szobaszínházi verzióban mutatkozott be, amiben még volt némi mozgás. Tavaly nyáron készült film a történetből, ami ugyanott játszódik, mint a szobaszínház előadásai is voltak: Surányi András filmrendező lakásában. Az alkotók október közepén a Vadaskert Étterem színpadára hozták el a darabot. Így a filmváltozat után egy még intimebb közegben is találkozhatott a közönség az alkotással.

A "Meghalni bárki tud" története

Ez a szoba egy olyan, mint egy vár: ha egyszer becsukod az ajtót, amíg onnan ki nem engednek, addig csupán körbe tudsz menni, sehova máshova - mondja Gaál Ildikó, a darab szerzője és rendezője.

Az izgalmas lélektani történet húsz évvel azután játszódik, hogy A kékszakállú herceg vára befejeződik. Itt két férfi beszélget, az egyikük maga a Kékszakállú herceg, aki ma már Író, s aki szeretne úgy elmenni ebből a világból, hogy mindazt, amit ő tud – sok titkot a nőkről –  valakinek átadja. És ez a valaki az a Férfi, aki bevetődik hozzá, először úgy tűnik, hogy véletlenül, majd kiderül, hogy véletlenek ebben a történetben sem léteznek. A lakás, ahová az Író költözött, a Férfi gyermekkori imádottjának egykori otthona, ahonnét a Nő egyszer csak eltűnt. A Férfit azóta sem hagyja nyugodni ennek a szerelemnek az emléke. Így keverednek ők egymáshoz, s kezdenek el beszélgetni: az Író azt akarja megtudni, hogy ez a Férfi alkalmas-e arra, hogy továbbvigye az általa birtokolt tudást.

A felolvasószínház különlegessége

–  Minden előadás egy rejtvény, hogy miként hat, a közönségben kinyit-e valamit. Itt két ember sorsa válik tapinthatóvá, teátrális eszközök nélkül – mondta Koltai Róbert. –  S hogy most itt játszhatunk a Balaton mellett, eszembe juttatja a kaposvári színházat, hiszen nyaranta a boglári szabadtéri színházban játszottunk, s eszembe juttatja azokat a barátokat, akik már nincsenek velünk. Zalaegerszeg is benne van a szívünkben, mert itt játszhattuk a Sose halunk meg musicalt, Dés László gyönyörű számaival, Gaál Ildikó rendezésében. Nagyon mély és hosszan tartó emlék lesz a közönséggel való találkozás is –  idézte fel Koltai Róbert a korábbi, Zalához kapcsolódó élményeit.

Koltai Róbert
Koltai Róbert a felolvasóesten        Fotó: Mészáros Annarózsa

- A felolvasószínházban az ember becsukja a szemét és maga elé képzeli a történetet. Az intim közegben a színész és a néző lelke közel kerül egymáshoz, ami ebben a zajban, ami a mindennapokban körülvesz minket, nagyon jó - fűzte hozzá Elek Ferenc. - Szeretünk erre a vidékre jönni, mert mindenki nagyon emberi és mosolygós. Nagyon jó volt a Bujtor István Filmfesztiválon is itt lenni, a kultúra fővárosává vált Keszthely, az egész fesztivált szeretet övezte - idézi fel a művész a nyári élményeket.

A Bujtor István Filmfesztiválon Gaál Ildikó és Surányi András “Meghalni bárki tud” című alkotását a rendezés mellett a két szereplő kapcsolatának hiteles ábrázolásáért is díjazták, Elek Ferenc és Koltai Róbert együtt vették át a díjat.

Gaál Ildikó így vall a munkáról:  –  Mindig is izgatott A kékszakállú herceg vára, az abban szereplő érdekes helyzet miatt. Mitől tudunk vonzódni valaki iránt, akihez nem biztos, hogy kéne? Az eredeti, a középkori legenda egy feleség-, kéj-, sorozatgyilkos történet, amit aztán sokan feldolgoztak, lágyítottak rajta. Bartóknál már másról szól a história; ott már nem valóságos várban vagyunk, hanem a férfi lelkében. Engem az érdekelt, hogy mitől tud vonzó lenni egy ilyen figura, illetve, hogy mi lehet az ő fejében? Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy volt az életemnek egy olyan periódusa, amikor ‘Judit-helyzetbe’ keveredtem, és akkor kezdett csontvelőig hatolóan érdekelni, hogy mire gondol az, aki így működik? Én akkor csak elszenvedője voltam a dolognak, majd jóval később írtam egy verziót arról, ami szerintem irányíthatta azt a kapcsolatot, a helyzetet.

Egy időtlen történet

Ez a történet és a dilemma örök: azok a kapcsolatok, amiben az egyik ember így vagy úgy, képletesen, vagy a szó szoros értelmében megöli, megfojtja, eltünteti a másik körül a levegőt - mindezt a szerelem nevében, az egy abszolút huszonegyedik századi történet. És az is, hogy lehet egy olyan foka az egymásra találásnak, amiért lehet, hogy érdemes meghalni is.

Mészáros Annarózsa

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában