A Zala Vármegyei Közgyűlés október 4-én, pénteken tartotta alakuló ülését

2 órája

Politikamentesen a vármegye szolgálatában

A Zala Vármegyei Közgyűlés október 4-én tartotta alakuló ülését, melyen megválasztották az elnököt, a két főállású és egy társadalmi megbízatású alelnököt, valamint döntöttek e tisztségviselők javadalmazásáról.

Arany Horváth Zsuzsa

A korelnök, Tóth Károly által vezetett első szakaszban a júniusban lezajlott önkormányzati választás után felálló új összetételű vármegyei önkormányzati testület első közgyűlésén dr. Tuboly János, a Területi Választási Bizottság elnöke számolt be a választás eredményéről. Ismeretes, a vármegyei közgyűlés esetében a megyei jogú városok lakói nem szavaznak, a voksolás listára történik. Tuboly János ismertette, a 15 vármegyei képviselői mandátumból a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség-Kereszténydemokrata Néppárt 48.761 szavazattal 9 mandátumot, a Demokratikus Koalíció 10.032 szavazattal 2 mandátumot, a Mi Hazánk Mozgalom 12.918 szavazattal 2 mandátumot, a Momentum Mozgalom 10.190 szavazattal 2 mandátumot szerzett meg. Az összes szavazásra jogosult 144 000 főből kicsit több mint 88 000 választó szavazott.

közgyűlés
 A Zala Vármegyei Közgyűlés testülete. Ülnek: Tóth Károly, Nagy Zoltán, Farkas Attila, Bata Hajnalka, Tóthné Vörös Elvira, dr. Korcsmáros Krisztián, Jakab Sándor, Molnár András, mögöttük Ruzsics Milán, Rétvári Róbert, Pácsonyi Imre, dr. Pál Attila, dr. Mester László főjegyző, Papp Gábor, Csótár András, Vincze Tibor, Juhász Zoltán   
Fotó: Arany Horváth Zsuzsa

Elnök

Az újonnan felállt testületben mandátummal rendelkezik a Fidesz-KDNP (dr. Pál Attila, Rétvári Róbert, Jakab Sándor, Molnár András István, Pácsonyi Imre, Csótár András, Juhász Zoltán, Vincze Tibor, Papp Gábor), a Demokratikus Koalíció (Nagy Zoltán, dr. Korcsmáros Krisztián), a Mi Hazánk Mozgalom (Farkas Attila, Tóthné Vörös Elvira) és a Momentum Mozgalom (Tóth Károly, Ruzsics Milán.)

A képviselők a tájékoztatót követően esküt tettek, majd titkos szavazással soraikból ismét dr. Pál Attilát választották meg a közgyűlés elnökének, aki harmadik ciklusát kezdi meg ezen tisztségben. A zalai közéletben már 30 éve munkálkodó elnök rövid beszédében megköszönte a bizalmat, jelezte, ezután is a vármegye szolgálatát tartja szem előtt, s arra kérte a testületet, hogy lehetőleg politikamentesen, a zalai emberek javára fejtsék ki közéleti tevékenységüket. 

Három alelnök

Az alakuló ülésen sor került az alelnökök megválasztására is: a képviselők két főállású alelnököt, köztük újfent Pácsonyi Imrét, továbbá Rétvári Róbertet, valamint egy társadalmi megbízatású, nem képviselő alelnököt választottak Bata Hajnalka személyében. Bata Hajnalka a nagykanizsai önkormányzatban tevékenykedett eddig. 

Az ülés keretében a testület megállapította a tisztségviselők illetményét, illetve tiszteletdíját, valamint költségtérítésük összegét is. Az elnök 1 millió 170 ezer forintos, a két főállású alelnök 1 millió 53 ezer forintos, a társadalmi megbízatású alelnök 526 ezer forintos javadalmazásban részesül, melyet a költségtérítés (175 ezer, 157 ezer, 78 ezer forint) egészít ki. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában