Oklevél a XIX. század első feléből

3 órája

Kustánszeg: ajándék a régi-új testületnek

Egy 1828-ból származó oklevél másolatát kapta Kustánszeg önkormányzata ajándékba a Magyar Nemzeti Levéltár Zala Vármegyei Levéltárától annak apropóján, hogy a göcseji településen is megtartották az új képviselő-testület alakuló ülését. Az eset érdekessége, hogy a községben immár harmadjára is ugyanazon személyek nyerték el a lakosság bizalmát.

Gyuricza Ferenc

Az alakuló ülés résztvevői. Balról Farkas Balázs, Sági-Világos Diána, Boronyák Gyula, Gyenese Norbert, Salamon Viktória, Marancsics-Bencze Ildikó jegyző, dr. Káli Csaba, Bécs Tiborné, Németh Lajosné, a helyi választási bizottság elnöke és dr. Kulcsár Bálint

Fotó: Önkormányzat

Polgármesternek Bécs Tibornét választották, az alpolgármester Gyenese Norbert, rajtuk kívül Farkas Balázs, Boronyák Gyula és Salamon Viktória került még be a képviselő-testületbe. Az alakuló ülésen „A kustánszegi nemes faluság esküdtjeinek ítélete egy jogvitában” címmel ellátott okirat másolatát dr. Káli Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltér Zala Vármegyei Levéltárának igazgatója adta át Bécs Tibornénak, míg az oklevél történetét dr. Kulcsár Bálint levéltáros ismertette. Az eseményen részt vett Sági-Világos Diána, a Nemzeti Művelődési Intézet Zala Vármegyei Igazgatóságának igazgatóhelyettese is, hiszen az ajándékozás részben annak volt köszönhető, hogy a Nemzeti Művelődési Intézet által indított Petőfi Kulturális Program során Kutasd a múltad címmel a levéltár egy háromrészes előadás-sorozatot tartott a településen.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában