Könyv nélkül nem lehet jól élni

2 órája

Könyv nélkül ne! – Országos Könyvtári Napok a Bocföldei Körzeti Általános Iskolában

Szeptember 30. és október 6. között zajlott hazánkban az idei – 18 éves múltjával immáron nagykorúvá érett – Országos Könyvtári Napok. Ehhez csatlakozott a Bocföldei Körzeti Általános Iskola.

Arany Horváth Zsuzsa

Rajzok olvasmányélmények alapján .

Fotó: Bocföldei Általános Iskola

Az iskola izgalmas és változatos programokat kínálva a diákoknak, hogy bizonyítsa, könyv nélkül nem lehet, tájékoztatta lapunkat Kocsis Zsuzsanna Viktória, az iskola könyvtáros pedagógusa.

Turbuly Lilla író is arra kapacitálta a gyerekeket, hogy könyv nélkül ne teljen el nap
Fotó: Bocföldei Általános Iskola

A rendezvénysorozat mottója: 

Jó szóval oktasd, játszani is engedd. 

Ez a jelige egyben vezérlő elv, mögé a könyvtár eszköztárát felsorakoztatva, egyszerre hív játékra, és szórakoztató tanulásra, mert könyv nélkül nem lehet, nem érdemes. A cél egyértelmű: a könyvtári élmény beemelése az emberek mindennapjaiba, az intézmény által nyújtott lehetőségek közelebb csempészése a társadalom apraja-nagyja fejébe és szívébe. 
Az informatika fejlődésével háttérbe szorult a papír; a könyvtár úgymond retró hely képzetét kelti a fiatalabb generáció elméjében, holott a települési könyvtárak fejlesztése karöltve kell, hogy járjon a technológiai vívmányok lekövetésével. 

Könyv nélkül ne nőjön fel egy gyerek se!

Mit ad egy könyvtár? Hosszú sorokban fejmagasság fölé érő roskadozó polcok, olykor megfakult könyvek illata, csendes olvasósarkok, keresés a katalógusokban, foglalkoztatásért esedező számítógépek, a világ minden témájában (legyen az szórakoztató, szépirodalmi, tudományos vagy éppen játékos) válaszok, lelket nyugtató merengés – ezt a hangulatot nem tudja visszaadni egy tablet vagy egy okostelefon. És hol lehetne a legjobban visszahozni az egykoron a társadalmi élet egyik központjának is tartott könyvárak megkopott fényét, ha nem a gyermeki elmében? Nos, iskolánk csatlakozása a kezdeményezéshez ezt a célt hivatott szolgálni: közelebb hozni az Y, Z, alfa generációt a könyvtári élményekhez.
A programok középpontjában a négy elem – tűz, víz, levegő és föld – állt.

Könyv nélkül nem lehet jól élni
Fotó: Bocföldei Általános Iskola


Szeptember 30-án, hétfőn indult a rendezvénysorozat izgalmas szabadulószobával, ahol alsós és felsős diákok találós kérdésekkel, szólásokkal és közmondásokkal jutottak sikerélményhez. A program célja volt, hogy a gyerekek játékos formában ismerkedjenek meg a négy elemmel, kiszakadva kicsit az iskolapad kötelékéből. 
Október 1-jén, kedden Turbuly Lilla írónő látogatott el az iskolába, hogy bemutassa a könyveit. A „Talált szív ” és a „Pestre (f)el” című művei mellett verseskötetéről, pályafutásáról is mesélt a gyerekeknek, amolyan író-olvasó találkozó stílusban. Az előadás végén az írónő válaszolt a tanulók kérdéseire – szerencsére érdeklődő közönségre lelt, főleg a kisebbek körében.
Ne feledjük, ez a kisiskolás korosztály informatikai boom-időszakban, kvázi tablettel a kezében született. A kicsi népnek kicsi cirkusz kell, ami az ő digitális világukban kézzelfogható: ennek jegyében ugyanezen a napon a diákok játékos vetélkedő formájában a robotika, a robotok világával is megismerkedhettek. 
Szerdán a környezetvédelemé volt a főszerep: a klímaváltozásról szóló videó megtekintése után az alsós gyerekek egy rajzot készítettek, a felső tagozatos diákok pedig egy tesztlapot töltöttek ki a látottakkal kapcsolatosan. 
Csütörtökön Bánfalvi Péter, amatőrcsillagász tartott izgalmas előadást a légkörről és a világűr csodáiról. 
Október 4-én, pénteken „az elemek sportja” címen sportprogramokkal zártuk a hetet. Ezek a programok is a négy elem tematikája köré csoportosultak. Az elemekkel kapcsolatos játékok kerültek terítékre, mint például a tűz, víz, repülő játék. 
Iskolánk egyik legjobb döntése volt, hogy regisztrált az Országos Könyvtári Napok programsorozatba. Célközönségünk a kiskorúak voltak, a siker szívet melengető: a bocföldei iskola programjai remek lehetőséget kínáltak a diákoknak, hogy játékos és interaktív módon bővítsék ismereteiket. Ha már csak egy kisdiák is –az élmények hatására- visszakullog a könyvtárba, már megérte. Bízunk benne, nem egyedül megy… Csodás egy hétben volt részünk. 

A könyvtári napok programjai:

1. szeptember 30. találós kérdések, szólások, közmondások

2. október 1. Turbuly Lilla író

3. október 2. környezetvédelem

4. Bánfalvi Péter amatőrcsillagász

5. október 4. „az elemek sportja”

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában